7/1/15

Seguint el canal d'Urgell a les Garrigues


Sortint de les Borges Blanques, amb el Canal d'Urgell al costat.
Sortint de les Borges Blanques, amb el Canal d'Urgell al costat.

Entre Ponts (Noguera) i Montoliu (Segrià), els 144 quilòmetres del Canal d'Urgell fan del pla de Lleida un productiu regadiu i un paisatge original barreja del rigor del secà amb la vitalitat de l'horta i els fruiters.Inaugurat l'any 1862, però pensat ja 350 anys abans, el Canal forma part de la vida quotidiana d'aquestes comarques. Us proposem una ruta per descobrir aquesta infraestructura que modela el territori al seu pas per la comarca de les Garrigues.

Fixem la sortida a la capital, les Borges Blanques (per l'AP-2). La ciutat, amb poc més de 6.000 habitants, te una plaça porxada d'una bellesa rural que no s'ha de deixar de visitar. L'inici de la ruta és al punt on el Canal travessa l'antiga carretera N-340, avui Raval de Lleida/avinguda Jaume Segarra. Hi ha una benzinera a tocar i un plafó que explica la ruta. Comenceu a pedalar en direcció nord, portant el canal a la dreta. Voltareu el casal de les Borges per darrera. El camí de terra puja una mica. Un primer pont permet creuar el Canal, però heu de seguir ara ja planejant. Al segon pont (Avgda. d'Arbeca, veieu la via del tren a prop) si que heu de creuar a l'altre costat. Seguiu endavant pedalant per l'avinguda Santiago Rusiñol. Al vostre davant aviat veureu un viaducte. Us hi heu d'enfilar per travessar el Canal i les vies del tren. No hi ha un altre pas. Feu aquesta maniobra: aneu a la dreta deixant l'avinguda per on veniu i gireu a esquerra quan pugueu per pujar fins el viaducte (c/Cavalleria). Creueu-lo i, un cop a l'altre costat, busqueu una rampa que hi ha a la dreta. Baixeu amb cura i ja sereu a un camí enquitranat amb les vies a la dreta. Seguiu-lo endavant. Deixeu un camí a esquerra i continueu pedalant pel camí que va just a tocar del Canal, que ha a paregut de nou de sota les vies. Deixeu també un trencall a la dreta que porta a l'estació de tren, tan gran com buida.

Als Nou salts que salven el desnivell de la Sèquia Quarta
A partir d'aquí tot és més fàcil. Seguiu pedalant sempre a tocar del Canal sense desviar-vos fins arribar a una cruïlla de quatre camins amb una construcció a la dreta i un pont que creua el Canal. Seguiu recte malgrat el disc de circulació prohibida. Poc a poc aneu ascendint fins arribar a l'indret conegut com El Collet, a tocar de la carretera C-233. Entreu-hi i gireu a dreta només per travessar el canal, i baixeu per l'altra banda. Feu una baixada suau sense deixar mai el canal fins que el camí tomba a la dreta pujant entre cases i allunyant-se de la via d'aigua. Un curt descens us portarà fins un camp sembrat de plaques d'energia solar. El camí tomba a la dreta i envolta el terreny tot baixant fins que desemboca en un altre camí que agafareu també a la dreta. Aviat veureu a la dreta unes antigues naus de color rosat, però vosaltres heu de girar pel camí que surt a esquerra i que us portarà fins la Font Vella i l'ermita de Sant Cristòfol, un magnífic berenador per passar fresques vetllades durant el rigorós estiu garriguenc. Recupereu el camí per on veníeu girant a esquerra, veureu unes cases que us sonaran i anireu a parar a l'anterior cruïlla de quatre camins per on heu passat abans. Seguiu rectes creuant el canal i deixant les infraestructures hidràuliques per una estona.
Pedaleu pel camí principal deixant un parell de trencalls menors fins travessar la carretera c-233. Pel camí d'enfront passant per un cementiri d'automòbils i fins una cruïlla de quatre camins. Gireu a dreta i pujant. El camí remunta el desnivell per salvar el pas damunt la sèquia Quarta, una de les del canal d'Urgell. Creueu-la i gireu a esquerra. Ara l'heu deportar al vostra costat esquerra fins el mateix centre de Juneda. Al llarg del tram passareu pels Nou Salts, obra per salvar un important desnivell, i per dues 'màquines', mini centrals elèctriques. La qüestió és no deixar mai el canal. entreu a Juneda, passeu per un parc, deixeu el pont de ferro a l'esquerra i seguiu fins que el canal es creua amb un carrer. Aquí gireu a esquerra (a la dreta hi ha les piscines municipals) travessant el canal i tombeu a esquerra de nou pel carrer Fondo. Baixeu-lo tot fins desembocar en un carrer ample què, a esquerra, us portarà fins una ínfima rotonda. Dels dos carrers que teniu enfront agafeu el de la dreta, que passa per davant del casal d'avis (a esquerra). Gireu pel següent carrer a dreta (restaurant Mil·lènium enfront) i seguiu-lo tot fins el final. Travesseu el carrer on desembocareu i passeu les vies del tren per sota. Deixeu Juneda. Seguiu tot dret fins creuar la N-240 i encara rectes pel camí asfaltat que surt enfront i que puja poc a poc.
Ara vigileu. A l'alçada d'unes naus (dreta) el camí es bifurca. Heu de seguir pel que tomba lleugerament a la dreta i que és més ample. Més endavant us trobareu més naus i un notable bosc de panells solars. Un esforç més i sereu a la mota del canal d'Urgell. A ma dreta veureu la Casella del Tei, un dels antic habitatges que l'empresa del canal va fer per a treballadors.

El Canal d'Urgell, entre Juneda i les Borges
Enfront hi ha una gran bassa però vosaltres no heu de creuar el canal.Gireu a esquerra portant el canal sempre a ma dreta i sense separar-vos en ni un metre. Després de fer algunes ziga-zagues i de passar sota la N-340 veureu la benzinera pròxima la punt de sortida i desembocareu a Raval de Lleida/avinguda Jaume Segarra, lloc d'on heu partit per fer aquesta bella i poc coneguda ruta.
Dificultat: Fàcil. Distància: 22 kms. Temps: 1h 57' (2h 35' amb aturades). Desnivell: 100 mts. @: www.turismegarrigues.com

1 comentari:

Anònim ha dit...

Benvingut a les terres de Lleida. Vas agafar bon dia...