25/1/10

De l'hort a l'oci pel litoral del Maresme

Carreteres Secundàries pedala pel litoral del Maresme per esbrinar com pot conviure una agricultura de qualitat hereva de la tradició ibera i romana, amb el sector terciari, sobretot turisme i oci, fill del creixement dels seixanta. És aquesta la personalitat d’aqueta llenca de terra entra la serralada litoral i el mar?

La ruta comença a la Torre de Ca n’Alzina, a Montgat, una torre de guaita i defensa que formava part de l'antiga masia de Ca n'Alzina, construïda durant el segle XVI. Després de fer una volta pel barri de pescadors de Montgat anem cap a port de el Masnou. El que va popularitzar la gent de mar del Masnou va ser l’escola de nàutica inaugurada el 1860. Per aquella època una tercera part dels habitants de la vila eren mariners. El Masnou va sol•licitar llavors del govern la construcció d’un port i, però no va ser fins als anys en que es va aixecar un dels centres de navegació esportiva més importants del país i el principal símbol del poble.


Al santuari de La Cisa, a Premià de Dalt, ens trobem amb Mossèn Josep Colomer. La Cisa és el més popular dels santuaris de tradició marinera de la comarca i te una bona col•lecció d’ex-vots. Passant per Argentona per conèixer un dels que va ser símbol de modernitat, el tramvia que la va unir amb Mataró des de 1929 fins 1965, la ruta ens porta al Veïnat de Mata, a Mataró, a la finca agrícola d’en Pep riera, pagès, líder històric del sindicat Unió de Pagesos. Amb ell xerrem del futur de la pagesia a la comarca, dels abusos de les grans superfícies comercials i de com ha canviat el territori. Les bledes del seu hort, per cert, saborosíssimes.
No sabem si els Beatles van estar mai als conreus de maduixes de la Vallalta, a Sant Cebrià. Nosaltres si, i per aix cantussegem un clàssic del grup: Strawberry fields forever.
A Calella tenim una trobada amb un ciclista peculiar, en Jose Maria Juhé, alcalde de Calella. Des de la plaça de Ròmul Bosch i Alsina. pedalem amb ell pel litoral fins Pineda. A partir d’aquí el litoral està pres per hotels i apartaments. Tot i que la Costa del Maresme ja no viu els millors anys del turisme alemany, Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat són municipis amb la façana litoral ocupada per equipaments turístics, alguns tan heterodoxes com l’hotel Tahiti playa, on, emulant Gauguin, decidim acabar la nostra ruta.