12/4/08

Consells Titan 3: Que m’emporto a l’etapa marató?


A imatge del Dakar, al cap i a la fi la Titan és el Dakar de les bicis, la tercera etapa és una etapa marató, és a dir, sense assistència tècnica a l’arribada i sense les comoditats dels campaments, és a dir, ni dutxes, ni lavabos, ni cerveses, ni els equipatges, ni llits de cap mena. I cal pensar que aquell dia s’hauran fet 120 quilòmetres i a l’endemà caldrà fer-ne 110 més. La pregunta, doncs, és obvia: Que emportar-se a l’etapa marató, tenint en compte que tot s’ho ha de portar el propi participant?
Primera qüestió. On posar el que ens emportem? HI ha qui ho penja al manillar, a la barra, sota el seient i fins i tot encastat als portabidons. Aquesta solució seria acceptable si no fos perquè el desert és un pedregar i la bici està sotmesa tothora a un traquetreig brutal que acaba desfermant tots els lligalls més o menys improvisats que hom fa.
Hi ha qui ho carrega tot a l’espatlla, dins la motxilla d’hidratació. Bona pensada si es te una espatlla i esquena a proba de bomba, però anar molt carregat així durant moltes hores en bici (són dos dies, penseu-hi) és fer-se candidat a lesions d’espatlla i esquena, a més del cansament a que es sotmeten els braços.
La tercera opció potser és més racional: instal•lar un transportí, posar-hi al damunt un bagul top casse dels que es venen aper viatjar i allà posar-hi exclusivament el que ens fa falta, sense passar-se, atrets per la temptació de l’espai de que es disposa. Si teniu la cura d’afermar el bagul amb un pop o goma, probablement serà la millor manera de recórrer 230 quilòmetres amb una certa impedimenta. En acabar la segona etapa es desmunta i llestos.
Però que hi posarem? Un sac prim i lleuger o funda de bivac per dormir és imprescindible si a l’endemà es vol estar en forma per pedalar. Uns culots de recanvi si no voleu arriscar-vos a que se us enceti el cul amb la suor acumulada del dia abans, del maillot se’n pot fer de més o de menys si s’eixuga una mica, però del coulotte no. Per la mateixa raó, uns pantalons curts per canviar-se i deixar que l’entrecuix s’airegi no és mala idea, la crema per evitar encetar-se, la jaqueta de gore tex per la nit (al desert de nit fa fred, poca broma), algun recanvi a escollir, unes tovalloletes d’aquestes que es venen humitejades per rentar-se la cara com els gats i algunes barretes per si de cas (tot i que de menjar si que en facilitarà l’organització). I prou, no porteu res més, seran ganes de carregar quilos.