19/6/12

Epic trail, pedalades al cor dels Pirineus

Descobrir en bicicleta de muntanya els paisatges, la cultura i la gent dels Pirineus poden ser unes vacances inoblidables. Fa uns anys han sorgit diverses rutes organitzades (Aigüestortes, Occitània, Cadí), què permeten conèixer la serralada tot practicant la BTT. Ara us proposem recórrer la Ribagorça i el Sobrarbe, territori dels espectaculars Posets, Maladeta o Turbón. Això si, cal estar en forma per assolir la fita.
El poblet de Gabàs als peus i el massís de Posets al fons
El programa Epic trail, proposa en la seva versió ‘clàssic’, la que combina millor turisme i aventura esportiva, una ruta per a bicicletes de muntanya de 235 quilòmetres i 6500 metres de desnivell acumulat de pujada. Es pot fer en 2, 3, 4 o 5 dies, segons les aptituds dels participants; ara, en dos dies oblideu-vos de veure el paisatge, i en tres feu-vos a la idea de ser damunt la bici entre 10 i 12 hores si voleu contemplar algunes de les espectaculars panoràmiques de la ruta. L’organització s’encarrega de fer les reserves als hotels final d’etapa i de fer-vos-hi arribar l’equipatge, si ho voleu, tal i com fan altres propostes similars.
La sortida és a Pont de Suert, capital de la Ribagorça sota administració catalana. Allà hi ha l’oficina on, molt amablement i eficaç, l’Eva us lliurarà el llibre de ruta, el mapa, el xip per marcar el pas pels diferents controls i tota la informació que cal. També us llogarà un GPS si voleu seguir la ruta per satèl·lit i us indicarà els punts on trobareu recanvis (càmeres, pneumàtics...) i fins i tot bicicletes de substitució en cas d’avaria.
Des de Pont de Suert la ruta va cap al poble aragonès de Bonansa, el coll del mateix nom, que es corona per carretera, i el dur Selbaplana, des d’on veureu el Turbón. El descens us acosta als poble de Sant Martí de Veri i Gabàs per deixar-vos a Seira, al peu de la N-260. Per aquí cal baixar a Campo per passar un control, i recular dos quilòmetres per trencar a l’esquerra cap a Senz, Viu (per una petita carretera) i, ja per camí, el Collado de Cullivert, amb rampes molt pronunciades. Des d’aquí, amb vistes a la penya Montañesa un sender planer i una llarga baixada per camí ample, aneu a parar a la carretera A-138 a Lafortunada i Salinas. Aquí cal desviar-se cap a Plan (per carretera i camí) i remuntar tota una llarga pista amb massa cotxes fins el refugi de Biadós. La vista sobre el Posets i les Maladetes és del millor de la ruta.
Aquí la pujada al port de Saun tot just comença
Després de desfer un tros el mateix camí es trenca cap a dins del bosc per deixar la vall de Chistau pujant el coll de Saun en dos trams: primer per un camí mig boscà i després per l’amplíssima pista de grava (fatal per a les bicis), i carregada de trànsit. Les vistes des de dalt compensen molt just la polseguera i el risc que provoquen els cotxes. Es baixa cap a Vilanova, ja a la vall de Benasc. Hi ha un control a Castejón de Sos abans de pujar les darreres dificultats de la ruta: Cerler (de nou per pista ampla i amb trànsit) i el coll de Baciver. El descens d’aquí es fa muntanya avall sense camí ni més indicacions que uns teulats vermells al fons de la vall. L’organització en diu ‘free-ride’, nosaltres risc innecessari, sobretot tenint en compte que a penes hi ha dos trams tècnics en els 235 kms de la ruta. Un cop a baix un ràpid camí us torna a Pont de Suert. Quan torneu el xip es regalaran un maillot que certificarà que heu fet l’êpìc Trail i que, si heu estat atents i desperts, coneixeu una mica més el Pirineu i la seva vida.
Dificultat. Molt alta. Distància. 235.00 kms Temps: entre 2 i 5 dies Desnivell 6.500 metres. @: http://www.aramonbike.com

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

PRÒXIMAMENT. Més fotografies i articles d'opinió sobre l'Epic trail