29/6/15

La vall del riu Llestres

El municipi de Vandellós-L'Hospitalet de l'Infant, és un mar i muntanya. Vandellós, Masboquera i Masriudoms s'enfilen pels contraforts de la serra obrint-se pas entre la vall del riu Llestres, i l'Hospitalet i l'Almadrava són a trenc d'ones. Entre el Baix Camp i la Ribera d'Ebre, els espais naturals de les muntanyes de Tivissa-Vandellós i de la serra de Llaberia són un país d'orografia accidentada, poca població i difícil accés. Circularem entre barrancs i cingleres, de muntanya a mar.
Remuntant la vall amb les muntanyes de Tivissa-Vandellós al fons


La ruta surt de Vandellós (270 mts.) i acaba al mar. Salvarem el desnivell gràcies al bus municipal que, des de l'Hospitalet, ens deixa al punt de sortida. Amb mesura accepten bicis. De seguida davallarem fins el riu Llestres, que tornarem a creuar a la desembocadura. El lleu corrent d'aigua refresca els murs de pedra seca que delimiten tot d'horts disposats en delicat equilibri serra amunt.
Davant un hostal, on para l'autobús, surt el camí que va a Remullà i que davalla vertiginosament cap al riu. És una pista estreta i d'asfalt malmès que voreja horts encerclats amb murs de pedra seca. I tot en mig del silenci més escruixidor. Fins el riu no hi ha pèrdua possible. Un cop creuat, això si, deixareu un camí secundari que surt a dreta gairebé seguint el corrent del Llestres. Aviat veureu una casa a dreta, sou a les envistes del lloc de Remullà, quatre cases incrustades en aquest bell mural de pedra, barrancs i cingleres que és el paisatge que teniu al davant. Sobretot no us perdeu les vistes. 
Un cop creuat el poblet, a l'alçada d'un safareig que teniu a dreta s'acaba l'asfalt. Seguiu endavant portant el riu a ma esquerra i més avall fins una cruïlla de quatre camins. Heu d'agafar el de la dreta que, amb una primera rampa mig cimentada, s'enfila amb duresa. Teniu poc més d'un quilòmetre de pujada dura. Ningú no us sancionarà si baixeu de la bici i empenyeu. La pujada serà més lleugera i podreu veure millor l'espectacular paisatge. Ja trobareu la compensació amb escreix ben aviat. Sense deixar mai el camí, tan bon punt com planeja desemboca a la carretera T-311; ben asfaltada, amb molt poc trànsit i un autèntic balcó damunt la serra de Llaberia, des del Baix Camp i la ribera d'Ebre i fins el Priorat. Eixugueu-vos la suor, per què a partir d'ara tot és baixada fins el mar. Dreta i avall.
Passareu pel santuari de Santa Marina, un lloc ombrívol i amb taules on berenar i aviat veureu Pratdip. La carretera volta literalment tot el poble, o sigui que n'obtindreu diverses perspectives, tot i que paga la pena d'entrar-hi i recórrer els carrerons del casc antic. Continueu carretera avall que, després de Pratdip, passa a dir-se T-310. deixeu el trencall a les Planes del Rei i desembocareu en una carretera més ampla. Heu d'agafar a la dreta (Montroig). Continua essent la T-310. A dreta aniríeu rectes a L'Hospitalet per la T-318.

Passant pel santuari de Santa Marina


En una llarga recta veureu un trencall a dreta que anuncia el Club Bonmont Terres noves, un golf i urbanització. Agafeu-lo en descens tot passant pel costat de xalets i més xalets. El carrer tomba a dreta i desemboca en una rotonda. A la dreta aniríeu al golf. Agafeu a esquerra i de seguida creuareu l'A-P 7 per damunt. Un cop a l'altra banda agafeu el camí asfaltat que va cap a la dreta. deixant pistes amples de terra a banda i banda, aviat sortireu a un apetita rotonda que dona pas a una urbanització molt més humil que l'anterior. Gireu a esquerra i avall per l'avinguda del casalot. Passareu l'A-7 per damunt, travessareu una zona de superfícies comercials i alguna nau i entrareu a Miami Platja (Montroig). El mateix carrer per on veniu i que eu de seguir du ara el nom del doctor Gil Vernet. Passeu també, per sota, la N-340 i la via del tren i sortireu al Passeig Marítim. Cota zero. Estareu contents amb tanta baixada.
Aquest passeig te la peculiaritat d'anar penjat, com un balcó, damunt el mar. A més va fent tombs, entrades i sortides cap al carrer més important que va paral·lel al tren. Aneu resseguint aquestes voltes capricioses per gaudir de la brisa marina fins un punt. Quan veieu que la via del tren queda més elevada i el carrer davalla (hi ha una apartaments blancs molt grans a esquerra), gireu a esquerra pel carrer que us ve a contrapèl i que davalla fins el mar pel costat de la paret dels esmentats apartaments. 
Un cop a mar agafeu el passeig que s'obre a dreta i seguiu-lo fins el final. Sortireu en una plaça plena d'aparcaments. A l'altra banda veureu una rampa que puja fins una ampla passera de fusta per la que creuareu el riu Llestres just a la seva desembocadura. Haureu completat la volta per la vall del riu. Un cop creuat continueu pel passeig Marítim fins el final. Travesseu un carrer i seguiu pel parc de la Marina que teniu al davant i després recte pel carrer de les Acàcies, un altre passeig arran de mar ben urbanitzat. El passeig acaba en un parc. A ma dreta, un cop creuat el carrer dels tamarits, hi ha un ample aparcament i alguns bars i restaurants prou bons per recuperar-vos de l'excursió.
Dificultat: Mitjana Distància. 29 kms Temps: 1h 55’ (2h 40' amb aturades) Desnivell: 275 mts @: www.hospitalet-valldellors.cat/turisme

Deixant Pratdip, camí de la plana i el mar