20/1/08

Esquí de fons, un esport per a ciclistes


L'esquí de fons és un esport molt complert físicament, barat, relativament senzill de practicar, ambientalment sostenible (no hi ha remuntadors) i paisatgísticament bellíssim. I guanya adeptes dia a dia.
Braços, cames, espatlles, ronyonada i cor treballen aeròbicament a ritme i coordinadament amb l’equilibri, en una activitat molt similar a la del ciclisme. Per això és molt recomanable com a treball de pretemporada. A més, la majoria de la roba tèrmica que s’usa per anar en bici serveix per a l’esquí de fons.
Però hi ha més, l’esquí de fons és el pare de tota mena d’esquí, doncs va néixer com a mitja de desplaçament a les regions glaçades de nord d’Europa. Per això hom diu que, si se sap caminar se sap esquiar. Senzill, doncs, sense perill, i barat (el forfait val 7’5 € a les estacions franceses i 9 a Catalunya). Que voleu més?
A Catalunya hi ha una gran tradició d’esquí de fons, l’any 1970 a Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell) es va obrir la primera estació de fons de l’estat; però l’èxit de l’alpí a partir dels seixanta, va arraconar aquesta complerta modalitat que, encara avui i per la ignorància, és considerada per a molta gent com un ‘esquí per a jubilats’. Res més lluny de la realitat, com saben els que ho proven per primer cop.
Si no heu provat encara l’esquí de fons, en qualsevol de les seves dues modalitats, clàssica o skating, esteu perdent el temps. Consulteu les dues adreces web que us adjuntem al final d’aquesta entrada i informeu-vos d’on i que heu de fer per practicar-lo. Encara sou a temps de posar-vos apunt per la gran cita anual de l’esquí de fons, la Marxa Beret (http://www.svt.cat/marxaberet/Catala.aspx), que es farà el pròxim dia 2 de febrer.

http://fceh.cat/
http://www.esquidefons.org/

4 comentaris:

Lluis Ciclista ha dit...

Hola Rafael.

Yo hace años que subo a lles - Aransa. Pero no hay nieve y hay que irse a la cara norte del Pirineo. La Rabassa con sus exigentes y cortas pistas es una opción y si no por los alrededores de Font Romeu. El año pasado estuve en La LLosa.
También tengo que decirte que aparte de trabajar brazos, piernas, etc... también se trabaja mucho el culo debido a la gran cantidad de hostias que te metes. Sobretodo yo que soy un patoso
Tu que eres un travessaire, ¿sabes cuanta distancia hay desde Ribes de Freser a Masnou - Meridià Verd?

dew

Lluis Ciclista ha dit...

De las pistas de esquí de fondo de la Rabassa en Andorra recuerdo que eran un continuo sube y baja. Hay pocos kilómetros con continuas rampas que te rompen el ritmo, vamos que no son unas pistas para ir de paseo. Lo de la Titán Desert primero necesitaría un sponsor y luego tiempo para ponerme en forma. Creo que en este tipo de carreras hay que tener mucho fondo, o sea: muchas horas de sillín. Desde que deje la bici de carretera me da pánico el compartir espacio con los coches. A veces pienso como podía hacer 24.000 Km./año por carretera. Ahora como mucho hago 8.000 Km./año con la BTT. Espero seguir practicando ciclismo muchos años y algún año poder ir a la Titán Desert.

Rafael Vallbona ha dit...

ep,
ni tinc patrocinador ni faig a l'any els quilòmetres que fas tu, i he fet una Titan i no vaig quedar calssificatmalament del tot. I enguany hi torno.
A no ser que vulguis menjar-li la roda a en Jalabert, no n'hi ha per tant, de veres.
Gràcies per la info de la Rabassa.
Sort i a veure si ens creuem un dia d'aquests per la muntanya!

Lluis Ciclista ha dit...

Si vols podriem quedar, en plan tranqui eh?.