4/11/10

Platges i aiguamolls del Llobregat

El bloc Bici-vici te un apartat molt complert dedicat a rutes per Catalunya. D'allà vam extreure la informació bàsica per poder fer aquest recorregut de descoberta del Delta del Llobregat que ara us presentem.
El Delta del Llobregat és un territori d'una varietat i riquesa que poc s'imagina qui no el coneix. Amagat entre infraestructures i ciutats, l'ampla i rica plana que forma el riu al seu darrer tram, és un país molt idoni per descobrir tot pedalant amb molta calma i fins i tot acompanyats de nens. La gent de Barcelona només ha d'agafar el tren de rodalies i baixar a Castelldefels. La ruta comença aquí. Pels que hi vagin en cotxe, hi ha lloc per aparcar a tocar de l'estació.
Passem pel pas soterrani que travessa les vies i creuem cap a l'esquerra l'aparcament on desemboqueu. Un rètol que indica la direcció del campus de la UPC. Anem cap allà creuant l'autopista per una passarel·la. A la dreta tenim de seguida la primera de les zones humides i a l'esquerra el nou campus universitari. Girem en aquesta direcció i creuem els edificis per on ens faci més gràcia. Al final desemboquem al carril bici que circula pel costat del canal Olímpic. El seguim cap a la dreta i creuem l'autovia de Castelldefels per un pont que puja una mica. Seguim recte pel carril bici del carrer per on venim fins arribar al passeig marítim, que agafem a l'esquerra.
El Passeig marítim de Castelldefels connecta amb el de Gavà. Pinedes i dunes han substituït els antics 'xiringuitos' i, tot i que no és tan castís, és d'una bellesa natural envejable. Creuem la riera de Canyars i, quan veiem una mena de monòlit en mig d'una rotonda, serà l'hora d'abandonar el front litoral i agafar l'avinguda del Mar (després Bernat Güell) en direcció a Gavà centre.
Creurem de nou l'autovia i seguirem pel carril bici. A 650 metres, i després de deixar alguns camins de terra a ma dreta, agafarem una pista rural pavimentada que duu el nom de 'Camí de la Maiola de Baix'. Entrem a la zona agrària del Delta. Les dunes i els pins deixen pas ara als productes d'horta. El camí es bifurca,però vosaltres podeu seguir pel que vulgueu, car s'ajunten més endavant.
Desemboquem en un de més ample que agafem a l'esquerra. A ma dreta portem la cua de l'estany de la Murtra, que una mica més endavant, per un pontet mig amagat que surt a la dreta en camí de terra,creuarem.
Tombem de nou a la dreta i portem un canal de reg al marge del camí. Seguim tot dret fins desembocar al lateral de l'autovia. Girem a l'esquerra i desemboquem en una rotonda. Ara tombem a la dreta, creuem l'autovia altre cop i girem a l'esquerra a la següent rotonda per dirigir-nos a l'espai natural del Remolar-Filipines, una de les zones protegides del Delta del Llobregat. Està ben indicat.
En bici podem anar fins el punt d'informació, allà les deixem (hi ha aparcament) i fem la visita als aguaits d'aus de la zona humida. No hi fa res que hi passin avions cada mig minut, ni el paisatge de fons de la T1, la vegetació d'aiguamoll i les nombroses espècies d'aus que hi viuen, conformen un paisatge natural d'una insòlita bellesa a tocar de la metròpoli.
Després de la visita cal recuperar la rotonda que ara tenim a l'altra banda de l'autovia. Un cop allà seguim tot dret pel carril bici de l'avinguda del mar de Viladecans. Quan aquest acaba sobtadament (no està del tot fet), seguiu recte per la carretereta fins el punt on comença la pujada del pont per creuar l'autopista. Allà tombeu a la dreta per un camí rural asfaltat que, entre horts, ens porta a travessar la riera de Sant Climent, que agafem per dins la llera a l'esquerra. Passem per sota l'autopista i la via del tren i remuntem per situar-nos al carrer que, a ma esquerra, ens porta a l'estació de Renfe que ja veiem. Hem acabat la ruta. Si heu vingut en tren, agafeu el rodalies cap al vostre destí. Si teniu el cotxe a Castelldefels, agafeu el tren direcció Sitges i dues estacions després sereu a destí.
Dificultat. Baixa. Distància. 29.00 kms Temps: 3h 15’ Desnivell.55 metres. Cartografia: Espais Naturals del Delta del Llobregat (Consorci del Delta) @: http://bici-vici.blogspot.com/ (rutes per Catalunya).

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

1 comentari:

Bici-Vici ha dit...

Ara pots fer la segona part, passant per les basses de Can Dimoni i des del Prat arribant a la platja o als espais naturals de la desembocadura...

Una abraçada!