12/5/10

Pinedes arran de mar a Palamós

De les masies fortificades del rerapaís a les barraques de pescadors de les caletes, passant per les primeres cases destiueig tombant el segle XX o els ports esportius i comercials, el litoral de Palamós és un dels més diversos de la Costa Brava. La ruta que us proposem circumvala perimetralment el terme municipal de la vila empordanesa seguint una de les rutes de la Xarxa de Cicloturisme del Baix Empordà, motiu pel qual tot el camí està més o menys senyalitzat. Situem l’inici al port de Palamós, just davant del museu de la pesca, un centre que val la pena de visitar per entendre millor la personalitat de la comarca.
Agafem l’avinguda Onze de setembre just a la zona enjardinada que hi ha en començar el Passeig Martítim. Pedalem seguint la badia fins entrar a Sant Antoni de Calonge; seguim creuant la riera de l’Aubi. En arribar a la riera de Calonge tombem a la dreta pel carrer de Ferran Agulló, inventor del terme Costa Brava, per cert. Pel carrer Rafael Colom a l’esquera creuem la riera i anem fin el carrer de Torre Valentina, que seguim a la dreta. Passem pe run pas soterrat que s’obre a la dreta per travessar la carretera i seguim direcció Calonge tot creuant una alta carretera i agafant el camñi de terra que ens surt enfront. Passem per per la bella Trre roura, edifici modernista. Una mica mes endavant deixem un aalzina centenària a la dreta. Travsssem la carretera per sota un pas i entrem a Calonge, on podem visitar el castell medieva o l’església de Sant Martí. Agafem l’avinguda dels Països Catalans a la dreta una bona estona fins que entren a l’urbanitzacio el Collet. Agafem el carrer Verge de Nuria que puja suaument a l’esquerra.
Abans d’una rotonda de carretera agafem un caminet asdfaltat que hi circula en paral•lel i no el deixem fins el segon pas sota la carretera; llavors girem a la dreta i entrem en un polígon industrial. Haurem creuat la zona del Pla de Sant Joan, el darrer pulmó agrari de Palamós. En acabar el polígon hem de tombar en una rotonda a l’esquerra, molt d’ull perquè es tracta d’una carretera, circuleu per damunt de la vorera, si cal. Qua aribeu a una benzinera busqueu un cami que hi surt per darrera, és la via verda del carrilet de Palamós a Palafrugell, seguiu-lo una estona fins que arribeu al cami asfalat que mena a la platja de Castell, agafeu-lo a la dreta. Quan arribeu al càmping deixeu la carretera i, a través d’uns pins, agafeu el camí que surt a la dreta, seguiu sempre la pista principal fins qeu torneu a la carretera asfaltada, l’agafeu a la dreta i, immediatament, gireu de nou a la dreta per un cami. Sou a la platja de Castell, una joia, doncs és una de les poques cales de la Costa Brava sense edificar gràcies a que es moviments ciutadans van forçar un referèndum en favor de mantenir-la verge. Ja per la sorra, i empenyent la bici, voregeu les dunes cap a la dreta fins aribar al final de la cala. Agafeu llavors un corriol on, a estones, haureu d’empènyer la màquina, doncs la ciclabilitat és molt complicada. L’esforç val la pena, doncs poc després arribareu a la cala s’Alguer (a Palamós salen el parlar), un paratge de petites barraques de pescadors convertides en el més exclusiu i bell lloc d’estiueig d’alguns afortunats palamosins.
Passat d’Alguer el camí us porta cap a una explanada on aparquen es cotxes, i d’allà per un camí polsegós, primer, i un carrer d’urbanització, després, cap a la Fosca, la més cèlebre platja de la vila quin nom sorgeix de la roca obscura que la presideix al bell mig de la platja. Al final del Passeig Marítim de la Fosca heu de tombar amunt i remuntar una forta pujada fins descendre agradablement cap al port esportiu Marina Palamós. Seguint la carretera tot recte i pla anireu a sortir al port comercial de la vila i al punt de sortida de la nostra ruta.
Dificultat. Baixa. Distància. 22.00 kms Temps: 3h aturant-se Desnivell. 115 metres. Cartografia: Pedalant pel Baix Empordà (Cossetània) i mapa topogràfic de la Xarxa de Cicloturisme (id.) @: www.baixemporda-costabrava.org.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya