Un dels diversos viaductes de l'antiga via del tren |
A l'anterior article vam descriure la primera part de la ruta, entre Alcanyís i Horta de Sant Joan (57 kms). Us proposàvem fer nit a la vila de la Terra Alta i visitar el Centre Picasso, on es rememora les estades que el pintor va fer al poble (1897 i 1909) gràcies al seu amic i veí Manuel Pallarès. Picasso sempre va dir que tot el que sabia ho havia après a Horta, o Orta, com li diuen. La segona etapa fins a Tortosa és més curta (47 kms), i a penes te desnivell. O sigui que, encara que esteu cansats de la jornada anterior, penseu que gairebé tot el que us resta és pla o baixada.
Per començar, la mateixa pujada que ahir vau fer amb penes i treballs, i potser empenyent, i que us va deixar a la plaça de Catalunya, avui la fareu de baixada. Creueu la via verda per un pont, gireu pel camí de l'esquerra i ja sou altre cop a la ruta. Seguiu a esquerra deixant enrere l'estació. Ben aviat deixeu també a les espatlles la muntanya de Santa Bàrbara i el convent de Sant Salvador, l'sky line emblemàtic d'Horta i us comenceu a voltar el massís del Port. La perspectiva des de la ruta és d'una bellesa insondable. Al cap de nou quilòmetres passareu pel poble de Bot, un dels pocs que queden al peu de la ruta. La via descriu un gran arc que dona una bona perspectiva de la localitat. Al cap de 5 kms sereu a Prat del Comte, i 1 kms més endavant al santuari de la Fontcalda, on hi ha un reconegut balneari. A partir de Prat us endinseu en el congost del riu Canaleta. El tram des d'aquí fins passat Pinell de Brai ( a 9 kms de Fontcalda) és el més exuberant de tota la ruta; també és el que te més usuaris. La via passa per la gorja del riu, que cada cop és més estreta i que atorga al paratge un indubtable aire de Gran Canyó. Després del túnel més llarg de tot el viatge, encara tindreu una estona més del paisatge sec i rude de la Terra Alta, però poc a poc la mirada se us anirà empeltat de la vegetació mediterrània que es va escolant pel territori fins que, de sobte, en un gir passada l'estació de Benifallet (a 7 kms de Pinell), apareix l'Ebre que ja portareu a la vostra esquerra fins creuar-lo al final de la ruta, a Tortosa.
Pel congost del riu Canaleta |
Creuareu amb molta cura la C-12, passareu per l'Assut de Xerta i 2 kms després passareu per l'estació de Xerta. Aquí la via queda tallada i us fan desviar per l'interior de la població. Està ben senyalitzat, però és una marrada absurda. Entre canyars, hortes, fruiters i el canal de la dreta de l'Ebre, passareu per Aldover (a 5 kms de Xerta) i per l'Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús (a 2 kms). Aquí la via com a tal desapareix i cal seguir un carril bici que no sempre està molt clar (sobretot quan travessa una zona d'aparcament i una àmplia avinguda a Roquetes). Però un quilòmetre després ja es veu Tortosa al davant, recupereu un ample camí que voreja una zona industrial i, abans no us n'adoneu, esteu creuant una carretera i el riu per un nou pont fet especialment per donar un bell final a aquest espectacular viatge. Un cop a l'altra banda del riu travesseu l'avinguda de Lleida. El carrer que surt gairebé enfront (c/ de l'Argentina) us porta a l'estació de RENFE, des d'on podeu tornar a casa.
Heu acabat la gran travessa del sud del país. Han estat 104 kms amb una gran varietat de paisatges i amb un valor cultural inqüestionable. Sens dubte és un dels millors viatges cicloturistes que es poden fer a Catalunya.
Dificultat. Mitjana. Distància. 47 kms Temps: 3h (3h 50' temps total) Desnivell. 45 m. bibliografia: La via verda de la Val de Zafán.- Carlos Gracià (Cossetània edicions)
Pont damunt l'Ebre, a Tortosa, final del viatge |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada