5/2/14

Per terres de vi i calçots

Som en plena temporada de calçots, i l'Alt Camp n'és l'indret més genuí on menjar-los, i més regats amb un vi de la D.O. Tarragona. Us proposem una ruta per la plana del sud de la comarca, on el conreu de la ceba dolça i les vinyes conformen un paisatge emmarcat per les terres calcàries i argiloses de la plana, que és part de la depressió prelitoral.
Per la plana, camí de Bellavista
L'excursió comença a la rotonda de la carretera N-240 que porta al centre de Valls, d'una banda i, per la TV 2035 a Nulles. Agafeu aquesta carretera. A ma esquerra trobeu un camí rural mal asfaltat que hi desemboca a tocar d'un magatzem de materials de construcció. Per aquí és per on tornareu, o sigui que ara no l'heu d'agafar, Seguiu a penes cent metres i, quan la carretera fa un revolt a la dreta, tot dret pel camí rural amb l'asfalt trencat que surt al costat d'una finca amb una tanca de filat. Avanceu recte entre finques de conreu, murs de pedra seca i alguna casa deixant entrades i trencalls en direcció a la urbanització Calder. Aneu descobrint el paisatge de l'Alt Camp.
Al cap de munt d'una petita pujada arribareu a una cruïlla de quatre camins. A ma dreta una torre d'electricitat de formigó, enfront dos barris d'entrada a sengles cases fent angle de 90 graus. Gireu a la dreta. Ara ja hi ha moltes cases al peu del camí. Deixeu una cruïlla de quatre camins (els de banda i banda són de terra) i seguiu per on veniu. Deixeu un camí de terra i herba que surt recte. Seguiu lleugerament a la dreta pel vostre camí, que passa a dir-se carrer Miramar. Aneu baixant creuant aquesta peculiar urbanització sempre pel carrer on aneu, bo i deixant els trencalls. Entre vinyes desemboqueu a la TV 2035. Amb cura, l'agafeu cap a l'esquerra.
Després d'una davallada, al cap de munt d'un costa veieu un grup de cases i un trencall a l'esquerra que indica Bellavista. Hi entreu. Hi ha un bon carril d'incorporació. Seguiu rectes deixant una ampla plaça a la vostra esquerra. El camí es torna de terra, però ben aviat veureu un senyal verd a la dreta que indica Nulles. Agafeu el camí. Més endavant, després de fer un tomb a l'esquerra, desemboca en un altre. Gireu a la dreta i avanceu per un camí pedregós i estret que tant creua alguna petita arbreda com discorre entre vinyes ample i ple de roderes. Després d'una pujada, fa un tomb a dreta i poc després un altre a esquerra. Quan desemboca en un de travesser l'agafeu a esquerra i molt ràpidament gireu a dreta per un altre que surt i què, passant pel mig d'unes cases, deixa al centre de Nulles.
Vinyes porp de Nulles
Teniu el pas sota la via del tren a l'esquerra, Gireu a dreta i entreu al poble. Descobriu-lo. Seguiu RECTE c/ de la Font, RECTE c/ Major, ESQUERRA.- c/ Raval de Sant Joan, DRETA.- c/ Colom, ESQUERRA.- c/ Sant Isidre, ESQUERRA.- c/ del Centre, DRETA.- c/ Raval de Sant Joan i sou de nou al punt d'allà on veníeu i on heu començat aquesta petita volta. Passeu les vies del tren per sota i gireu a la dreta per la TV 2035 just fins el celler modernista de la Vinícola de Nulles (1917), obra de Cèsar Martinell, com tants d'altres a la zona.
Deixeu la façana del celler a la dreta i seguiu pujant pel costat de l'edifici. Un cop passat gireu a la dreta i la petita carretera, amb bones vistes sobre el poble, us portarà fins la TP 2031 que agafareu a l'esquerra fins la primera entrada a Bràfim. Desvieu-vos llavors a la dreta. Seguiu rectes per l'avinguda Catalunya, que us endinsa cap al centre. Tombeu a esquerra pel carrer Major i seguiu-lo amb cura (anireu contra direcció) fins que es creua amb el carrer Verdaguer. Agafeu aquest a la dreta. Gireu a esquerra quan desemboca i el primer a la dreta. Baixeu per darrera d'una benzinera fins una carretera que recta, us creuarà amb la TP 2031.
Travesseu i agafeu la carretereta rural que surt enfront. Passareu dues granges entre vinyes i un dipòsit gegant. Rectes deixant un trencall amb una petita caseta de comptadors a l'esquerra i pedaleu fins una cruïlla de quatre camins. Le de la dreta és de terra i recte diu pas prohibit a vehicles de més de 2'8 metres d'amplada. Gireu a esquerra. Desemboqueu en un camí què per la dreta és de terra, seguiu a l'esquerra sense deixar l'asfalt fins ser a Puigpelat. Hi entreu per una zona de cases noves. Gireu de seguida a l'esquerra fins sortir a la TV 2034, que agafareu a la dreta i, baixant, un portarà fins una rotonda. Cal seguir recte en direcció a Valls per la mateixa carretera més de 2 quilòmetres.
Vinícola de Nulles, obra de Cèsar Martinell
Passat, i deixat, el trencall a Sant Joan de Ruanes (esquerra), passareu pel restaurant El Horizonte (dreta). La carretera fa un ample revolt a la dreta i porta un mur baix a la mateixa ma. Un centenar de metres endavant hi ha un xiprés llarg i prim a esquerra entre dos camins que surten en forma de V. Agafeu el de la dreta, amb l'asfalt trencat. Passant per una finca d'espectacular entrada (esquerra) arribareu al magatzem de material de construcció (dreta) i desembocareu al mateix punt de la carretera de Nulles on heu començat la ruta, tal i com ja us hem dit al principi de l'article. I ara toca fer una calçotada.
Dificultat. Mitjana. Distància. 23 kms Temps: 2h (2h 45' amb aturades) Desnivell. 150 metres.