22/6/10

Redescobrir el Besòs

El riu Besòs, poc més que una claveguera a cel obert fins fa poc, ara és un parc natural fluvial que connecta les serres de Marina i Collserola, obre un corredor verd entre les ciutats de Sant Adrià, Santa Coloma, Montcada i Reixac i Barcelona, i vertebra un sistema de zones verdes (Can Zam, Molinet, Bon Pastor), que doten als ciutadans del nord de l’Àrea Metropolitana d’amplis i molt ben equipats espais de lleure. La ruta que us proposem recorre el parc fluvial i s’endinsa en l’espai natural protegit del riu des del mar fins on rep les aigües del riu Ripoll.

Badalona és un bon punt on començar la ruta. A tocar de la platja hi ha amples i gratuïts espais per aparcar (just al costat de la fàbrica d’Anís del Mono, una joia de l’arquitectura industrial de finals del XIX). És clar que també s’hi pot anar en RENFE rodalies (R1) o en metro (L4, Gorg). Sortim des de davant de l’estació, per la banda de mar, i pedalem per l’avinguda Eduard Maristany en direcció a Sant Adrià. Passem davant l’antiga fàbrica Caci, futura seu del museu del còmic, travessem el port per l’interior, deixem la tèrmica del Besòs, salvada de l’enderroc per voluntat popular, i arribem a l’estació del tram a Sant Adrià. Al ‘esquerra tenim el parc del litoral. Ens hi dirigim pel carril bici que, just abans d’entrar-hi, tomba a l’esquerra i ens porta a creuar els ponts del tramvia i del tren per sota. Passats els ponts hi ha l’entrada a la llera del Besòs. Hi baixem (2 kms).
Un cop a baix, si tombem a l’esquerra en direcció al mar, un caminoi porta fins la platja de la desembocadura del Besòs, coneguda popularment com Txernòbil per la proximitat de les instal•lacions de la tèrmica. Abandonem aquesta mena de platja de la fi del món i ens disposem a remuntar el curs del riu seguint el carril bici que discorre per la marge esquerra. Són 5 quilòmetres d’ús públic que us portaran fins el parc de can Zam, a Santa Coloma de Gramanet.
Aquesta part de la ruta està asfaltada, completament senyalitzades totes les sortides, incorporen moderns detectors de crescudes fluvials i, als marges, hi ha abundant gespa on seure a descansar o a admirar l’insòlita vista de la conurbació metropolitana des d’un peculiar i bell espai natural. La ruta va creuant carreters i autopistes per on tothom recordarà haver-hi passat en cotxe. A l’alçada del Bon Pastor una passera us portarà a l’altra banda per visitar la zona esportiva i parc del barri, a banda d’obtenir una bona perspectiva del riu des de damunt mateix. El tram urbanitzat s’acaba a la sortida can Zam Nord, un magnífic parc que paga la pena ser visitat.
Ara deixem el tram d’ús públic i seguim pedalant per la llera del riu. Un còmode camí de terra ens anima a avançar entre praderes, algunes llacunes i abundant vegetació de ribera que s’obre pas a través d’alguns dels escenaris que han servit a Marc Recha per enregistrar la pel•lícula ‘Petit indi’: la Trinitat, Singuerlín, la Damm, Vallbona, la fàbrica de ciment Montcada bifurcació i fins el pont de Montcada, l’accés viari principal a la vila venint de Santa Coloma. Nosaltres seguirem pedalant fins veure com, pel marge dret, el contrari al que anem nosaltres, s’hi incorpora la llera del Ripoll. Un pont metàl•lic de color verd llampant ens ho deixa veure des de lluny. Al final el camí s’enfila llera amunt fins la carretera de la Roca (9 kms.) Aquí podem deturar-nos i contemplar una bona vista de Montcada, presidida pel turó de Sant Pere de Reixac, símbol de la vila. Fins aquí també podeu arribar-hi per un carril bici exterior, que discorre per damunt del mur de contenció ,però llavors veureu el parc ‘de lluny’. Val la pena fer el camí per dins la llera i poder observar be les zones de canyissars, les llacunes del Rec Comtal i les nombroses espècies que les habiten.
La tornada la fareu pel mateix lloc tot entrant per Can Zam Nord al parc, fent-hi un tomb per descobrir-lo, i tornant al tram d’ús públic per l’entrada Can Zam.
Dificultat. Baixa. Distància. 23.00 kms Temps: 2h 45’ Desnivell. inapreciable. @: http://diba.cat/parcsn/parcs/

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya