13/4/16

Badalona, de la muntanya fins al mar

Si penseu que Badalona no val la pena de ser descoberta és què potser no hi heu estat mai, tret d'un dia al bàsquet o un tomb per la Rambla o el carrer del Mar. Amb aquesta ruta us demostrem que la tercera ciutat de Catalunya te una col·lecció d'encants que us estàveu perdent.

Una insòlita Badalona rural al camí de la Carrerada, als peus de l'hospital Germans Trias i Pujol
A Badalona hi anireu fàcilment amb la línia R1 de Renfe. Des de l'estació agafeu el bus B26 que us enfilarà fins l'Hospital Germans Trias i Pujol, àlies Can Ruti. Aquest gran centre sanitari dalt la serra de Marina, és el punt més elevat de la ciutat. Començareu a pedalar aquí i pràcticament tota la ruta serà en descens i pla. Això us permetrà fer un bon recorregut per la ciutat amb un esforç físic molt mesurat.
Des de la parada del final de línia agafeu un camí que surt a esquerra i que porta a la font de l'Amigó. Hi ha una tanca per evitar el pas de cotxes. El camí baixa deixant corriols que surten a la dreta. Aviat creuareu una zona d'horts i cases d'autoconstrucció. Després de travessar aquesta pintoresca zona de muntanya el camí desemboca a la carretera BV 5011. Gireu a dreta i creueu-la immediatament per agafar el camí ample de l'altre costat i que senyala el restaurant cal Dimoni. Baixeu entre pins còmodament. Quan es bifurca en tres, dreta camí de cal Dimoni. Aquest camí desemboca aviat en un altre, anomenat de la Carrerada. Deixeu el rètol de cal Dimoni i gireu a esquerra, anant a buscar el pas sota un arc en baixada. Sou a la Badalona rural, una part insòlita i desconeguda de la gran ciutat. Passeu algun mas i una hípica fins que el camí gira a dreta en baixada. Seguiu el camí asfaltat i en pendent pronunciat entre masos fins desembocar a la riera del Canyet. A la dreta continueu baixant per creuar aquest barri tradicional. La riera desemboca al lateral de la B-20. Gireu a dreta en direcció al pas sota l'autopista. Un cop passada, en arribar a la rotonda, gireu a esquerra pel carrer de la Ciència. Sou a Montigalà. A esquerra teniu el magatzem Toys R Us. El primer carrer a l'esquerra és filosofia, però vosaltres heu d'agafar a dreta per un camí asfaltat que us endinsa a un parc. Davant a dreta veieu la composició amb les lletres de Badalona que va fer Joan Brossa.
El camí descriu un gir a esquerra, bo i creuant el parc, i baixa cap a una zona esportiva. Abans d'arribar-hi tombeu a ma dreta buscant un pas entre dos edificis. Sortireu a l'avinguda de Sant Jeroni de la Murtra. Creueu l'avinguda i una zona d'aparcament enfront. Creueu després la Travessera de Montigalà (via de dos sentits) i sereu al centre del parc de Montigalà, en una gran plaça rodona. Agafeu l'avinguda pintada en vermell que baixa entre arbres i sortiu per la porta principal del parc. Sou al barri de Lloreda.

Creuant el parc de Montigalà cap a Lloreda
Seguiu per la Rambla de Sant Joan (recte). Al primer carrer a la dreta (Sistrells) gireu-hi i entreu al Parc de Nova Lloreda que hi ha a esquerra. Creueu-lo en diagonal i sortiu-ne per una rampa que us mena entre les terrasses de dos bars de tapes. Agafeu l'avinguda Catalunya a esquerra i gireu pel primer a la dreta, pintor Sorolla. Fa una curta però forta pujada. Dreta pel carrer de l'Estrella. La pujada s'ajeu. Sou al barri de la Salut. El carrer de l'Estrella desemboca a General Moragues, que agafeu a esquerra fins l'Avinguda d'en Caritg. Dreta fins la gran caserna de la guàrdia urbana. Creueu la rotonda i entreu al parc on hi ha l'equipament. Deixeu la caserna a dreta i continueu pel camí que s'endinsa cap al parc del Turó Caritg fins trobar un mirador des d'on tindreu una perspectiva de Badalona, amb la gran pilota de bàsquet del centre comercial Màgic al davant. Cap allà aneu.
Busqueu els camins que permetin baixar del parc i sortir a una rotonda on agafareu de nou avinguda d'en Caritg avall, passareu pel Màgic i creuareu l'autopista C-32 per sota. Rectes cap al pavelló olímpic del CB Joventut i, al final d'un carril bici que surt de sobte, esquerra pel carrer Baldomer Solà, que es converteix en Avinguda Alfons XIII. Passareu per l'antic pavelló d'esports. Després de passar la plaça de Pep Ventura el carrer passa a dir-se Francesc Macià. Hi continueu fins la plaça Alcalde Xifré. Aquí buscareu el carrer Colom i l'agafareu a dreta fins desembocar a la plaça Plana. Esquerra pel carrer dels Arbres fins l'avinguda Martí i Pujol.
Ara cal girar a dreta i, de seguida, creuar i girar a esquerra pel carrer de la Pietat cap al mercat de Maignon fins sortir al carrer del Mar, el melic de la ciutat. Gireu a esquerra i pedaleu molt poc a poc, és una via comercial i sempre és plena de vianants. Un cop a la plaça de la Vila, creueu Francesc Layret i seguiu per sant Anastasi rectes amunt fins desembocar, per una rampa, a la Via Augusta, porta d'entrada a la Bétulo romana. Creueu la Via, gireu a esquerra fins les envistes de l'Hospital Municipal, i tombeu a dreta pel carrer de Santa Eulàlia fins la plaça de Pau Casals.
Ara entreu al Dalt la Vila, el nucli fundacional de Badalona que conserva un aire pobletà insòlit i impensable; un dels barris més autèntics del país. Seguiu rectes pel carrer de Sant Sebastià fins el carrer de Barcelona. Dreta a la plaça de la Constitució, presidida per una bella font folrada de rajoles de ceràmica. Dreta cap a la plaça de la Font i, recte pel carrer de la Costa, a l'església de Santa Maria. Esquerra pel carrer de l'Oli fins desembocar al carrer Lladó, on hi ha la casa dels Dofins, una domus romana conservada i museïtzada, joia de la Badalona romana. Esquerra pel carrer de Sant Felip i de Rosés, una mostra de com l'autopista va partir la ciutat. Per sort el carrer ha conservat l'aire tranquil i perdut. En arribar al final reculeu cap a  Oli, baixeu fins Fluvià i gireu a esquerra. Observeu el conjunt rural que es conserva encara a ma dreta, cantonada amb el carrer Pujol, al bell mig d'una ciutat de més de 220 mil habitants.

Pel carrer de l'Oli, darrera de Santa Maria, a Dalt la Vila
A Fluvià gireu de seguida a dreta per un pas obert entre dues cases que us mena al carrer de les Termes Romanes. Al xamfrà hi ha l'entrada principal a l'important Museu de Badalona, que gestiona i fa visitable el patrimoni de Bétulo i les constants troballes que s'hi fan. Creueu la Via Augusta i, un cop a la plaça del davant, agafeu el carrer de l'esquerra (Eduard Flo) fins Francesc Layert, L'agafaeu a esquerra fins el carrer d'en Prim (hi ha una benzinera a esquerra), i aquest a la dreta contra direcció. Baixeu tot Prim fins baix a mar. Aquí gireu a dreta. Tothom ho coneix per la Ramba, però tècnicament és el carrer de Sta. Madrona. La Rambla és un cop es bifurca en arribar a l'Antic Cafè. Vosaltres seguireu per la dreta (Sta. Madrona), deixant la façana marítima, fins el carrer Banyoles. A la dreta anireu a parar a un cul de sac del qual haureu de recular, però és un dels indrets més tradicionals del que va ser la vila de pescadors. Aquí es poden veure alguns badius, que és com en diuen a Badalona els patis del darrera de les cases de mig cos. Reculeu Banyoles fins la Rambla, ara si, i busqueu el pas sota les vies (hi ha una rampa). Passeu-hi i continueu pedalant arran de la platja passant per la destil·leria de l'Anís del Mono i el popular Pont del Petroli, un antic col·lector de descàrrega d'hidrocarburs recuperat gràcies a la iniciativa d'un ciutadà. La façana litoral és un dels atractius de la ciutat.
Passant el pont veureu una plaça a dreta (Patí a vela). Gireu-hi i busqueu el viaducte restaurat que permet creuar la via del tren. Això si, cal carregar la bici a coll. Un cop a l'altra banda seguiu rectes per la plaça del Vaixell Mª Assumpta (hi ha una gran xemeneia). Seguiu rectes pel carrer d'en Garriga, enfront, fins el carrer de Guifré, que tombareu a dreta. Creuant Sant Ignasi de Loiola trobareu a dreta la plaça del Doctor Rifé, presidida per l'església de Sant Josep, més que una parròquia: centre social i cultural, club de bàsquet (va jugar a l'antiga Divisió d'Honor) i un dels llocs estimats pels badalonins. Continueu endavant passant un altre cop per la plaça Plana fins l'avinguda Martí Pujol. Agafeu-la a la dreta fins l'estació de la Renfe, inici i final de la ruta que us ha fet descobrir Badalona des de la muntanya fins al mar.
Dificultat: Fàcil Distància. 16.00 kms Temps: 1h 36’ (2h 22' amb aturades) Desnivell: 100 mts @: www.badalonaturisme.cat

Una de les coses més autènticament badalonines