22/6/08

Pedalant per Aigüestortes





Resum del llibre 'VOLTA AL PARC D’AIGÜESTORTES EN BTT, Un recorregut pels Pedals de Foc ®' que publicarà properament Cossetània edicions en català i Lectio en castellà.

La volta al parc d’Aigüestortes en bicicleta de muntanya, coneguda popularment amb el nom de ‘Pedals de foc’ és una ruta que ronda de el Parc Nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici travessant la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà en un recorregut d’uns 219 quilòmetres de distància i prop de 6.000 metres de desnivell de pujada. No és un simple passeig, però, en poder-se fer en vàries etapes, és una bella aventura a l’abast de qualsevol ciclista una mica entrenat.
La ruta és una aventura personal i esportiva que permet descobrir una de les zones més belles i inhòspites dels Pirineus. El resultat no decep a ningú. Volant per damunt de colls a més de 2.000 metres i lliscant entre valls obagues i indòmites, els pensaments del viatger porten les rodes de la bicicleta cap al territori que anhela: l’experiència, l’afany de superació, la descoberta del país i aquelles sensacions que omplen la ment i revifen sentiments oblidats com la soledat entre les muntanyes, l’assossec de trobar refugi en plena tempesta o el plaer d’arribar dalt d’un coll.
El parc és un dels dotze que té la categoria de Parc Nacional i l'únic que hi ha a Catalunya. Gran part del territori es situa per damunt dels 1.000 metres amb pics que superen els 3.000. La zona interna es troba als municipis de Vall de Boí i Espot. A Boí hi ha la vall del riu de Sant Nicolau i la capçalera del riu Noguera de Tor. El riu de Sant Nicolau forma uns meandres de sediments dipositats sobre antics llacs glacials. A Espot hi ha el riu Escrita i l'estany de Sant Maurici. El llac es troba sota els imponents Encantats, una de les imatges característiques del Parc.
La zona perifèrica, per on transcorre la ruta ciclista, inclou els municipis de Vielha e Mijaran i Vilamòs a la Vall d'Aran; de Vilaller i Vall de Boí a l'Alta Ribagorça; La Torre de Cabdella al Pallars Jussà; i Espot, Alt Àneu, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu i Sort al Pallars Sobirà. En aquesta zona perifèrica s'hi troben indrets de gran bellesa i valor naturalístic, com el bosc de la Mata de València, les valls de Gerber i Cabanes, el circ de Colomers, el circ de Tord, el circ de Saboredo, la ribera de Valarties, els estanys de Cabdella o el pic del Montardo.
Els 219 quilòmetres de la volta al Parc d’Aigüestortes en bicicleta de muntanya transcorren tot ell per zones d’alta muntanya, climàticament complexes i orogràficament dures. Sense ser un recorregut inabastable per a un ciclista mig si que és físicament exigent, sobretot si es fa carregat. Cal anar-hi en el millor estat de forma possible i preparar-lo fins el darrer detall com un autèntic repte. Que ningú no es pensi que és com una sortida de diumenge, per molt que es faci amb els amics. Un cop acabada l’etapa cal descansar i recuperar forces, car l’endemà n’hi ha una altra més difícil i tot potser.
Per la disposició dels albergs, cases rurals i hotels, la travessa es pot fer en cinc etapes que van dels 57 quilòmetres la més llarga als 25 la més curta. A partir d’aquest model es pot preparar la ruta en els dies que hom disposi, o segons les forces que es tinguin. Les etapes bàsiques són:
1a etapa: Conangles-Iran
Distància: 41,40 km
Desnivell de pujada 950 m
Desnivell de baixada: 1.150 m
2a etapa: Iran-Espui
Distància: 57,20 km
Desnivell de pujada: 1.640 m
Desnivell de baixada: 1.700 m
3a etapa: Espui-Son
Distància: 55,30 km
Desnivell de pujada: 1.440 m
Desnivell de baixada: 1.376 m
4a etapa: Son-Montgarri
Distància: 39,72 km
Desnivell de pujada: 1.125 m
Desnivell de baixada: 905 m
5a etapa: Montgarri-Vielha
Distància: 24,80 km
Desnivell de pujada: 325 m
Desnivell de baixada: 1.000 m
Si s’opta per fer la travessa en 4 etapes el més pràctic és ajuntar la quarta i la cinquena, fent des del poble de Son fins a Vielha d’una tirada, per bé que es pot parar a menjar i a reposar a Montgarri, un paratge d’una bellesa extrema que val la pena ser admirat amb una mica de calma. Pels que estan realment forts i admirar el paisatge no els commou, es pot fer la volta al Parc d’Aigüestortes d’una tirada, és la ‘Pedals de foc non stop’, una prova de BTT que es corre els dies 28 i 29 d’aquest més.
La ruta organitzada
La ruta es pot fer per lliure aturant-se allà on a un li convingui sempre i quan hi hagi lloc; però el més pràctic és inscriure’s al programa Pedals de foc al telèfon 973 64 36 22 o al web www.pedalsdefoc.com. Previ disseny de les etapes segons la vostra forma, Pedals us facilitarà un mapa, un llibre de ruta, s’encarregarà de reservar-vos llit i taula, de rescatar-vos si cal i de traslladar-vos la bossa amb la roba al final de cada etapa. A més, en acabar, us lliuraran un mallot commemoratiu de l’aventura.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya