2/3/16

Marinera, culta i gormanda, Vilanova i la Geltrú

Amb uns 70 mil habitants, la capital del Garraf és un paradigma del bon viure: universitària, ben comunicada, amb un patrimoni monumental que li atorga una acusada personalitat, molts elements culturals i gastronòmics propis i abocada al mar. I, a més, fàcil de descobrir-la pedalant.
Far de Vilanova
L'autopista C-32 o les rodalies RENFE R2 Sud us portaran al centre mateix de Vilanova. Baixeu fins el passeig marítim. Començareu la volta davant del monument al pescador, al port. Gireu a la dreta pel passeig Marítim en direcció al far. Al final del passeig gireu a esquerra fins la rotonda i a la dreta. Passeu el torrent i veureu de seguida a la dreta el far. Amunt que fa pujada fins l'ermita de Sant Cristòfol (S XVIII) al costat de la qual va viure i morir Eugeni d'Ors. Al final del carrer enfileu-vos a la vorera i creueu les vies del tren per una passera. Desemboqueu a un camí. Gireu a esquerra en baixada. deixeu la depuradora a la dreta i seguiu baixant fins desembocar a l'ampla Ronda Europa. Gireu a dreta en suau pujada i agafeu el gir a l'esquerra amb stop que hi ha a 160 mts.
Ara seguiu les indicacions. ESQUERRA.- (per gir amb stop) c/ Solicrup (Elefant blau i Peugeot). Deixeu carrer a esquerra i seguiu rectes fins. ESQUERRA.- per rampa que davalla entre cases. Camí Solicrup. RECTE.- Creuar passera damunt torrent Piera. DRETA-. c/ de la Piera. ESQUERRA.- Pg. Exposició (carril bici). ESQUERRA.- Av. Víctor Balaguer (biblioteca-museu Víctor Balaguer). ESQUERRA.- Pça. Eduard Maristany (museu ferrocarril). DRETA.- c/ Forn de Vidre. DRETA. Rbla. Principal o de la Pau (can Pahissa, nº 44 i Casa Renard nº 113. Cases modernistes mostra del patrimoni dels americanos de la vila). ESQUERRA.- c/ de l'Havana DRETA-. Creuar entre edificis fins la Pça. del Mercat (mercat del centre). DRETA-. c/ Manuel Marquès. RECTE.- c/ Almirall Colom. DRETA. Pça. de Soler i Gustems (pça dels carros. font modernista). ESQUERRA.- c/ Sant Sebastià. Vianants (ermita St. Sebastià). ESQUERRA-. Pça. de la Vila (porxades neocolonials). Una de les places més belles de Catalunya, va ser promoguda per l'americano Josep Tomàs i Ventosa, alcalde de Vilanova i abans de Matanzas (Cuba). ESQUERRA-. c/ Caputxins fins Pça. dels Cotxes (banc Vilanova -esgrafiats-, casa Milà i Junqué i casa de les columnes trencades). RECULAR-. Fins pça. de la Vila.

Plaça dels Cotxes
Ara us dirigireu cap a l'antic nucli de la Geltrú, abans poble independent fins que es va fusionar amb Vilanova de Cubells fent l'actual ciutat. ESQUERRA.- c/ Fruita. RECTE-. Pça. de Miró de Montgròs (font de marbre). DRETA-. c/ del Correu. ESQUERRA.- c/ de la Salut. RECTE.- c/ de la Muralla. ESQUERRA.- c/ Sant Cristòfol. DRETA.- Pça. dels Lledoners (antiga porta d'en Balla). DRETA-. c/ Bonaire. ESQUERRA.- c/ Ravalet. RECTE.- c/ Arengaders (antiga muralla). ESQUERRA.- c/ Mossèn Narcís Font. DRETA.- c/ de la Torre. RECTE.- Creuar Pça. Pont i Gumà (Castell de la Geltrú i parròquia de Santa Maria). RECTE.- c/ del Pont. DESEMBOCA.- Pça. del Pou. ESQUERRA.- c/ de la Unió (peixateries velles). DRETA.- Pça. de la peixateria. RECTE.- c/ Sant Pau. DRETA-. c/ Santa Madrona. ESQUERRA-. Pça. de les Cols (foment vilanoví, can Cabanyes i antic mercat de verdura). DRETA-. c/ Comerç. DESEMBOCA.- Pça. Pau Casals (antiga pça. Major i antic ajuntament). DRETA.- c/ Sant Antoni (portal del Nin, vestigi de muralles). DRETA-. c/ Montserrat. DRETA-. c/ Mercaders. RECTE-. c/ Sant Gregori. DRETA-. Pça. de les Neus (parròquia i campanar Sant Antoni Abad).
Ara anireu ben drets cap a les zones més modernes de la ciutat. RECTE-. c/ de l'Aigua. A ESQUERRA-. c/ Menéndez y Pelayo (Biblioteca Armand Cardona i Torrandell. Especialitzada en llibres de ciclisme) i RECULAR.- c/ de l'Aigua i continueu endavant fins. DRETA.- c/ Gaspar d'Avinyó fins desembocar al c/ Torre d'Enveja. CREUAR I ENTRAR.- Parc de la Quadra de l'Enveja. DRETA.- ermita de Sant Joan. ESQUERRA.- Torneu enrere pel centre del parc. Creueu-lo i desemboqueu a c/ Doctor Zamenhof. ESQUERRA-. c/ Doctor Zamenhof fins el final. ROTONDA.- Agafar camí c/ Ortoll (3ª sortida, cartell Ruta del Xató). Seguiu pel camí, primer asfaltat, durant 500 mts. DRETA-. Desemboca c/ Sant Gervasi. Deixeu un primer pas sota el tren i seguiu rectes. ESQUERRA.- Deixeu a esquerra l'ampli aparcament restaurant Playa Vilanova i baixeu fins el pas sota vies. ESQUERRA.- Pg. de Salvador (xiringuito Miramar). DESEMBOCA.- Pça. d'Adarró (Jaciment arqueològic d'Adarró). RECTE.- Pg. Ribes Roges (escultura Pasifae i Torre Blava. Espai Guinovart). RECTE.- Pg. del Carme i Pg. Marítim. Monument a Fracesc Macià (amb Rbla. Pau). Pòsit de pescadors/Casa del Mar (nº 63) i ca la Fasina, casa de pescadors amb un magnífic porxo de bigues. ARRIBADA.- Port. Monument al pescador.
Dificultat: Fàcil Distància. 16.10 kms Temps: 1h 30’ (2h 15' amb aturades) Desnivell: 110 mts @: http://www.vilanovaturisme.cat/ca

Sortint perl 'arc del carrer Sant Antoni cap a la plaça Llarga