6/11/17

Calonge, la badia de Palamós i el seu rerepaís

La badia de Palamós s'estén gairebé durant quatre quilòmetres, des de la Torre Valentina, a Sant Antoni de Calonge, fins el port palamosí, formant un paisatge marítim dels més amables de l'Empordà. Però l'esplendor del litoral continua plana endins, cap a El Figuerar i el nucli de Calonge. Un itinerari suau per fer tot l'any.


El punt de sortida és el tram final de la GI 661 després de la gran rotonda on es creua amb la C-253, que rep el nom d'avinguda de la Unió, a Sant Antoni de Calonge. La sortida de la C-31 en direcció cap a aquest nucli us hi porta. Agafeu aquesta avinguda en direcció cap al mar i, en arribar-hi, gireu a la dreta pel passeig marítim fins la Torre Valentina. La via és compartida amb els vianants, o sigui que vigileu. Passeu el pont sobre la riera de Calonge i aviat veureu la torre al fons. Es tracta d'una torre de defensa aixecada per a vigilar possibles atacs pirates i protegir la badia.
Reculeu pel mateix passeig fins l'alçada de l'avinguda de la Unió i seguiu pel passeig fins entrar a Palamós. Passeu tot el passeig del Mar fins el final. Passada l'oficina de turisme desembocareu a l'avinguda Onze de Setembre, que agafareu a dreta fins anar a parar al museu de la pesca, punt d'entrada al port de Palamós. A la rotonda on hi ha el museu deixeu el litoral i agafeu pel carrer Moll, que dona a la plaça de la Catifa. dreta pel carrer Ametlla de Mar i, tot recte, aneu a sortir al far, un extraordinari mirador de tota la badia que heu fet pedalejant.
Reculeu fins la plaça de la Catifa i recte per un estret pas que desemboca a la plaça de Sant Pere, plena de terrasses de restaurants. Tot recte passa a ser de nou Onze de Setembre. Desfeu aquesta avinguda fins els jardins del final del Passeig del Mar per on veníeu abans, i seguiu ara tot recte per Onze de Setembre, sou al centre de Palamós, que després d'una rotonda passa a dir-se Lluís Companys. Aneu sortint de la vila pel mateix carrer, que passa a dir-se avinguda de la Llibertat i després Àngel Guimerà. Apareix un carril bici, passeu una rotonda i, a la segona (on hi ha una benzinera), heu de girar a esquerra en direcció a Calonge/Platja d'Aro i Vila-romà. Passeu la C-31 per damunt i, a la següent rotonda, recte cap a Vila-romà i El Figuerar, raval de Palamós. Passeu la riera de Bell-lloc cap a unes cases de colors i a dreta. Deixeu a dreta el trencall cap a El Figuerar i pedalegeu  fins un poliesportiu. Volteu la plaça i a la dreta pel carrer Zoilo Costart.


Sense deixar el carrer, aquest s'acaba convertint en un camí entre camps que acaba en una rotonda. A esquerra per travessar de nou la C-31 per damunt i tot recte a la rotonda que hi ha a l'altre costat de pont. Fiqueu-vos pel lateral així que surti. Passareu prop de l'estadi del Palamós i de la piscina coberta. Des d'aquí cap a la dreta en pujada per l'avinguda de la Verge de Núria, que desemboca en una rotondeta a Països Catalans, per on continuareu a dreta. Aquesta avinguda, que de fet és com una carretereta, no l'heu de deixar fins després de creuar una vegada més la C-31. En lpena baixada hi ha una desviació a dreta que heu d'agafar i, immediatament, deixar-la per un camí de terra que surt a esquerra a tocar d'una torre d'electricitat. Entre camps de conreu, un hotel rural i algun torrent que travessa, el camí us porta fins el centre de Calonge, on no heu de deixar de visitar el castell.
No deixeu el camí principal que porteu fins que us en creuareu amb un que és com una mena de llera cimentada. Gireu per aquí a dreta. El tram de ciment s'acaba aviat, però el camí continua fins arribar un punt on, a dreta hi ha l'entrada a Mas Molla i recte va cap al celler Mas Gil, Agafeu a esquerra pel carrer den Molla, que no heu de deixar. Ja dins la vila passa a dir-se Pompeu Fabra; aneu-hi, tot i que aviat passa a dir-se carrer Major i us aboca a la plaça Major. A la dreta hi ha un arc que, passant-lo, us porta al castell, edifici que ja apareix citat en un document de Carlemany el 861. Situat en un petit promontori amb el Rifred als peus, és el símbol de la vila de Calonge. Un cop visitat torneu a la plaça Major i continueu a l'esquerra pel carrer Àngel Guimerà cap a la plaça la Doma i la creu de Terme.
Des d'aquí heu d'agafar a esquerra per anar sortint del centre. El carrer passa a dir-se de la Rutlla i, a partir de l'ajuntament, Passeig d'Hivern. A la llinda amb el camp de futbol gireu a dreta pel carrer de les Escoles, hi ha un carril bici. Quan acaba, enfront surt una via verda, agafeu-la. Passareu sota la C-31. Seguiu avall per la via verda deixant un camí clar a esquerra.
En una bifurcació amb un gran arbre, cap a l'esquerra. Al trencall següent a dreta, doncs ja es veu que recte no te sortida. El camí, una mica pedregós, tot s'ha de dir, us porta sense deixar-lo a les envistes d'una zona esportiva i escolar (a esquerra) i, finalment, desemboca a la C-253 o avinguda de Catalunya. La creueu i continueu recte pel carrer de la Gambina fins el de Sant Antoni, que agafareu a esquerra i que us deixarà aviat darrera l'església, un temple d'aire mariner. Volteu-lo i agafeu a esquerra pel carrer d'Artur Mundet, que a la plaça Narcís Monturiol va cap a l'esquerra i mor a l'avinguda de la Costa Brava. Un ràpid esquerra dreta i pel carrer de Conrad Vilar sereu a l'Avinguda de la Unió, on heu començat aquest itinerari.
Dificultat: Fàcil Distància. 22 kms Temps: 1h 40’ (2h 10' temps total) Desnivell: 100 mts @: www.visitpalamos.cat i www.calonge.cat