31/3/15

Per la depressió del Vallès i els contraforts de Collserola

Entre les serralades Litoral i Prelitoral s'estén la Depressió Prelitoral, un corredor on hi ha el Penedès, el Vallès i part del Baix Llobregat. Convertida en nucli industrial i de comunicacions, la plana ha perdut bona part de la seva personalitat, els pobles han crescut fins convertir-se en ciutats i l'antic encant dels rius que la travessen, les pinedes i els masos és un patrimoni que ara s'intenta preservar.
Pedalant per la riba del riu Ripoll cap a Sabadell
Us proposem una volta a la Depressió del Vallès per tal de descobrir que en queda de l'encant natural de la comarca. Començareu a Montcada i Reixac, una ciutat a tocar de Barcelona i a la que s'hi pot arribar molt fàcilment en tren (R2, R3 i R4). Situem el punt de sortida al pont damunt la riera de Sant Cugat que hi ha a l'avinguda del mateix nom molt poc abans que la riera desguassi al riu Ripoll. Creueu la riera i agafeu el carrer que surt al davant seguint el carril bici que volta una zona esportiva. Agafeu el primer pont que surt per la dreta i que travessa el Ripoll. A l'altra banda trobareu una via verda ben dissenyada que surt a ma esquerra: és el camí del Ripoll, que heu de seguir sense desviar-vos fins Sabadell. El camí a voltes és més ample i a voltes estret. De tant en tant va al costat d'un carrer i de sobte es torna obac, però no te pèrdua. Creuareu autopistes, carreteres i vies de tren, totes per sota, fins trobar-vos amb una carretereta local que heu de creuar. Anireu veient a ma dreta Barberà (l'església romànica de Sta. Maria) i els afores de Sabadell.
Després de travessar algunes naus desembocareu a la B-140, una via molt transitada. A ma dreta hi ha uns vivers. Incorporeu-vos a la carretera en direcció esquerra fins passar el pont del Ripoll. Immediatament agafeu la carretera de la dreta que davalla vers la llera del riu passant per unes naus industrials. Després de la última nau gireu pel carrer de l'esquerra, aneu-hi fins el final (hi ha un desballestador de cotxes) i seguiu pel camí d'enfront. Tomba a dreta i remunta fins el principi d'un carrer molt ample. Aneu-hi.
Aquesta avinguda passa per les úniques pistes cobertes d'atletisme que hi ha a Catalunya, per un parc que queda a dreta i per unes pistes d'atletisme a l'aire lliure. Seguiu el carrer endavant en pujada fins que, en un revolt, desemboca en un carrer que puja del riu (c/Torre Romeu) i que va fins el centre de la ciutat amb el nom de Tres Creus. Seguiu-lo amunt i endavant fins el final.
Un cop s'acaba tireu rectes pel carrer de vianants que surt enfront (c/ del Pedregar), fins desembocar en el passeig de la plaça Major, que podeu voltar en sentit contrari a les busques del rellotge per veure'l, i en sortiu per l'extrem dret inferior, que porta a la plaça de Sant Roc, presidida per l'església de Sant Fèlix i per una de les façanes de l'ajuntament. Sortiu per Advocat Cirera, a l'extrem, oposat de per on heu entrat, i gireu després a la dreta per Joan Maragall. Al final travesseu els jardins que teniu al davant i que us portaran al mercat central i al preciós edifici modernista de l'antiga Caixa de Sabadell. Deixant el mercat a esquerra volteu-lo seguint pel carrer Calderón. Gireu a esquerra per Unió, travesseu de biaix la plaça Vallès i seguiu recte per Clavé. Creueu la carretera de Barcelona seguint dret per Comte Jofre fins desembocar a enginyer Playà i l'estació Sabadell Centre dels FF GG. Per un moment el carrer passa a dir-se Pintor Borrassà, però si seguiu sempre pel costat de les vies veureu com reapareix el nom de l'enginyer Playà. Finalment desemboqueu a un pas sota el tren a esquerra i que heu d'agafar. El pas us mena a la immensa plaça del mil·lenari. Volteu-la per la dreta i deixeu-la seguint dret per la carretera C-1413a en direcció a Sant Quirze. Passeu sota la C-58 i per damunt les vies del tren girant a dreta per entrar al poble.

L'esglésai de Sant Fèlix, al centre de Sabadell


A esquerra hi ha l'estació. Creueu-ne l'aparcament i seguiu després endavant per l'ample passeig del Colomer fins un nou pas sota les vies a esquerra. Passeu-hi i immediatament gireu pel primer carrer a la dreta, Menorca, que us mena a un polígon industrial. Al final girareu a dreta per Illes Medes i el deixareu en un trencall a dreta que primer és mig asfaltat i aviat desemboca a un camí que agafareu a dreta. Entre cases antigues el camí va pujant fins trobar una forta rampa de formigó que us enfilarà a un pont damunt del tren. Passat el pont gireu pel primer carrer a esquerra (Xoriguer), que baixa fins que veureu un corriol herbei a esquerra que us menarà de nou al camí a tocar les vies. Agafeu-lo a dreta i endavant sense por fins l'estació de ten de Bellaterra creuant carrers, carreteres i el tren.
A l'altra banda de la placeta de l'estació surt la via verda del Vallès (el petit tram fet). Agafeu-la fins que desemboca en un carrer (Alfonso Cano) que agafareu a dreta. Passeu les vies per dalt i seguiu per Pintor Fortuny, què aviat deixareu per agafar a esquerra Terranova, què deixareu amb immediatesa per prendre a esquerra de nou i pujant Roda Ventura. Vigileu aquí que és una mica embolicat.
El carrer desemboca en el camí antic de Sant Cugat, que agafareu a esquerra i davallant fins l'hotel Holliday Inn. Seguiu davallant fins travessar l'AP-7 i, a la rotonda següent, continueu rectes pel carrer de Can Magí-Roquetes fins que es bifurca per una ampla esplanada de gespa. Rectes sempre, ara per Caldes i Arús, circulant pel lateral doncs els carrils centrals es converteixen en un pas soterrat. entre edificis industrials, seus d'empreses i algun hotel, el carrer desemboca a l'avinguda de les Corts Catalanes, que agafareu a dreta fins el final.
Hi ha una rotonda, amb l'accés a una escola privada al davant. A ma esquerra surt un camí que davalla i que heu d'agafar. Travesseu una petita riera i entreu al parc de Collserola. Us dirigiu per un ample camí cap a can Borrell, una de les masies-restaurant populars de la serralada. El primer que trobareu és el majestuós pi d'en Xandri, Seguiu endavant per l'ampla pista principal que discorre en paral·lel a la riera de Sant Medir. A les envistes de Can Borrell deixeu el camí que mena cap a l'interior i seguiu pel de l'esquerra, que davalla suaument fins travessar la riera. Aquí comença una suau pujada. Quan coroneu deixeu un trencall a esquerra i seguiu per la pista principal, que davalla fins la carretera BV-1415 de Barcelona a Cerdanyola. Agafeu-la a esquerra, en direcció Vallès. Aviat passareu un centre Psicopedagògic. Seguiu fins arribar a l'àrea de Can Coll. Entreu-hi al primer accés (a dreta), deixant un pontet a dreta.

El càlebre Pi d'en Xandri, al parc del Collserola


Heu de deixar l'àrea a esquerra i seguir per la pista ampla que gira a dreta per baix i continua en paral·lel al torrent de can Coll, a la dreta sense travessar-lo. La pista, ampla i bona, continua amb suaus pujades i baixades. En un punt gira a esquerra i travessa el torrent, tot i que poc després el torna a creuar. Aviat es veu al fons la gran finca de can Catà. Poc després la pista desemboca en una carretereta boscana que cal d'agafar a esquerra davallant fins arribar a les envistes de Cerdanyola del Vallès.
Creueu la riera de Sant Cugat i gireu immediatament a dreta per dins del parc. Porteu un carrer de cases modernes per damunt vostre. Després que aquest carrer fa una rotonda, el vostre camí comença a pujar per desembocar al carrer. Busqueu llavors un gual modern fet de formigó que us permetrà creuar de nou la riera. Un cop a l'altra banda busqueu el camí que us porta cap a una casa que es veu al davant. Deixeu el camí que segueix a prop de la riera. Volteu la casa, deixant-la a esquerra, i dirigiu-vos cap al pas sota les vies del tren que veureu al fons. Passant sota la C-58, el camí desemboca a la carretera N-150, que agafareu a dreta per una calçada lateral. Aviat veureu un barri de cases baixes i porxos a l'altra banda. Creueu la carretera a l'alçada de la segona travessia, carrer Vallès, que seguireu endavant fins el carrer Alzina, que agafareu a dreta. La quarta travessia és l'avinguda Terra Nostra, que agafareu a esquerra i que va paral·lela a la via del tren. Sou al barri de Santa Maria, de Montcada.
La Terra nostra es converteix en avinguda Riera de Sant Cugat. Continueu endavant fins arribar al pont sobre la riera on heu començat a pedalar.
Dificultat: Mitjana Distància. 35.80 kms Temps: 3 (4h 30' amb aturades) Desnivell: 385 mts @: www.parcnaturalcollserola.cat

A Collserola els camins estan ben sednyalitzats i amb tanques per evitar els vehicles. Altres parcs n'haurien de prendre nota.