26/6/14

Santiga i un bosc espès de quatre pins

Pere IV va descriure la plana del Vallès con un territori on 'quatre pins un bosc espès'. Si hi afegim ermites com la de Santiga, tenim bons arguments per fer una ruta ciclista per descobrir què, 'com el Vallès, no hi ha res'.
Pedalant prop de la masia de can Salau
La ruta surt i arriba a l'estació de Renfe de Barberà del Vallès (línia R4) en un trajecte de 27 minuts de de Plaça de Catalunya. Agafeu el carrer dels Marquesos de Lió (sortint de l'estació a dreta) per empalmar després amb el d'Isaac Albèniz. El deixeu a dreta pel carrer de Pere Sanfeliu, que desemboca a l'antiga N 150. Aquí gireu a dreta pel carril bici fins la següent rotonda, on travesseu la carretera i agafeu a dreta per Ronda Indústria. Creueu la ronda de Santa Maria en una rotonda i seguiu rectes pel carrer Circumval·lació, que gira a esquerra. Deixeu un carrer a esquerra i, a la següent cruïlla, agafeu la carretereta de la dreta que baixa en forta pendent fins creuar el riu Ripoll.
Seguiu recte en pujada entre una arbreda, passeu la font de can Llobateras fins arribar a la B-140, la carretera de Sabadell. Creueu-la i agafeu un camí pedregós i herbei que surt gairebé enfront, al costat d'un seguit d'indicadors (Sabadell i polígons). Aquest camí, en mal estat i per moments perdedor, desemboca en un carrer asfaltat a tocar d'una depuradora. Ja dins d'un polígon industrial, i després de rebre una incorporació per l'esquerra, desemboca a l'avinguda de can Roqueta. Gireu a dreta, passeu per davant de l'empresa Logística S.L. i, en arribar al final del carrer, agafeu el camí que surt enfront del carrer que travessa. El camí fa un clar descens i te un disc de limitació de velocitat a 20 per hora a l'entrada. Passeu per un bosquet de pins típicament vallesans, deixeu l'entada a una granja (esquerra) i, quan desemboca en un que se li creua recte agafeu a dreta i arribareu al llogarret de Santiga.
Santiga és poc més d'un grup de masos esparsos, una ermita dels segles XI-XIII i un bell mas fortificat que ens diu molt de om era la rica vida pagesa de la comarca abans de la industrialització. Passada l'ermita agafeu el camí que baixa a esquerra cap a la riera seca. Arribareu a un terreny amb caravanes aparcades. Gireu a dreta i travesseu la riera per un pontet. Immediatament a esquerra passant per davant de can Barnola i amunt que fa pujada. Un cop a dalt tindreu una bona visió de la plana de Santa Perpètua. El camí desemboca en un altre que el creua. Agafeu a dreta i baixeu fins un altre polígon. A la primera cantonada de naus tombeu a esquerra pel carrer Roger de Flor i a dreta pel primer carrer (Ramon Berenguer Primer) Sortiu a la carretera de Sabadell.
Circuleu cap a l'esquerra per la vorera, travesseu la carretera a la rotonda pròxima i enfront veureu la masia de Can Sabau, una altra joia que ha vist dies millors. Gireu a dreta i circuleu per la carretereta lateral fins Can Carnisser i gireu a esquerra per l'ample camí terrer. Un tros enllà veureu la Torre Ferrussa, avui un centre de recuperació d'animals. Seguiu fins desembocar en un altre camí, que agafareu a esquerra i després gira a dreta per passar per sota l'autopista. A l'altra banda el camí gira a dreta per posar-se paral·lel a l'autopista. Però a la primera cruïlla (rètol d'hípica), heu de girar a esquerra. el camí passa a tocar d'una pineda i després per la hípica. Poc després travessa les vies del tren per sota i, immediatament, heu de girar a esquerra i a dreta al primer trencall, que us deixa al nucli de Santa Perpètua. Passareu la riera de Polinyà i el parc d'Europa, i sortireu al carril bici del Passeig de Can Taió, que agafareu a dreta fins el final. Aquí heu de seguir rectes per un camí de terra a tocar d'un mur de contenció i amb la riera al costat fins desembocar al carrer Casal dels Mogoda, que poc després us deixa a l'avinguda Set. Gireu a dreta per l'avinguda Divuit, que després es diu Miguel Hernández i passa sota del tren. Seguiu rectes pel carrer Josep Montserrat i desemboqueu al carrer Puigcerdà. Gireu a dreta. Passeu una rotonda i, per la dreta, entreu al lateral de la C-17. L'heu de seguir fins el carrer Lloret, el primer que trobareu a dreta. Us servirà de referència dues torres de pisos. Sou a Montcada i Reixac.

Al lloc de Santiga
Seguiu rectes. el carrer gira a esquerra i passa a dir-se Joan Miró. Apareix un carril bici què desapareix amb la mateixa sorpresa. en una rotonda desemboqueu a l'avinguda d'Europa i gireu a dreta fins arribar a les envistes del llac de Can Duran. Entreu al parc per la dreta i agafeu el camí del centre que avança cap a l'interior fins veure, a esquerra, un pont que travessa la riera que limita el parc. Passeu-lo i sortiu del parc. El camí, pel mig d'un descampat i en pujada, segueix fins desembocar al carrer Primer de Maig de Ripollet. Aquest és un pas que pot ser perdedor. Fixeu-vos hi be, què el camí entre el descampat es veu de lluny, l'heu d'anar a buscar.
Dreta pel carrer de Sarrià de Ter, què després gira a esquerra i es converteix en el carrer de Sant Andreu. Esquerra al final (García Lorca). Dreta en baixada (Cervantes) i dreta per la Rambla dels Pinetons, amb un altre bosquet honora el nom. A la rotonda heu de girar a dreta en pujada per Maria Torras i, a la rotonda que hi ha al cap de munt, creueu i agafeu el camí que planeja i després baixa fins el límit d'un gran parc. Veureu dos dipòsits molt grans. Gireu a esquerra fins que el camí es converteix en un carrer (avgda. del Mediterrani). Dreta per la B-140, carretera de Santiga (hi ha un breu carril bici) i esquerra a la primera rotonda, tot just havent passat el tren per sobre. El carrer davalla ràpidament i, quan gira a dreta, us trobareu a esquerra amb la via verda del riu Ripoll. Agafeu-la a dreta, passant per sota l'autopista i per una altra carretera, fins desembocar al pont sobre el riu que heu travessat poc després de començar la ruta, al capdavall d'aquella baixada.
Ara toca pujar. La costa és curta però dura. Quan arribeu a dalt seguiu recte pel carrer Monturiol, entre naus, fins desembocar a l'antiga N 150. Agafeu-la a l'esquerra pel carril bici i a la següent rotonda (Ronda de l'Est), agafeu aquesta avinguda en baixada. Ull que gira a dreta. Aneu-hi tot seguint les indicacions de l'estació. En un no res sereu al tren.
Dificultat. Mitjana. Distància. 26 kms Temps: 2h 10’ (2h 45' temps total) Desnivell. 300 m.