31/5/17

Les passes d'en Pla

Si un indret destaca a les moltes pàgines que va escriure Josep Pla és el seu empordanet, el país petit encaixonat entre el massís de Begur i les seves cales, la plana al·luvial del Ter, el Montgrí i la badia de Palamós. Pedalem seguint les passes de l'escriptor.
Pedalant amb Regencós al fons
Palafrugell era la vila de Pla, i serà el centre de l'excursió. Recorrerem espais naturals, però també el poble i les seus nombrosos centres culturals.
La sortida i arribada és a la rotonda de la C-31 d'entrada a Palafrugell, davant del popular bar Ca la Filomena. Hi ha lloc per aparcar a l'avinguda de Palafrugell. Comenceu a pedalar pel lateral de la C-31 direcció Nord. Quan la calçada entra a la carretera seguiu cap a la zona industrial, però deixeu el trencall que, a dreta, us hi porta i continueu rectes en paral·lel a la carretera fins trobar un pont que la creua. Feu-ho i continueu a la dreta. Deixeu una nova entrada a la C.31 (ara en sentit contrari) i seguiu pel camí de terra d'enfront. Continueu pel camí fins que desemboca al voral de la carretera. Ara heu de seguir pedalant pel voral fins la rotonda següent. El pas és estret, però suficient. Un cop a la rotonda continueu avançant recte sempre pel voral. Passeu un centre de jardineria i gireu a esquerra pel primer camí.
Aquest camí va pel costat de la riera Grossa, ja al lloc 'planià' de Llofriu. Deixeu un camí a esquerra i un a dreta. Agafeu el segon que surt a dreta (ben clar) i que s'endinsa cap al bosc. Creuareu la riera Grossa i desembocareu en un altre camí, que agafareu a dreta i que us portarà al nucli de Llofriu. Pedalareu pel marge esquerra de la riera a tocar d'alguns masos magnífics fins que, en una pujada, us enfileu fins el nucli del poblet. A mitja pujada gireu a dreta pel carrer Segadors, que descriu un ample revolt i desemboca al carrer Ramal, que és la carretera d'accés a Llofriu. Gireu a dreta, passareu pel restaurant ca la Montse, i seguiu fins desembocar a la C-66, que agafareu a esquerra durant uns centenars de metres.
Abans d'arribar a un altre dels nuclis de Llofriu veureu un trencall asfaltat a dreta que surt de biaix. Hi ha un rètol groc que anuncia Tallers Llofriu. Tireu per aquí fins desembocar a la GI 652. Agafeu-la a la dreta i deixeu-la en un trencall que diu Regencós i Begur. Immediatament trobareu un camí de terra a dreta amb un rètol cap al centre caní de Pals. Agafeu-lo. Passeu el centre caní, travesseu una petita riera, deixeu un trencall a esquerra i, a la fi, el camí desemboca en un de perpendicular. Gireu a esquerra. Anireu un tram a tocar de la riera petita i, després d'un nucli rural, sortireu a la C 31. A la dreta sereu a Regencós. Seguiu rectes a la rotonda. La carretera es diu ara GI 653, i deixeu-la al primer trencall a la dreta. És una pista cimentada amb un rètol que indica l'hotel can Casi.
Després de l'hotel la pista, ja de terra, es bifurca. agafeu la de la dreta. Anireu paral·lels a la riera Saltssegues. Després de creuar-la el camí girarà a esquerra i tirarà avall entre camps i masos fins arribar a una clara cruïlla de quatre camins. Heu d'anar cap a l'esquerra pel camí del Pedregar (sic), que al final desemboca a una carretereta ben asfaltada i senyalitzada. Seguiu recte avall fins una rotondeta i gireu a dreta (direcció prohibida, ull). és el carrer de Salt ses Eugues, al llogarret d'Esclanyà, un altre dels indrets que Josep Pla solia recórrer i parlar-ne. A ma esquerra, fent cantonada amb una casa, veureu sortir un pas empedrat que aviat creua un torrent. Aneu cap aquí. Passeu el pontet i pedaleu cap a la dreta en pujada pel carrer de la font Gran. Aviat sereu al església de Sant Esteve, que voltareu en una immillorable panoràmica del nucli romànic d'Esclanyà. El camí fa un gir, creua la riera i s'enfila a la carretera GIP 6531, que agafareu a la dreta cap al nucli de Palafrugell.
L'esglesia de Sant Esteve, a Esclanyà
En una gran rotonda, amb la plaça de Miquel Martí i Pol a dreta. Agafareu el segon carrer (Av. Pompeu Fabra) fins la següent rotonda, on trencareu a dreta pel carrer de Josep Bonay i Vidal Mestre. La segona a esquerra (c/Esclanyà) i a dreta pel carrer del Pi Verd. En arribar a una plaça amb una grans plàtans, gireu a esquerra pel carrer de la Lluna fins el carrer Miquel Vinke i Meyer que, a l'esquerra, us portarà a la fundació Cuixart i al museu de can Mario, on hi ha una de les seus de la Fundació Vila Casas, a més del Museu del suro. Per l'esquerra (c/Garriga) fins el de Sant Sebastià (a dreta). A la cantonada amb la plaça Nova, que travessareu rectes) hi ha el Fraternal, l'antic casino on en Josep Pla tenia la seva tertúlia habitual i un dels llocs més citats a El Quaderns Gris. Rectes pel carrer Cavallers, i per la seva continuació, c/Quatre Cases, que desemboca al carrer Caritat. Dreta fins el carrer Nou que, a esquerra, us portarà fins la Fundació Josep Pla.
Abans que el carrer desemboqui en una gran avinguda gireu a esquerra pel carrer del Vilar, i a dreta per Lluís Companys fins una rotonda. A l'esquerra per l'avinguda de la Generalitat i sempre rectes per la via principal arribareu a Ca la Filomena i al vostre vehicle.
Dificultat: Mitjana Distància. 19.00 kms Temps: 1h 29’ (2h 14' amb aturades) Desnivell: 175 mts @: http://visitpalafrugell.cat/
Davant la Fundació Josep Pla, a Palafrugell