22/3/11

Del parc de la Pegaso a la Ciutadella

Després dels dies de pluja hi ha ganes de viure l’esclat de la primavera. No cal anar gaire lluny ni buscar racons exòtics, als parcs de la ciutat el canvi d’estació te un llenguatge propi que us proposem descobrir en aquest itinerari que, des de Sant Andreu, ens portarà al centre de Barcelona a través de la Sagrera, Sant Martí de Provençals, el Clot i Fort Pienc. Una ruta de ciclisme urbà de diumenge al matí molt apte per fer en família. I fins i tot aturar-vos a fer el vermut en una de les últimes bodegues que queden a Barcelona.

L’inici de la ruta és a la Plaça d’Orfila, al cor de Sant Andreu. Hi arribeu amb la línia 1 del metro, estació Sant Andreu. De la plaça en surt un carrer de vianants (c/ajuntament), l’agafeu fins que desemboca a la petita plaça del Comerç i al carrer Gran, que agafeu a l’esquerra. Enfront teniu el bar Versalles.
A ma dreta, després de creuar Rovira i Virgili, hi ha l’entrada de l’antiga Pegaso, un dels primers grans espais verds creats per la democràcia. Sortiu per allà mateix on heu entrat i creueu el carrer Gran per anar a buscar Pare Manyanet, que surt enfront. Tot avall fins que les obres de l’estació de Sagrera us obliguen a girar a l’esquerra. Dos cents metres després trobeu una passera superior. Bici a l’espatlla i escales amunt per creuar el forat. Si sou dels que us agrada mirar obres públiques, ho teniu molt bé. Desemboqueu en un aparcament per a treballadors de TMB; el creueu en diagonal cap a l’esquerra fins trobar la rampa de sortida. Sou a la Rambla Prim. Avall, primer semàfor a la dreta i, pel carrer Cantàbria i travessant uns immensos blocs de pisos memòria viva de la immigració dels 60, aneu a sortir al Pont del Treball, que deixeu enfront. Travesseu el carrer i entreu al Parc de Sant Martí, una joia de les zones verdes urbanes que té un mas, l’ermita del sant, i una bona gespa per estintolar-s’hi. Sortiu del parc pel sud i agafeu el carrer Agricultura. Aquest creua Guipúscoa, que agafeu a la dreta pel carril bici fins Espronceda, on gireu a l’esquerra fins els jardins del Clot de la Mel. Els coneixereu per la xemeneia que els presideix.

Creuant-los en diagonal sortireu a Andrade, que seguireu per la vorera i amb molta cura fins creuar Bilbao. A l’altra banda passeu sota els porxos d’un edifici modern i sortireu a Monturiol. Enfront teniu el parc del Clot, creat l’any 1986 on hi havia els tallers de RENFE.
Abans d’entrar-hi, però, trenqueu per Joan de Mata a l’esquerra (el carrer travesser) a un centenar de metres a l’esquerra hi ha el celler de la Paquí, una de les darreres autèntiques bodegues que queden. Els combinats, les anxoves i el vermut a granel us posaran el cos apunt per afrontar el darrer tram.
Sortiu per l‘altre extrem del parc, a tocat de la Farinera del Clot, centre cívic del barri. Travesseu la plaça de les Glòries resseguint els monòlits de cadascuna de les Glòries Catalanes, llàstima que els jardins són tancats, i sortiu davant la Torre Agbar. Gireu a la dreta i agafeu el carril bici de la Meridiana fins el Parc de l’estació del Nord. Passareu pel TNC i l’Auditori. D’aquest parc, aixecat on hi havia l’antiga estació, en sortiu per l’altra banda en direcció a l’Arc del Triomf. Passeu-lo per sota i entreu al Parc de la Ciutadella. El gran jardí construït on hi havia el fortí del mateix nom és l’espai verd més tradicional, i visitat, de la ciutat és el final de la passejada.
Dificultat. Fàcil. Distància. 11.00 kms Temps: 1h 45’ Desnivell. Inapreciable. Bibliografia. Gabriel Pernau. Barcelona amb bicicleta (Columna) @. http://www.bcn.cat/

Publicada al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya