12/11/14

L'Eixample, tan a prop i tan lluny

A meitats del S XIX, l'enderrocament de les muralles va impulsar el creixement de Barcelona a través de la plana que la va unir amb Gràcia i Sant Andreu. El Pla dissenyat per Ildefons Cerdà va convertir els 7,48 kms quadrats en una xarxa reticular de carrers units en xamfrans i amb amplis espais per a vianants i jardins. Víctor Balaguer va ser l'encarregat del nomenclàtor dels nous carrers.
Casa Sayrach, a la Diagonal amb Enric Granados
Malgrat que l'especulació i els interessos van desvirtuar part del projecte de Cerdà, la personalitat de la Barcelona d'avui es defineix, sobretot, per l'Eixample. Aquí hi viuen més de 269.000 persones, fet que el converteix en el districte més poblat de la ciutat. Però més poblat no vol dir més conegut. Us proposem una excursió de diumenge al matí (que és quan hi ha més calma) per a descobrir uns quants recons de l'Eixample barceloní més enllà del Quadrat d'Or modernista. 
Us proposem començar a la Plaça dels Països Catalans; hi podeu arribar amb metro (Línies 3 i 5) i amb rodalies i regionals de Renfe. Aquesta plaça és el vèrtex de la denominada Nova Esquerra de l'Eixample. Des d'aquí agafem el carril bici que baixa pel carrer Tarragona fins la cantonada amb Diputació, on girem a esquerra i entrem al parc de Joan Miró, també conegut de l'Escorxador doncs hi havia aquestes antigues instal·lacions. A l'interior del parc hi ha una de les aportacions del gran Miró a Barcelona, l'escultura Dona i Ocell. Per veure l'escultura entreu pel carrer Diputació i seguiu en direcció nord-oest. Un cop vista creueu el parc en direcció contrària i sortiu per la cantonada dels carrers Vilamarí i Aragó, deixant a la vostra dreta la biblioteca pública Joan Miró.
DRETA.- c/ Vilamarí. ESQUERRA.- c/Consell de Cent. ESQUERRA.- c/ Calàbria. DRETA.- c/ Rosselló. ESQUERRA.- c/ Viladomat. DRETA.- Entrada al recinte de l'Escola Industrial. Feu-hi una volta, però és possible que alguns accessos estiguin tancats i hagueu de tornar a sortir per on heu entrat. Baixeu de nou per Viladomat i agafeu a ESQUERRA.- c/ Rosselló. DRETA.- Villarroel (Hospital Clínic). ESQUERRA.- c/ Provença. ESQUERRA.- c/ Casanova (jardins del Clínic, avui hi ha el mercat del Ninot provisional). DRETA.- c/ Rosselló. ESQUERRA.- c/ d'Enric Granados. DRETA.- Avgda Diagonal (Casa Sayrach). DRETA.- Rbla. Catalunya. DRETA.- c/ Provença. ESQUERRA.-. Passatge Mercader. ESQUERRA.- c/ Mallorca. DRETA.- Passatge Domingo. ESQUERRA.- c/ València. DRETA. Passeig de Gràcia (Cases Lleó Morera, Mulleras, Bonet, Amatller i Batlló). ESQUERRA,.- Consell de Cent. DRETA.- Pau Claris. ESQUERRA.- Passatge Mercader. CREUAR .- c/ Llúria (a la dreta entrada al jardí de la Torre de les Aigües). DRETA.- c/ Llúria amunt després de sortir del jardí.

Els passatges són alguns dels millors recons de l'Eixample barceloní, aquí el de Permanyer
ESQUERRA.- c/ València fins la propera casa Elizalde. Feu després mitja volta i agafeu València fins el carrer Bruc. Al xamfrà hi ha el Conservatori Municipal de Música. DRETA.- c/ Bruc. ESQUERRA.- Passatge que porta al mercat de la Concepció. Volteu el mercat en el sentit de les busques del rellotge i sortiu per Aragó. DRETA.- c/ Aragó. ESQUERRA.- c/ Bruc. ESQUERRA.- c/ Casp. DRETA.- c/ Sardenya. DRETA.- c/ de Ribes (vianants i bicis). Plaça del Fort Pienc (biblioteca i centre cívic). RECTE.- c/ de Ribes. DRETA.- Avgda. de Vilanova (arc del Triomf). DRETA.- Passeig de Sant Joan. ESQUERRA.- c/ Ausiàs March. CREUAR.- Pça. d'Urquinaona. RECTE.- Ronda Sant Pere. ARRIBADA.- Pça de Catalunya. Metro (Línia 1) i Renfe Rodalies i Regionals.
Dificultat. Fàcil. Distància. 11.00 kms Temps: 1h 05’ (1h 30' temps total) Desnivell. inapreciable. Bibliografia: Barcelona amb bicicleta, Gabriel Pernau (Columna).

Al parc de la Torre de les Aigües