24/12/09

Un 'tour' pel Poble Nou

Protagonista,a finals del XIX, de la primera revolució industrial, el barri barceloní de Poble Nou torna ara, gairebé un segle i mig després de la implantació del vapor, a ser protagonista del futur de la ciutat. Els obrers manuals i les velles fàbriques han deixat pas a moderns centres culturals, estudis professionals, empreses de comunicació, universitats i centres comercials. Del Besòs fins la Ciutadella, avui us proposem un tour urbà per la nova Barcelona, un passeig pels dies grisos i freds de l’hivern i per pair els exagerats àpats nadalencs.
El ciclisme urbà compagina el pedal amb l’ús del transport públic, en aquesta ruta la línia 1 de la xarxa de rodalies de RENFE (la línia de Mataró) serà la nostra principal aliada. L’agafem fins l’estació de Sant Adrià de Besòs, on comencem a pedalar buscant els nous espais que l’ordenació del litoral i de la desembocadura del riu han deixat a la ciutat.
Sortim de l’estació i travessem pedalant el pas soterrani envers l’avinguda Eduard Maristany per on circula el tram. Anem en direcció Barcelona però girem de seguida a l’esquerra cap al parc del Litoral fins el límit amb la sorra de la platja. Podem fer una volta per gaudir de la quietud ordenada del lloc abans de tornar a l’avinguda Maristany per travessar el riu. Just després del pont tombem a l’esquerra de nou en direcció a la platja. Des d’aquí gaudirem d’una immillorable vista sobre la desembocadura del Besòs amb les tres xemeneies de la antiga tèrmica al fons.
Un caminet ens permetrà pedalar gairebé damunt la sorra fins entrar al parc del Fòrum, a la nostra dreta tindrem la nova planta incineradora d’escombraries. Pels camins de fusta del parc podem enlairar-nos fins la passarel•la que ens portarà sota la gegantina placa fotovoltaica. O si ho preferim, podem tombar a la dreta per fer la volta per la part externa del port Fòrum fins desembocar, després d’una rampa, a la mateix aplaça central del Fòrum. No deixeu, des d’aquí, de fer una bona volta per tots els espais del Fòrum, paga la pena baixar fins l’original platja.
Podeu sortir del recinte Fòrum passant per sota l’emblemàtic (i ara buit) edifici d’Herzog, l’edifici blau. Des d’allà sortireu a la plaça Llevant, on comença la Diagonal. Nosaltres agafarem el passeig Taulat. Si mireu amunt, el disseny i‘alçada dels edificis us farà pensar, en el millor dels somnis, que sou a Mahnattan. Un cop passat el trem edificis singularment alts entre al parc de Diagonal mar. Voltar-lo poc a poc en bicicleta és un dels plaers de descoberta d’aquesta ruta.
A partir d’aquí la ruta es fa més urbana. Seguiu la Diagonal fins Bach de roda, que agafeu a la dreta. Tombeu a esquerra pel carrer Marroc i podreu entrar a un altre parc construir damunt es vells senyals industrials. A la banda de dalt podeu veure la torre de can Ricart, que aviat serà un potent centre cultural on s’ubicarà Linguamón, la casa de les llengües, un bell llegat del Fòrum, entre d’altres. Un curt tram de Diagonal us deixarà al carrer Castella, preneu-lo a la dreta i seguiu per Perú, Llacuna Tànger i Roc Boronat per veure el nucli central de l’anomenat 22@. La seu de la facultat de Comunicació de la UPF, de l’empresa Mediapro, de RNE a Catalunya, d’Indra, BTV, T Systems i altres empreses de comunicació fan de la zona a l’ombra d ela emblemàtica Torre Agbar un dels indrets més originals de la nova ciutat.
Però el Poble Nou de tota la vida no ha mort, al contrari, reneix amb força en aquesta nova etapa industrial. Per Sancho de Avila sortireu a la Rambla. Baixeu tranquil•lament, atureu-vos davant del Casino i tombeu a la dreta per Ramón Turró, el carrer que connecta el barri amb la vila olímpica. Per l’avinguda del Bogatell avall, Icària a la dreta pedalant pel centre de la pèrgola metàl•lica, l’avui romàntic carrer Wellington (amb la magnífica biblioteca central de la UPF i els plàtans que sobresurten de la part del darrera del Parc de la Ciutadella) i Pere IV, sortireu al passeig de Lluís Companys i a l’estació de RENFE d’Arc de triomf, final de la nostra ruta.
Dificultat. Baixa. Distància. 11.00 kms Temps: 2h Desnivell. 95 metres. @: www.bcn.cat.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya