11/11/15

Tant per descobrir, a Lloret

Fora prejudicis provocats per un cert turisme de baixa estopa; Lloret de Mar te un llarg nombre d'atractius per descobrir. Com que la bicicleta és un element excel·lent per conèixer la vila, us proposem revelar-vos-els amb un suau cop de pedal. Fàcil, proper i sorprenen: així és Lloret de Mar
Sortint dels jardins de Sta. Clotilde
El punt de sortida de la ruta és a l'oficina de turisme de la vila, a l'avinguda de les Alegries, l'entrada natural si veniu per l'AP-7. Hi ha lloc per aparcar pels voltants.
Comenceu pedalant direcció mar seguint el sentit del trànsit. En suau pujada gireu a dreta i us incorporeu a l'avinguda de Blanes. A la primera rotonda apareix un carril bici, seguiu-lo. A la següent rotonda (podeu creuar pel pas de vianants de davant del càmping Tucan) heu de girar a l'esquerra per l'avinguda de Fenals. I a la primera rotonda a la dreta per l'avinguda de Sta. Clotilde fins l'entrada als jardins del mateix nom. Són una jardins noucentistes situats damunt d'un penya segat amb vistes al mar dissenyats pel llavors jove arquitecte Rubió i Tudurí i declarats Be Cultural d'Interès Nacional.
Sortiu dels jardins pel mateix lloc on heu entrat i gireu a dreta a la rotonda que hi ha a la porta pel carrer Santiago de Cuba, símbol del llegat americà de la vila. El carrer descriu una amplia volta a la dreta i gairebé recte em surt un carril bici que heu de seguir fins trobar un camí ample de terra entre pins a la dreta que agafareu i que us menarà fins la platja de Fenals, una de les joies naturals del municipi. Agafeu el passeig de la platja a dreta i aneu-hi fins el final. Tindreu una perspectiva de Lloret única i envejable.
Reculeu fins a l'altre extrem de la platja (hi ha un gran aparcament al carrer Ferran Agulló -pare del nom Costa Brava-) i seguireu endavant en pujada pel carrer Domènech Clarés, que desemboca al carrer d'Isidre Nonell, que aviat es diu Buenos Aires, que agafareu a esquerra. El carrer desemboca a la Costa d'en Carbonell, que agafareu a dreta i amunt ben fort. Davant dels bombers la pujada s'acaba. Continueu planejant avall fina el carrer de la Riera (Gran hotel Don Juan al xamfrà), que agafeu a dreta en contra direcció. És un carrer amb moltes botigues turístiques, aneu poc a poc i aprofiteu per badar als aparadors.

Platja de Fenals
Finalment el carrer desemboca en una gran avinguda (Just Marles i Vilarrodona). Creueu-la i entreu rectes pel carrer de Santa Cristina al centre històric de Lloret: carrers estrets, molta gent. Ull. Arribeu a la plaça de Santa Cristina. Esquerra pel carrer de Sant Lluc cap a la plaça del Carme i rectes pel carrer de l'Hospital Vell fins la plaça Piferré. Just darrera hi ha la plaça de l'església, on no podeu deixar de visitar la capella del Santíssim, una joia modernista de 1916. Seguiu pel carrer de Miquel Ferrer (a esquerra de l'entrada a la capella del Santíssim), gireu a dreta pel carrer del Rector Coch, a esquerra pel carrer d'Agustí Cabanyas, a la dreta per Santa Caterina, a la dreta pel carrer de la Vila i sortiu a la plaça de l'església, on veureu l'església parroquial gòtica de Sant Romà. Al final de la plaça, a ma esquerra, gireu pel carrer de Cervantes i sortireu a la plaça de la Vila. A dreta teniu l'ajuntament, un edifici d'estil neoclàssic postrat davant del passeig de Mossèn Jacint Verdaguer, que agafareu a esquerra. Al final del passeig, al casal colonial de can Garriga (1887) hi ha el museu del Mar, un altre indret a visitar si voleu presumir de conèixer Lloret més enllà dels tòpics del turisme.
Continueu pedalant pel costat del mar passant per la platja de Lloret i agafant el passeig de Sa Caleta un cop s'acaba la calçada a la plaça de la Sardana. A frec de mar, i amb unes vistes insospitades per a la majoria, el passeig us porta fins el castell d'en Plaja, un pintoresc edifici neogòtic, bastit entre 1935 i 1940 per un empresari vanitós. Reculeu fins la plaça de la Sardana i gireu a dreta per l'avinguda de Pau Casals per girar de seguida a dreta pel passeig de les Acàcies. El carrer puja entre hotels. Agafeu el segon trencall a esquerra, una rampa en baixada que indica la direcció d'un aparcament. Deixeu l'aparcament a dreta, creueu la riera de can Lloranes, pedaleu-hi al costat uns metres i gireu a esquerra pel camí que s'enfila ràpidament fins la carretera GI-682, avinguda de Tossa.
Sou de nou a la part alta de la vila. Gireu a esquerra i continueu. Passeu per davant del Casino (hi ha un mini carril bici) i arribareu a les envistes d'un parc. Gireu a la dreta i enfileu-vos per dins el parc tot passant per davant del teatre municipal fins arribar a la masia de can Saragossa, edifici modernista del 1902 i seu del museu d'arqueologia. des de dalt hi ha una bona vista de la part alta de Lloret. Volteu cap a la dreta i baixeu camí d'un aparcament. Sortiu a l'avinguda del Puig de Castellet i gireu a esquerra em direcció contrària al trànsit.

Església parroquial de Sant Romà
Per l'avinguda de Vidreres a dreta arribareu a una rotonda. A l'esquerra per senyora de Rossell sereu a l'avinguda del Rieral, que agafareu a dreta abans de creuar la riera de Lloret. L'avinguda acaba en uns jardins que creueu rectes fins una rotonda que dona accés al parc aquàtic Waterworld Lloret. Sereu a l'avinguda de les Alegries (carretera C-63), que agafareu a la dreta. Aquesta via te diverses calçades laterals que podeu anar enllaçant per evitar la calçada dels cotxes. L'heu de seguir fins passar un trencall on s'anuncia la bodega El Paratge amb un enorme rètol. Continueu endavant per la carretera durant una breu pujada i, a ma dreta, surt un trencall de terra que us portarà fins l'ermita de les Alegries, temple romànic del segle XI i autèntic centre espiritual de Lloret de Mar.
En acabar la visita desfeu tota la carretera, passeu la rotonda del parc aquàtic on us hi heu incorporat abans, continueu tot recte i arribareu a l'oficina d'informació d'on heu sortit. Heu acabat una bella ruta que us ha permès descobrir Lloret i, probablement, desfer alguns dels prejudicis que podíeu tenir sobre aquesta vila enormement turística.
Dificultat: Fàcil Distància. 16.50 kms Temps: 1h 39’ (2h 31' amb aturades) Desnivell: 115 mts @: http://lloretdemar.org/ca/

Ermita romànica de les Alegries