L'antiga fàbrica de blanqueig de Can Saladrigas és avui la biblioteca del barri |
Avui el Poblenou és un barri orgullós del seu passat industrial i obrerista que malda per conservar actiu el patrimoni que l'ha definit al llarg dels segles. Palo Alto (l'antiga Gal i Puigsech), can Saladrigas, can Felipa o Ca l'Aranyó són una mostra de la vida d'aquest barri. Ara que el bon temps convida a fer passejades nocturnes en bici per la ciutat, sense trànsit ni brogit, us proposem una volta pel passat industrial del Poblenou per conèixer una mica més la seva agitada història.
Hem fixat la sortida a la plaça dels Traginers, al peu de la muralla vella, just darrera de Correus. Aquí hi ha la botiga de bicicletes Cap Problema, especialistes en bicicletes urbanes. Agafeu el carrer Hostal del Sol, per sortir de la plaça pel sud. Seguiu RECTE.- Fusteria; RECTE.- Plaça Antonio López; CREUAR.- Passeig. Colom; ESQUERRA.- Seguir per Passeig Colom / Moll de la fusta, fins l'escultura El cap de Barcelona, de Roy Lichtenstein. DRETA.- Seguir pel carril bici de Pas Sota Muralla; RECTE.- Plaça Pau Vila (carril bici), RECTE.- Doctor Aigüader (carril bici); RECTE.- Salvador Espriu (carril bici). Sou a la Vila Olímpica. ESQUERRA.- Jaume Vicenç Vives; DRETA.- Carmen Amaya (per Parc del Poblenou); RECTE.- García Faria (per parc); ESSQUERRA.- Bac de Roda; DRETA.- Pellaires, Palo Alto, seu de l'estudi de Javier Mariscal. Antiga fàbrica Gal i Puigsech que al 1875 era una de les més importants del Poblenou. Després de tenir diversos propietaris va esllanguir fins convertir-se en un espai d'empreses de disseny i creativitat gràcies a l'impuls per salvar-la.
Seguiu. DRETA.- Ferrers; DRETA.- Passeig Taulat; DRETA.- Lope de Vega; ESQUERRA.- Ramon Turró, Can Saladrigas, biblioteca pública. Era una fàbrica de blanqueig ja el 1868. El 1876 era una de les empreses més grans del barri, i va créixer fins ocupar tot l'espai dit el Pla dels Gitanos i el 1903 el recinte es va dividir en vàries empreses. El 1998 es va aconseguir salvar l'edifici més important. ESQUERRA.- Castanys; ESQUERRA.- Amistat; DRETA.- Vidal i Valenciano; ESQUERA.- Fernando Poo; RECTE.- Plaça Prim. Nucli del Poblenou de pescadors, la plaça es va urbanitzar cap a 1856. Sota les seves bellaombres es reunien els icarians, socialistes utòpics que maldaven per construir una nova societat en comunitats conegudes com Icària.
Els carrers dels voltants de la Plaça de Prim, com aquest de Bidal i Valenciano, conformen l'antic barri de pescadrs |
DRETA.- Ferrocarril; RECTE.- Marià Aguiló, Can Felipa, centre cívic. La fàbrica va ser creada l'any 1856 per Felipe Ferrando i el 1877 venuda a la família Vila, que la va ampliar i mantenir fins el tancament, l'any 1978, quan ja es deia Catex. ESQUERRA.- Tànger, Ca l'Aranyó. L'actual seu del campus d'audiovisuals de la Universitat Pompeu Fabra va ser una empresa cotonera fundada per Claudio Aranyó. L'edifici, d'inspiració anglesa, és de Josep Marimon. Cantonada amb el carrer Ciutat de Granada hi ha Can Tiana, antiga fàbrica Canela i Puigdellívol, de producció de maquinària tèxtil. L'actual edifici es va acabar l'any 1914, i avui es seu de l'institut de formació continua de la Universitat de Barcelona.
ESQUERRA.- Àvila; ESQUERRA.- Pallars; DRETA.- Ciutat de Granada; ESQUERRA.- Llull (Vapor Llull), seu de la química Massó i Carol des de 1902 fins a 1992, és un edifici emblemàtic en la rehabilitació per a habitatges de l'antic patrimoni industrial del Poblenou. TORNAR.- Ciutat de Granada esquerra i avall, DRETA.- Taulat, can Gili Nou. Antiga fàbrica de farines convertida en casal del barri de la Vila Olímpica. DRETA.- Icària; DRETA.- Badajoz; DRETA.- Doctor Trueta, can Gili Vell al xamfrà esquerra amb Ciutat de Granada. Farinera del barri de la Plata, ja està documentada d'abans de 1877. Tot i que avui ha estat convertida en habitatges, encara es conserven la torre i la xemeneia. ESQUERRA.- Rambla del Poblenou, Casino Aliança. fundat l'any 1868 per Lluís Ramisa, va ser una entitat representativa del moviment d'Ateneus Populars impulsat pels sectors obreristes i socialistes utòpics de la societat catalana. Avui és un dels escenaris més populars de la ciutat. RECTE.- Rbla. Poblenou; ESQUERRA.- Pujades; CREUAR.- Plaça Comercial. Born; RECTE.- Passeig del Born; CREUAR.- Plaça de Santa Maria del Mar; RECTE.- Canvis Nous; RECTE.- Joan Massana; CREUAR.- Via Laietana; RECTE.- c/ d'Àngel J. Baixeras (ull, contra direcció); DRETA.- Hostal d'en Sol, ARRIBADA.- Plaça Traginers.
Dificultat: Fàcil Distància. 13.50 kms Temps: 1h 20’ Desnivell: inapreciable @: www.arxiuhistoricpoblenou.cat/historia-del-poblenou/
La farinera de can Gili Vell es va convertir en habitatges, però se'n conserva la xemeneia i la torre |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada