8/10/13

Vinyes, oliveres, camins de sauló i el millor ambient ciclista del món, a l’Eroica

 La terra del Chianti, d’esglésies i pobles medievals, de Paolo Bettini i del Palio és també el país del ciclisme clàssic; el dels que pedalen en dura lluita contra les dificultats naturals, els escassos recursos tècnics i al límit de l’esforç físic. Diumenge passat l’Eroica va tornar a posar a les carreteres i camins de la Toscana l’esperit del ciclisme de veritat, el que practica gent anònima des de fa un segle i mig.

La pluja de dissabte feia presagiar un ajornada extremadament dura, però a la fi els elements es van apuntar a l’immillorable ambient de ciclisme afeccionat que hi havia a Gaiole in Chianti, i el diumenge el dia va ser net, clar i ple de bicicletes per tot. Els camins de sauló, les ‘strade bianche’, estaven pesades i enganxoses, i les complicades baixades d’asfalt humides i massa lliscants per bicicletes amb trenta o quaranta anys a les rodes, però ningú no es va voler perdre la cita. Des de quarts de set una riuada de ciclistes amb ànims, màquines, esperit i actitud de quan el ciclisme era un esport heroic, es van llençar als camins del Chianti toscà. L’èxit no era guanyar, ni tant sols acabar, el triomf era gaudir de l’ambient, l’entorn i l’ànima del ciclisme que mai no morirà.

L’Eroica no és només una prova esportiva amb bicicletes i rutes d’època; és, sobretot, una reivindicació del ciclisme per a la gent normal: la que no va al gimnàs per estar en forma els diumenges i derrotar els de la colla, la que no es gasta milers d’euros en una màquina, i la que mai no pensarà en fer trampes (dopatge) per tal de ser els primers en una prova dubtosament cicloturista. No. L’Eroica és vindicació de l’autèntic esperit èpic de l’esport de la bicicleta. Més de 5.000 persones vingudes d’arreu d’Europa ho van reafirmar pedalant per camins duríssims (més de 1.500 metres de desnivell positiu en a penes 79 kms) amb màquines algunes de les quals no arribaven ni als 200 euros de valor. L’esmorzar ofert per l’Antica Macelleria Cecchini de Panzano a meitat de la ruta (salumi, lardo e Chianti), són el premi material més important que s’emporten els participants. Trobar-se amb amics i coneguts, conèixer gent nova d’arreu i pedalar per una terra d’una bellesa esclatant és només un tast de l’enorme plaer que sent tothom qui hi participa.
El ciclisme autèntic us espera.