La comarca de la Cerdanya és una de les preferides pels amants de la vessant més esportiva de la bicicleta de muntanya per la gran quantitat d’itineraris, alguns d’ells de gran dificultat tècnica i física; però els amants del cicloturisme tranquil també tenen un bon nombre rutes d’una gran diversitat que els permetran descobrir belles raconades del territori.
La sortida que us proposem us descobrirà la part central de la plana, al voltant de Puigcerdà, un nom que prové dels termes ‘pilum’ i ‘ceretanum’, i que indica clarament el caràcter enturonat de la vila. Anem en direcció a l’estany i aparquem pels voltants.
Comencem a pedalar a la mini rotonda que hi ha entre el passeig de la Sèquia, el carrer del Doctor Piguillem i la ronda del Torreó. Cap a l’oest surt un carrer en baixada que va a mas Amoretes. El carrer es transforma en camí que planeja entre camps. Busquem sempre la direcció a l’esquerra fins creuar la línia fèrria. Un cop travessades les vies agafem la carretera enquitranada que ens torna direcció a Puigcerdà. Aquest espai és una de les zones que encara es conserven miraculosament mig verges. Uns centenars de metres més endavant un camí de terra ample a la dreta ens mena de nou cap al tren, que ara va sota nostre. Circulem en paral•lel fins desembocar en un carrer asfaltat. Girem a la dreta i creuen la via per un pont. Immediatament després girem de nou a la dreta per una carretereta local que ens enfila pel pont romànic de Sant Martí d’Aravó.
Després de la cruïlla de Guils seguim recte la carretera que, travessant els bells paratges de laurbanització del Golf i el famós hotel i ermita de la Torre del Remei, ens mena a la cruïlla que va cap a Bolvir i la carretera general que porta a la Seu. Creuem la carretera a la rotonda, ull que no teniu mai la prioritat, un seguiu en direcció a la urbanització la Corona i la zona d’esbarjo coneguda com la Font de la Vall.
Després de passar un petit cementiri, des d’on hi ha una impressionant vista de la Toosa d’Alp, seguim en un suau descens cap al nucli de Talltorta deixant un trencall a l’esquerra que porta al golf. Creuem el conjunt de masos en línia recta, passem un rierol i desemboquem en una altra carretera rural que agafem a la dreta. Aviat travessem el Segre, l’amo i senyor de la plana ceratana. Abans de que s’acabi l’asfalt arribem a un trencall a l’esquerra que ens portarà a Urtx creuen la carretera general. Vigileu perquè hi ha molt de trànsit. Seguim recte superant un considerable pendent del pont del tren, primer, i per enfilar-nos fins la carretera de la collada de Tosses, després. Tenim el poble d’Urtx davant. Hi entrem.
Pels carrerons del nucli busquem el que ens porta fins a Queixans passant pel càmping del mateix nom. Després de creuar un torrent i passar per davant d’un restaurant arribem a la plaça d’aquest poblet. La creuem, tot recte fins trobar un rètol que ens indica la direcció de Les Pereres. Amb la vista del turó de Puigcerdà, les muntanyes com a teló de fons i alguns nuclis com Mas Montagut, que encara conserven petites ermites, és un dels indrets més agradables per al cicloturisme.
Passem Les Pereres i el nucli de VIlallovent. Des d’aquí, si ja en teniu prou, podeu tornar a Puigcerdà, us sortiran 23 quilòmetres ben bons. Però si en voleu més, seguiu per dins el poble en direcció a Osseja, ja en territori de França. Aneu amb ull en creuar un petit torrent, la pujada que el segueix i l’estret del corriol requereixen una certa habilitat. Després el camí planeja fins el poble. Des d’Osseja heu d’agafar la carretereta local que porta a Sallagosa. Aquesta carretera desemboca a la general que va a Perpinya. L’heu d’agafar durant un centenar de metres fins un trencall que diu Càldegues i que surt a l’esquerra de biaix. En arribar al mas Concilliabre, a l’esquerra d’aquesta carretera, preneu el caminoi que, primer en descens i després en pujada us porta, per un antic abocador, fins Llivia. Aquí podeu descansar a la zona d’esbarjo de l’ermita de Sant Guillem. Retorneu per la carretera cap a Puigcerdà.
Dificultat. Baixa. Distància. 35.00 kms Temps: 2h 45’ Desnivell.395 metres. Cartografia: Cerdanya (editorial Alpina) @: cerdanyavirtual.com/
Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada