4/6/07

Als peus del Puigmal


Una forta escalada de Puigcerdà al Coma Morera
La Cerdanya ofereix innombrables possibilitats d’efectuar belles i variades excursions en bicicleta de muntanya. Des de fàcils recorreguts per la plana, travesses integrals d’est a oest de la comarca o ascensions a cims que, fa uns anys, semblaven impossibles d’assolir amb una bicicleta, la zona te ofertes per a tots els gustos. En aquesta ruta de 48 quilòmetres us proposem acostar-vos al mític cim del Puigmal (2.910 metres) tot intentant conquerir amb les vostres màquines el cim del Coma Morera (2.202 metres), al qual podeu arribar per una pista en bon estat, de fet fins i tot mal enquitranada en un tram, però d’una gran duresa física tant per l‘alçada total que assoliu, com pel desnivell que heu de superar des de la capital Puigcerdà. És molt important aprofitar l’ascensió per gaudir de les vistes que anireu tenint de la vall.
La BTT és un esport jove, no fa ni trenta anys que va ser inventat als EE UU. Ned Overend, un dels primers campions del món que avui col·labora amb la casa Specialized, va ser anomenat “el pulmó” per la capacitat de suportar llargs esforços aeròbics durant hores. Quan els seus competidors feien figa ell encara tenia esma per estona. El dia que vàrem fer aquesta travessa Overend no era amb nosaltres, hauria xalat prou!, però teníem una de les meravelles on ell ha treballat: l’Specialized Epic, la primera bicicleta de muntanya amb suspensió intel·ligent al darrera. Una vàlvula fa que l’esmorteïdor només treballi quan hi ha sotracs i es bloquegi quan la pista és plana. Així s’evita el molest balanceig de la doble suspensió i la pèrdua de força del pedaleig. Sports Iris, concessionari Specialized a Puigcerdà, ens en va cedir una unitat.
L’estructura de la ruta no te pèrdua. Sortiu de la plaça de l’estació de Puigcerdà en direcció a la rotonda d’entrada a la vila. Gireu a l’esquerra i preneu direcció Les Pereres. Des d’aquest lloc convertit en urbanització, a la dreta cap a Queixans. Haureu recorregut una bella part de la plana. A l’entrada del poble, just al costat de la font, un camí que estan arreglant s’enfila cap al Pla de les Tres Forques. Paciència i pulmons que ja hi arribareu. Un cop a dalt, no deixeu de fitar les vistes pel camí, esquerra i seguint el GR fins la carena. Després de travessar un prat d’una verdor feridora, i havent deixat abans el GR a la dreta, un suau descens us portarà al bosc del l‘Orri de l‘Andreu. Sou al terme municipal d’Osseja, a la Cerdanya francesa, hi ha una font i lloc per fer pic-nic. Preneu llavors el camí enquitranat a la dreta fins el trencall que puja al Coma Morera. Tres quilòmetres més d’esforç i ja hi sereu. Cavalls i vaques us saludaran mentre pasturen. Després només cal recular fins la cruïlla i seguir avall per la pista principal fins Osseja. D’aquí a Puigcerdà no hi ha pèrdua, perquè ambdues viles es miren, i la frontera només ha estat una entelèquia de polítics que mai no han conegut aquesta terra.
Rutòmetre
1.- Km 0.00 Plaça de l‘estació de Puigcerdà (1.180 m). Sortim en direcció a la carretera de França, voltem la rotonda i agafem el trencall que diu Age Vilallovent Les Pereres (1.175 m.). Dels dos camins que en surten agafem el de la dreta, cap a les Pereres.
2.- Km 2.700 Travessem el Segre i tombem a la dreta direcció Queixans. Curta pujada fins les Pereres (km 3.400). Dreta Queixans (1.125 m.). Entrem al poble fins trobar la font (km. 4.500). Agafem el camí que puja a l’esquerra.
3.- km 11.600. Pla de les tres Forques (1.655 m.) Agafem el camí que surt a l’esquerra. Vistes damunt la Molina. Trencall a l’esquerra (km. 12.600) el deixem. Seguim pista principal amb marques de GR.
4.- km 16.00 Basseta del ras (1.910 m.). Prat, tancat de bestiar. Una mica després (km 16.500) arribeu a una tanca amb un senyal de prohibit el pas. Deixeu el GR que marxi a la dreta i travesseu la tanca per enfilar-vos coll amunt pel mig del prat..
5.- km 17.000 Coll de la Bassa (1.975 m.) El travessem seguint les roderes fins que arribem a una tanca de bestiar. La obrim i la tornem a tancar i seguim avall deixant un camí que puja a la dreta (km. 17.600)
6.- km 18.600. Bosc de l’Ori de l’Andreu. Font, Àrea de pic nic. Seguim el camí avall fins que desemboca en una estreta pista enquitranada. La prenem a la dreta. (1.890 m.)
7.- Km. 21.500. Trencall. A la dreta és el camí enquitranat que puja en tres quilòmetres fins el Coma Morera.(2.202 m.). Tornem per el mateix camí i, quan arribem de nou al trencall (km. 27.500 ) seguim la pista enquitranada avall.
8.- Km. 27.300. Desemboquem a una altra pista enquitranada. Dreta i avall fins el poble d’Osseja (km. 34.800) passeu el pont sobre el riu i sempre recte sortireu a la carretera que va a palau de Cerdanya i Bourg Madame. Des d’aquí ja veieu Puigcerdà. La segona rotonda és la que heu voltat al matí en sortir. A la dreta hi ha l’estació (km. 48.00).
Fitxa
Dificultat: Mitjana-alta. El desnivell acumulat i l’alçada requerirà un notable esforç físic, això si, exempt de dificultats tècniques
Durada: 4h mirant el paisatge
Distància: 48.00 kms.
Desnivell: 1.005 metres
Època: De maig a octubre
Com arribar-hi: amb cotxe: per l‘eix del Llobregat i túnel del Cadí fins Puigcerdà o per la Collada de Tosses. Amb tren, estació Puigcerdà.
Punt de sortida i d’arribada: Estació de tren de Puigcerdà.
Cobertura de mòbil: En un 80 per cent.
Cartografia: Mapa de la Cerdanya. Editorial Alpina. Granollers 2.003.

Publicat a Descobrir Catalunya