13/6/15

El desconegut encant dels arrossars de l'Escala

La plana empordanesa reuneix tots els requisits per ser visitada pedalant sense presses. Les vistes del Montgrí, l'Albera i els contraforts pirinencs, s'alternen amb els camps de blat i arrossars, una fauna molt diversa i una col·lecció de llogarrets, ravals i masos que enamoren.
Elmas de Torreferrana és avui una casa de colònies magníficament conservada


Avui us proposem una fàcil excursió per voltar els arrossars de l'Escala, sota la mirada del massís del Montrgí, i pedalar després cap els camps de Bellcaire i Albons per, passant prop de Cinc Claus, tornar a l'Escala per les ruïnes d'Empúries. Un plaer.
Podeu sortir de la rotonda que hi ha al principi de la platja de Riells, on conflueix el Passeig del Mar i el carrer Camí Ample. Amb compte amb els vianants agafeu el passeig a tocar de la platja que du el nom de Petit Príncep. Seguiu el passeig fins el final (hi ha una barana) i gireu a esquerra per Sibil·la de Fortià. A la rotonda propera continueu rectes per Avinguda Montgó i, a la següent rotonda, dreta per carrer Cossís. Arribats a la rambla Mallols gireu a dreta i seguiu-la fins el final. Acaba en una rotonda. Agafeu a la dreta pel carrer Puig. El primer carrer a esquerra és Recs, tombeu-hi. Ben aviat veureu un camí ample i ben compactat que surt a esquerra, al costat d'una caseta i d'una torre d'electricitat de formigó. Hi ha un rètol de l'espai d'interès natural del Montrgí. 
Agafeu el camí. Aviat passareu pel mas Quelons del Rec. Continueu endavant deixant camins a banda i banda. Després de passar un altre gran mas, començareu a veure a la dreta els aiguamolls dels arrossars. Arribareu a una cruïlla de quatre camins. A l'esquera entra en una propietat privada, recte s'endinsa més boscà cap als contraforts del massís del Montgrí. el camí que porteu es veu clarament que gira a la dreta vorejats de plàtans. Seguiu-lo i aviat arribareu a Torreferrana, un espectacular mas del S XV amb torre de defensa que avui és una casa de colònies. Continueu pedalant a l'ombra dels plàtans i aviat arribareu al llogarret rural de Sobrestany, que pertany a Torroella de Montgrí, tot i que el poble mare queda a l'altra banda del massís. Passeu el lloc i aviat sereu a La Bolleria, aquest indret és de Bellcaire. Deixareu dos trencalls que desemboquen a la carretera. El tercer, just enfront tindreu un rètol que diu La Bolleria, agafeu-lo a la dreta. Veureu un semàfor que us permetrà creuar la GI 632. Continueu pel carrer Segalars, que surt enfront i que us endinsa a Bellcaire. Aviat portareu el rec del Molí a la dreta.

Amb el cereal ja força ros i el Montgrí al fons, deixem enrere Bellcaire d'Empordà


Al final del carrer gireu a dreta, creueu el rec, i continueu pel carrer que llinda amb els camps. El poble us queda a dreta i a ma esquerra només hi ha camps. Aquest carrer desemboca en una petita carretera que agafareu a esquerra. Ben aviat, quan la carretera gira a dreta, la deixareu per agafar una de més petita que us be quasi rectes i que va a Tor. Hi ha un rètol que ho indica. Pedalareu entre camps deixant Bellcaire i el Montgrí a l'esquena.
No heu d'arribar a Tor, però. Quan la carretera és a punt d0enfilar-se per un pont que supera un rec i la C-31, deixeu-la i agafeu el primer trencall que surt a ma dreta i que és un camí ample de terra que transcorre entre camps de fruiters. Aquest camí us mena a Albons, hi entreu pel carrer de Tor, i aviat veureu l'escola i la zona esportiva. Al final del carrer us trobeu el carrer de les Llones, a ma dreta, i la carretera GIV 6321 que passa tot fent un revolt. Agafeu-la a la dreta. Aviat gira a esquerra en una angle de 90º deixant un camí recte que va a la depuradora. Un rètol diu L'Escala. Aneu-hi. Al cap de poc, en una altra cruïlla, hi ha un altre rètol que diu l'Escala. Seguiu per aquí per molt poc tros. Deixeu la carretera pel primer camí de terra que us surt a ma esquerra. Hi ha una petita nau o garatge a tocar.
Aquest camí volta el nucli d'Albons per sota. Aviat veureu un camí que baixa per incorporar-se al vostre. Just en aquest punt s'obre un ample camí a ma dreta que és el que heu d'agafar i que, sense deixar mai la pista principal tot i que trobareu trencalls a esquerra, us portarà fins la carretera GI 623. Amb cura agafeu-la a ma dreta (cap a l'Escala). Un centenar de metres després surt a banda esquerra una carretereta que va a Cinc Claus. Hi ha un cartell indicador. Travesseu la carretera i agafeu-la.
A les envistes d'aquest bell poblet, la carretera tomba a esquerra i a ma dreta surt un camí de terra ample que heu de prendre. Hi ha un rètol verd que diu Sant Martí d'Empúries. Desembocareu a la carretera. Agafeu-la a la dreta fins el cementiri. Just passat agafeu el camí que, de biaix, puja suaument capa una granja. Poc després us trobareu les primeres cases de l'Escala-Empúries i aviat creuareu la carretera que duu al museu de les ruïnes d'Empúries. Gireu a esquerra cap a la porta del complex i, just a tocar del mur, gireu a dreta per un camí que davalla cap a l'hostal Empúries i la platja. Baixant passeu pel costat de l'hostal i desemboqueu al passeig del Doctor Pi i Llusà. A la dreta i per un camí d'ús compartit amb vianants, arribareu a l'Escala (hi ha una escultura al·legòrica a la torxa olímpica). Dreta pel camí de la font, que puja resseguint la línia de la costa.

Quan  fa calor l'horabaixa és el millor moment per fer una ruta en bici. Aquí, entre Cinc Claus i Empúries


En una petita rotonda agafeu a esquerra pel carrer Gràcia, que acaba a la placeta del Peix. Esquerra pel carrer d'Enric Serra, que desemboca al carrer Platja. Continueu endavant resseguint el litoral per Passeig de la Riba, Passeig Jeús Maria Isern i, pel carrer del Port d'en Perris (que és la recollida caleta que esteu voltant), deixeu momentàniament la vista del mar per tallar pel costat d'un enorme edifici de granit. Ben aviat sortiu al Passeig de Lluís Albert, a tocar del mar de nou, que aviat passa a dir-se del Mar. Aquí apareix un carril bici que us portarà fins el punt d'on heu sortit, la platja de Riells.
Dificultat: Fàcil Distància. 26.40 kms Temps: 2h 01’ (2h 40' amb aturades) Desnivell: 85 mts @: www.visitlescala.com