8/2/10

La plana de l'Aubi, l'empordanet d'en Pla


Josep Pla va fer de l’Empordanet, la plana agrícola més abocada al mar de la comarca del Baix Empordà, un univers especial, amb un punt entre mundà i pagès que, encara avui tot i que ho considereu insòlit, podem trobar a alguns punts allunyats del turisme que ha pres a l’assalt la Costa Brava. Però sovint aquests indrets estan al marge de les grans vies de comunicació i cal buscar-los. Us proposem descobrir-ne alguns tot pedalant.
Des de Palafrugell, anirem al veí Mont-ras, des d’on baixarem a la plana de l’Aubi, un indret que conserva la identitat rural. Moltes de les masies que formen els veïnats d’Ermedàs i de Santa Margarida estan fortificades per defensar-se dels atacs pirates entre els segles XV i XVII. Després ens acostarem a la costa per visitar els pobles de Calella i Llafranc i tornar, per una lleu costa, al punt de sortida.
Podem deixar el cotxe a l’entrada del nucli urbà de Llofriu, un trencall de la C-341 passada la sortida de Palafrugell nord en direcció a la Bisbal. Ja damunt les bicis anem a buscar la rotonda on hi ha aquesta sortida i ens dirigim cap a la vila de Palafrugell, no sense admirar abans el Mas Pla, que veiem enfront, on va viure l’escriptor. Un cop al poble busquem l’oficina de turisme. A partir d’aquí l’itinerari està senyalitzat amb uns rètols granats de la Xarxa de cicloturisme del Baix Empordà.
Pel carrer Torroella busquem la rotonda de Modest Cuixart, seguim recte fins la plaça del Mil•lenari, girem a l’esquerra i prenem el carrer Joan Maragall, que desemboca al carrer de la Noguera. A l’alçada del cementiri es converteix en un camí que creua la C-31 i gira a l’esquerra pujant fins una planta cimentadora. La deixem tombant a l’esquerra en baixada. Un camí enquitranat ens portarà a Mont-ras. Girem a la dreta per la travessia de la riera i ja som a l’ajuntament (5.5 kms). Val la pena visitar l’església de Sant Esteve. El carrer de la font us portarà per tot de masos fins el carrer de Vall-llobrega. Creueu la C-31 per un pas soterrani (7.8 kms).
A la rotonda de l’altra banda agafeu el camí de la dreta. Poc després creueu la riera de Torrentbò i 250 metres després gireu a l’esquerra i torneu a travessar l’esmentada riera just abans que desemboqui a una altra. Sou a la plana de l’Aubi. Un camí cimentat us porta a Ermedàs.
Atenció ara amb els girs: 700 metres després gireu a la dreta per un camí asfaltat, 100 metres després torneu a girar a la dreta, 200 metres després gireu a l’esquerra per un camí de terra i 650 metres enllà agafeu el camí de l’esquerra direcció Ermedàs i Palafrugell. Passareu prop del mas de Ca L’Aliu i entrareu a la zona on els masos estan fortificats: torre Roja, torre del mas Petit o torre del mas fina en són magnífics exemples.
Un cop al centre d’Ermedàs, quan trenqueu a l’esquerra observeu l’església de Sant Ramon (s. XVI). El camí us mena fins la carretera vella a Calella. L’agafeu en aquesta direcció fins el veral de Santa Margarida, on podeu observar més torres de defensa (12.9 kms). Un cop a Calella (14.9 kms) i després d’haver-la visitat, agafeu el passeig de la Torre i seguiu fins Llafranc (16.6 kms). Pel carrer roger de Llúria, al costat de l’oficina de turisme, trenqueu a l’esquerra fins la plaça de Sant Jaume i seguiu la carretera que puja. Al costat d’un club de tennis (18.2 kms) surt un camí de terra que agafeu i que us deixarà al carrer dels Pins de Palafrugell (19.9 kms). Des d’aquí anem cap al centre de la vila pel carrer de Sagunt i, des de la plaça Nova, busquem el carrer de les Cases Noves que ens menarà a la sortida en direcció a La Bisbal per la carretera C-31. La circulació per l’interior de Palafrugell és molt embolicada i mal senyalitzada, no descartem que us perdeu o que tireu pel dret i circuleu per damunt d’alguna vorera. Són coses que passem. Un cop a la rotonda de Palafrugell Nord agafeu la carretera i, pel trencall a l’esquerra que porta a Llofriu, arribareu al cotxe (25 kms).
Dificultat. Baixa. Distància. 25.00 kms Temps: 3h 30’ Desnivell.150 metres. Bibliografia: Pedalant pel Baix Empordà (Ed. Cossetània) @: www.baixemporda-costabrava.org/ca/turisme.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya