22/3/13

En Daniel Martin no és un qualsevol

Daniel Martín és un ciclista irlandès que viu a Catalunya, parla català i te un tiet que es diu Stephen Roche, poca broma. Doncs bé, en Martin és el nou líder de la ‘Volta’ gràcies a la victòria en solitari a Portainé, segona arribada en pujada de la cursa, després d'una heroica escapada. 
Martin guanyant a Port Ainé

Martín li va treure 36 segons al principal candidat al triomf final, en Joaquim Rodríguez, que al seu torn ha atacat a Bradley Wiggins quan ha vist que patia en els últims quilòmetres. Però, pel que s’ha vist, Wiggins no és el rival a batre, i quan el Katusha s’ha despertat, en Dani Martin ja escalava tot sol les dures rampes de l’estació pallaresa. Potser han badat una mica de la mateixa forma que ha badat la televisió, a qui se li ha aparegut, literalment, el Purito, quan ja enxampava Nairo Quintana; devia ser per la vaga que feien.
L'etapa ha estat marcada per la caiguda sense gaires conseqüències d'Alejandro Valverde, que ha hagut d'abandonar. Ha estat al descens de la Llosa del Cadí, un lloc clàssic on ja hi ha hagut moltes caigudes els darrers anys, doncs la ‘Volta’ hi passa tot sovint. Farien be els organitzadors en revisar aquest punt del traçat, no?
Valverde, al capdavant del pilot i amb el jersei de líder, seguia la roda del seu company italià Eros Capecchi, que ha frenat bruscament. Tots dos han caigut pel terra. Purito haurà d'aprofitar ara les bonificacions per guanyar la Volta per segona vegada (ja ho va fer el 2010), un amanera ben poc honrosa de guanyar una cursa.
L'etapa d'aquest divendres serà aparentment de transició, però el corredor català, en canvi, dissabte haurà d'aprofitar la pujada final i el descens a Valls des del Coll de Lilla per esgarrapar temps. Diumenge, a Barcelona, tindrà les vuit ascensions a Montjuïc per noquejar el seu rival irlandès. Però En Rodríguez no es ben be en Miquel Poblet. A veure si el nebot d’en Roche li pisparà la cursa.