5/7/16

De la platja al marjal de Peníscola

Des del popular litoral fins el paratge natural humit del marjal, Peníscola te molts més atractius que el tradicional penyal on hi ha el castell del Papa Luna i una rastellera inacabable de bars. Una tranquil·la excursió en bici us portarà a indrets inèdits d'aquesta vila turística.

Pedalant per la passera del marjal, damunt la zona humida
Us proposem un relaxant passeig en bici a l'horabaixa per descobrir que, a Peníscola, no tot es turisme de platja en massa. Si heu fet la volta a la serra d'Irta que us proposàvem en l'article anterior, aquesta és una ruta idònia per complementar el cap de setmana al Baix Maestrat.
Aquesta volta en realitat en són dues. Una pel casc de Peníscola i el marjal (9.5 kms) i l'altra, de Peníscola fins Benicarló (14.2 anar i tornar). Però nosaltres us proposem que les feu les dues juntes. El desnivell és inapreciable i l'esforç físic mínim. La sortida i arribada és a l'oficina de turisme, a la rotonda que hi ha a l'avinguda del mar.
Anar a Benicarló no te cap misteri. Heu d'agafar el carril bici que circula per la vorera de l'avinguda del papa Luna i pedalar fins la vila veïna. A estones el carril mig desapareix, i sol estar envaït de caminants. Vigileu. Un cop a Benicarló el carril està pintat en verd, però també circula per la vorera. Aquí se separa de la línia de la costa i continua cap al centre del poble. Passareu una rotonda tot recte fins desembocar en una altra on acaba el carrer. Gireu a dreta ja sense carril bici i baixeu de nou a primera línia de mar tot girant a esquerra per l'avinguda del marquès de Benicarló, que us porta al port, final de la ruta. Teniu bars i restaurants. La tornada es fa pel mateix recorregut. Haureu fet 14 kms sense ni adonar-vos.
Des del mateix punt (oficina de turisme) us proposem ara un recorregut per l'interessant terme de Peníscola. Dirigiu-vos cap al nord, però deixant l'avinguda del papa Luna en una rotonda petita i, a la rotonda immediata, continuant a la dreta per l'avinguda de Pigmalió (a dreta portareu el gran hotel Prado II). Si us hi fixeu, entre l'hotel i el carrer hi ha uns sèquia, la del Rei, eix central del Marjal cap a on us dirigiu. Passat l'hotel començareu a veure la zona humida, i no gaire lluny un pont de fusta per creuar la sèquia que dona pas al paratge protegit. Agafeu-lo i pedaleu amb molta cura per les passeres de fusta.

Al port, amb el penyal on hi ha el castell del Papa Luna al fons
El Marjal són 105 hectàrees de terreny humit protegides per la Generalitat valenciana. Hi ha llacunes, pastius salins mediterranis, avifauna pròpia, matolls i prats d'herbes altes. També hi ha cultius, i tot envoltat d'edificis turístics. És un insòlit i poc conegut espai creuat per les sèquies del Rei, Sangonera i Templera, que li confereixen el caràcter de petit aiguamoll. Fins als anys 50 s'hi va conrear arròs. Avui, malgrat les constants amenaces, s'ha salvat.
La passera desemboca en un camí que discorre entre la sèquia i una escola i un càmping. Seguiu-lo fins al final, quan desemboca en un altre camí. Gireu a esquerra i pedaleu, ja entrant en alguna zona de conreu, fins la creu de terme de la vila. Sortiu a la carretera CV 140, que disposa d'un ampli carril bici. Agafeu-lo a esquerra. Seguiu rectes a la primera rotonda i, abans d'entrar a la segona, agafeu a esquerra pel camí de Cervera, que us ve de cara i en contradirecció; però te un llampant carril bici. En arribar al final gireu a dreta i, a la rotonda, a esquerra ara per la CV 141. Aquesta carretera desemboca a la immensa plaça de la Constitució, a tocar de la platja sud. Al centre de la plaça hi ha l'extrem de l'estany que nodreix les sèquies del marjal. Gireu a esquerra i pedaleu pel passeig d'Akra Leuka.
Recorreu tota la platja i entreu al port. Pedaleu fins el final i gireu a dreta per l'escullera. Des de l'extrem obtindreu una excel·lent perspectiva del penyal de la vila.
Reculeu fins l'entada al port. Just abans de sortir-ne per l abarrera, gireu a dreta creuant una mena de canal. Dirigiu-vos cap a la plaça de la llotja vella, un dels darrers racons mariners que resten a tocar de la muralla. Pedaleu endavant pel carrer Laureano Gil. Al final creueu rectes per seguir pel carrer Molí i gireu a dreta pel carrer Prado (vianants, vigileu). Sou al centre de la Peníscola turística. Sortiu a l'ullal de l'estany abans esmentat. Gireu a dreta i, uns metres després, el podeu creuar per una passera de fusta. Un cop a l'altra banda gireu a dreta. Aviat sortireu a l'avinguda Blasco Ibáñez. A dreta hi ha les dues rotondes i el gran hotel on heu començat abans a pedalar. A la dreta (avinguda del mar) hi ha l'oficina de turisme, punt de sortida i arribada de les dues rutes per Peníscola.
Ara ja podeu deixar la bici i anar a visitar el castell i els jardins del Papa Luna.
Dificultat: Fàcil Distància. 23.50 kms Temps: 2h (2h 30' amb aturades) Desnivell: inapreciable @: http://www.peniscola.es/

Creu d eterme i carril bici que porta al centre de la vila