21/2/11

Hivern a la plana segarrenca

La plana segarrenca, amb un caramull de camins entre la plana cerealista ofereix uns paratges tenyits de pobles enturonats a voltes coronats per castells, d’aquells que encenen els sentits. Per fer en bici, a banda de la seva escassa dificultat física en no tenir a penes pujades fortes, són rutes carregades d’emocions per als sentits.


Conquerida als andalusins a mitjan segle XI, la Segarra es va convertir en terra de frontera i, per tant, allà van proliferar una gran quantitat de castells i d’esglésies. Entre els castells que esquitxen la comarca destaquen els de Montcortès (1095), Concabella (1031), les Pallargues (1040) i l’Aranyó (1120). Tots van ser reformats en època moderna per convertir-los en habitatges. El castell de les Pallargues és el que millor conserva elements de la construcció medieval i, a més, es pot visitar. A la nostra ruta trobarem el castell d’Oluja i el de Castellmeià.
Per acostar-nos al punt de sortida ho podem fer anant en tren fins a Cervera i des d’allà pedalant còmodament per la carretera que va a Sant Ramon i després el GR 7-1 fins les OLuges. O anar-hi en cotxe per la A-2 fins el punt de sortida.
La nostra ruta comença a les Oluges, concretament a l’aparcament que hi ha a la cruïlla d’entrada al poble, just davant d’un restaurant on després podreu recuperar forces. de la rotonda que hem fet per deixar el cotxe hi surt un camí que voreja la carretera de Cervera, l’agafem uns 200 metres fins una cabana, on trenquem a lla dreta. Quatre cents metres després travessem el llit sec del riu Sió i agafem el camí que mena a l’esquerra. Quan portem 2’3 quilòmetres serem a Castellnou d’Oluges. Seguim, recte i 1’1 quilòmetres després travessem la cruïlla a la Prenyanosa, que deixem. 1’5 quilòmetres més endavant deixem el camí i agafem una pista que trenca a la dreta de biaix en pujada. Travessem uns camps durant 1’1 quilòmetres on, davant d’una alzina molt gran trenquem a la dreta. És un camí ple de brolla que passa per una cabana i que en 1’2 kms ens mena a l’ermita de la Mare de Déu de la Llet de Castellmeià. Baixem a la carretera i l’agafem a la dreta fins que, 1 kms després de l’ermita deixem la carretera per un camí a l’esquerra que ens porta a El Llor (9 kms total de ruta). Durant 3’6 kms deixem trencalls a totes dues bandes fins que en prenem un a l’esquerra. Davant d’un senyal de vedat, al cap d’1’6 kms, tirem a la dreta i seguim rectes deixant camins a banda i banda. Quan portem 16 kms justos serem a Sant Ramon, on val la pena visitar la col•legiata. Des d’aquí, agafem la carretera N-141 i en 8’5 còmodes quilòmetres més tornem a les Oluges i al cotxe (24.5 kms). Haurem obtingut una bona panoràmica a tall de presa de contacte amb aquesta bella i poc coneguda comarca.
Dificultat. Fàcil. Distància. 24.50 kms Temps: 2h Desnivell.230 metres. Cartografia: Conèixer la Segarra en BTT (Cossetània) @: www.ccsegarra.com/turisme

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

1 comentari:

Anònim ha dit...

Rafael,
bon dia. Aquest cap de setmana hi ha la marxa hivernal de Cervera, postposada per la pluja d ela setmana passada, és una bona oportunitat per descobrir la comarca i l'entorn. amb dos circuit de 20 i 40 km aprox són prou assequibles.
Pel què fa als castells, el Castell del Remei, ott i no tenir una història mediaval com els altres, si que és un bon lloc per gaudir d'una bona taula i l'entorn.

Jordi