30/3/10

Bikes & jazz a Terrassa

Medieval, episcopal, burgesa, obrera, universitària i moderna, Terrassa te un ric patrimoni cultural i artístic, a la vegada que una intensa vitalitat i una recuperada bellesa. La ruta d’avui us proposa descobrir-la a cop de pedal i en primavera, quan es fa un dels esdeveniments que l’ha popularitzada més: el festival de jazz. Recorrerem la Terrassa d’ahir, medieval i industrial, per acabar al Parc de Vallparadís escoltant els grups que participen al Pic Nic Jazz, l’acte més massiu del festival, que enguany ha arribat a la 29èna edició.

Si hi aneu en cotxe, aparqueu-lo als carrers pròxims a l’estació d’autobusos. La pedalada comença a la plaça del Doré, a tocar d el'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, una molt bon aopció per arribar a la ciutat..
Remuntarem la Rambla d’Egara fins el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), una de les obres més populars de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill (1868-1931), que te nombrosos treballs a tota la ciutat –inclòs l’ajuntament-, fruit d’haver-hi treballat durant 40 anys. No us perdeu la visita al Museu si voleu entendre la raó de ser de la Terrassa actual en el seu passat pioner de la industrialització a Catalunya. Al Museu hi ha oficina de turisme.
Passat el museu hi ha les places de Ricard Camí i la del Vapor Muonset. Aquí comencem la ruta dels espais públics sorgit d’antigues fàbriques. Recuperem la Rambla i, pel carrer de Martí Diez anem fins el de Pi i Maragall. A la dreta tenim la plaça de Tint, darrera la de l’Anònima, i al nostre pas una col•lecció d’antigues naus convertides en supermercats o en equipaments. A l’esquerra el parc de sant Jordi, que conté una de les joies del modernisme català, la Masia can Freixa, obra de Muncunill. Amb cura podeu voltar pels jardins amb la bici.
Sortiu del parc per baix, agafeu el carrer del doctor Ullès i baixeu per Galileu fins la plaça del Progrés. Pel carrer de Gutenberg creueu al Rambla i pugeu pel Portal de Sant Roc i el carrer Major cap a la plaça Vella (basílica del Sant Esperit). Perdeu-vos per la teranyina de carrerons tancats al transit i esquitxats de mostres de modernisme. Carrers església, Portal Nou, Baldrich, Sant Tenís, Vapor Gran, de Baix, Jaume Cantaner, Cremat, Unió i Raval de Montserrat, on hi ha l’ajuntament.
No deixeu de visitar la torre del Palau, l’únic que es conserva de l’antic castell Palau de la ciutat, i la Jazz Cava, lloc de culte pels afeccionats al jazz. Seguiu pels carrers de la font Vella, on acaba la zona de vianants i hi ha la casa Alegre Sagrera, del Passeig, del Teatre, Camí Fondo, Sant Joan, Mas Adel i Sant Valentí. Travesseu el pont penjant damunt del Torrent deles Bruixes; ja sou al parc de Vallparadís, autèntic Hyde parc terrassenc. Busqueu les rampes per a bicis que, creuant a banda i banda, us portaran fins el fons de l’antiga llera de la riera del mateix nom, avui un dels parcs urbans més bells de Catalunya. Al fons ja sentireu la música del festival.
Abans,però, just per sota el pont de Sant Pere, heu de tornar a pujar per visitar el conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere, un gran complex de l’època episcopal d’Egara, bàsicament entre els segles VI i VIII. La zona ha estat rehabilitada amb una intervenció arquitectònica digne de la importància de l’indret al qual valora i dona més força. HI ha visites guiades.
Baixant pel carrer de la rectoria creuem una passera penjant, davant tenim l’escenari. Big Mama i la Locomotora Negra són una màquina de swing potent com un teler. Després d’escoltar-los busquem de nou el fons del torrent Monner. Al davant, presidint el pla de Cal Guardiola, el castell cartoixa de Vallparadís, originari del segle XII, un altre símbol terrassenc.
Passant per sota el pont del Passeig cap a les hortes dels Frares i el llac de Vallparadís, arribeu al pont del Gall. Encara podeu seguir un tram pel torrent de les Hortes Velles. Aquí pugeu al pont, el creueu en direcció nord i torneu a l’anterior pont. A l’esquerra, la carretera de Montcada us portarà a la plaça Doré i al cotxe o al tren.
Dificultat. Baixa. Distància. 8 o 10 kms Temps: 2h Desnivell. Inapreciable. @: visitaterrassa.cat i jazzterrassa.org.

Publicat al suplement INDRETS de El Mundo de Catalunya