17/4/10

Manifest de Lleida per l’ús quotidià de la bicicleta

Els participants al 3er Congrés de la bicicleta, que s’ha celebrat aquests darrers dies a la Llotja de Lleida, han aprovat un manifest on, a més d’insistir en els avantatges derivats de l’ús de la bici, reclamen una major implicació de les Administracions Públiques en la seva difusió. Els punts principals del document són aquests:

Que tothom té dret d'anar en bicicleta per als seus desplaçaments quotidians.
Que la consolidació d’una cultura favorable a l'ús de la bicicleta requereix major promoció de totes les organitzacions i de totes les institucions i de les Administracions Públiques.
Que la bicicleta contribueix a la disminució dels gasos d’efecte hivernacle i que la implantació d’accions en aquest àmbit és més econòmica (€/Tn CO2) que qualsevol altre mesura d’eficiència energètica.

Que per desenvolupar el potencial de la bicicleta i fer que el seu ús sigui atractiu i segur, cal:
• Dissenyar els espais urbans perquè la majoria dels viatges es puguin fer en bicicleta.
• Adequar el marc legal per a reconèixer a la bicicleta valor i funcionalitat igual a la dels altres mitjans de transport.
• Millorar i incrementar la xarxa d’itineraris ciclistes, tant en l’àmbit urbà com en l’interurbà.
• Impulsar plans d’aparcaments de bicicletes per augmentar la seguretat contra els robatoris.
• Afavorir la intermodalitat i la multimodalitat.
• Impulsar polítiques i campanyes de promoció de la bicicleta.
• Desenvolupar programes d’educació, formació i informació. La formació de tots els usuaris de la via pública, el coneixement i el compliment de les normes de seguretat viària són fonamentals per incrementar l’ús segur de la bicicleta.

Que l’èxit de la bicicleta pública a Espanya s’ha traduit en que en tan sols 3 anys 100 ciutats disposin d’un nou mode de transport, que fa que més bicicletes, tant públiques com privades, circulin per tot arreu.
El Pla Estratègic de la Bicicleta a Catalunya, aprovat pel Govern de la Generalitat ha de desplegar el seu potencial amb les inversions i terminis previstos.
Els participants insten als governs autonòmics a desenvolupar els seus Plans Estratègics i al Govern de l’Estat a posar en marxa un Pla Interministerial pel desenvolupament integral de la bicicleta.

I fem una crida a totes les persones que tinguin responsabilitats en mobilitat, salut, educació i medi ambient a que:
• Utilitzin quan sigui possible la bicicleta en el desenvolupament de la seva feina.
• Implementin un nou marc legal que faciliti l’ús de la bicicleta.
• Incrementin les infraestructures per a l’ús de la bicicleta.
• Destinin més recursos al finançament de projectes de promoció de la bicicleta.
• Intensifiquin les vies de col•laboració amb totes les parts implicades, especialment amb les organitzacions d'usuaris de la bicicleta.

Donem suport a les iniciatives creades per afavorir la bicicleta des de vessants diversos, com la Plataforma Empresarial de la Bicicleta, l’associació formada per un conjunt d’empreses de la indústria de la bicicleta, que treballa per analitzar i millorar la situació d’aquest vehicle, donant-li un impuls des de la tecnologia, les infraestructures i l’educació.
Instem els representants de tots els municipis d’Espanya que s’uneixen a la Red de Ciudades por la Bicicleta, l’associació creada amb l’objectiu que tots els municipis treballin conjuntament per facilitar la mobilitat en bicicleta a través de la millora d’infraestructures, la creació de polítiques que afavoreixin el seu ús i la inversió de més recursos financers per a la seva promoció.
Ens assegurarem que les nostres experiències estiguin disponibles per formar part de catàlegs sobre polítiques relatives a la bicicleta. Treballarem coordinats perquè els plans i les bones intencions d’aquest congrés esdevinguin accions per aconseguir un major i més segur ús de la bicicleta, convidant a totes les persones i entitats a col•laborar en aquesta tasca. Avaluarem els resultats en el 4t Congrés de la Bicicleta.

Més informació sobre el congrés a: http://www.bicicat.cat/

2 comentaris:

pep ha dit...

Bon dia Rafel, he trobat el teu bloc mentre buscava info sobre el marc legal de la bicicleta. Una de les entrades és la del Manifest que es va llegir a Lleida, en el 3ºCongrés de la bicicleta. Jo en formo part de l'organització i la foto que has agafat es de la fundació. Fa gràcia!! Només dir-te que he afegit el teu bloc als enllaços interessants del meu bloc "www.lepetitroc.blogspot.com", on estàs convidat a entrar. Molt bé pel teu, tot i que n'he llegit ben poc. Salut, pep

pep ha dit...

Bones de noiu Rafel, ahir llegint el programa del Congrés Cycle & Walking que se celebra a l'octubre, vaig veure que també hi fas una ponència o taller ... quina casualitat, oi ... així doncs segur que pedalem junts ni que ens hagim d'esperar uns mesos :-)