11/5/16

L'aiguabarreig del Ter i el Gurri

El Gurri és el riu de la plana de Vic. Neix sota el Matagalls i creua Taradell i Malla abans de passar per Vic, on rep el Mèder. Després de Gurb aboca les aigües a Roda, on el Ter majestuós, fa via cap a les Guilleries i el pantà de Sau. Ruta verda per l'àrea de la plana on ambdós rius es barregen.

El Passeig del Ter al pas per la zona esportiva de Manlleu
Al pas per Manlleu el Ter és un riu mandrós, un senyoràs de la plana que es passeja als peus de la vila sense pressa. Comenceu la ruta a la zona esportiva, on podeu aparcar fàcilment. Al fons veureu el passeig de la riba del ter, que agafareu en direcció Oest fins el final de la zona esportiva. Passeu un canal industrial per un pontet i seguiu a l'oest per un carrer que, després de passar sota la via del tren volta una gran fàbrica. La rodegeu ben be i continueu pel camí paral·lel al riu que, després de deixar una bifurcació a dreta, passa per una altra fàbrica i es fa una mica més estret.
Passeu per sota la C-17 i després per l'enclusa del canal industrial. La ruta continua sense cap dificultat a tocar del riu fins passar sota el pont de la BV 4608. Aquí deixeu el passeig del riu, gireu a dreta i us enfileu fins la carretera. Davant veureu el restaurant Cap del Pont, i a l'altra banda del riu el gran santuari de la Gleva, cap a on aneu. descriviu la rotonda als peus del santuari on hi va estar Jacint Verdaguer i agafeu la tercera sortida, la C-17z camí de Vic. és l'antiga carretera de Puigcerdà.
Passareu una rotonda i agafareu el ramal de la dreta (a l'esquerra és contra direcció) en un punt on es bifurca. Ara circulareu a tocar de la nova autovia C-17. Deixareu un trencall a dreta, passareu pel restaurant can Pantano al cap de munt d'una costa. Passareu per una rotonda i per una segona (on deixareu òbviament l'entrada a l'autovia), i seguireu pedalant en paral·lel a la C-17 fins un pas inferior que us portarà enfront la planta embotelladora de Llet Pasqual. A la rotonda on sortiu agafeu a la dreta per la N-152a en direcció Gurb i Vic. Ben aviat hi ha una altra gran rotonda sota la C-25. Continueu rectes direcció, ara, Vic nord, deixant el trencall de Gurb. A la següent rotonda seguiu rectes per la B 521, deixant la N-152, i sereu al centre de Vic.

Als peus del santuari de la Gleva, on hi va fer estada Jacint Verdaguer
Heu de seguir rectes per aquesta avinguda que travessa naus industrials i comercials i passa a tocar del cementiri, fins que desemboca a l'avinguda Francesc Camprodon, que agafareu a esquerra fins el carrer del Comptat d'Osona (hi ha un institut a la cantonada) que agafareu a dreta. Creueu la Carretera de Roda i seguiu per Joan Traveria (que surt enfront mateix), per deixar-lo a l'esquerra per Teodor Demàs. Després d'una petita rotonda el carrer que continua recte passa a dir-se Manuel de Pedrolo i, finalment, desemboca al carrer de Torelló (te carril bici), que agafareu a dreta fins passar una superfície comercial. Llavors esquerra pel carrer Indústria. Creueu el Gurri i, a la rotonda, gireu a esquerra per l'ample camí de terra que veureu. Aquest camí enceta una bellíssima via verda a tocar del riu que no heu de deixar fins el final. desembocareu en dos camins que s'obren a dreta, però a esquerra veureu que segueix la via. Creuareu el camí vell de Folgueroles i el pont metàl·lic (a esquerra), però seguireu endavant cap al pont d'en Bruguer, que també deixareu a esquerra. Passareu sota l'avinguda del Bruguer i resseguireu pel costat d'un polígon industrial. I, a la fi, desembocareu en una gran vinguda amb una mitjana (carrer del Molí del Llobet), i girareu a esquerra. Un cop passat un gran casal veureu un parc. Creueu-lo i baixeu de nou fins a tocar del riu per seguir per la via verda que el casalot ha interromput. Passeu per sota la C 153 i seguiu en paral·lel al riu descrivint un gran gir a dreta que volta un gran polígon industrial a mig omplir. Al final una costa sobtada us enfilarà fins el carrer del polígon, que agafareu a esquerra fins una rotonda. esquerra per la C 153 direcció Roda de Ter i Olot. deixeu definitivament el riu Gurri.
Entreu a Roda, creueu el Ter i, després d'un semàfor, gireu a esquerra pel carrer de Sant Sebastià (hi ha una nau industrial antiga a la cantonada). en una rotonda ínfima agafeu a dreta (Font d'en Coix), i desembocareu al carrer Torrent (esquerra). A la nova rotonda, recte deixant a esquerra l'institut. Quan, al final de la Ronda Lluís Companys, arribeu a una altra rotonda, gireu a esquerra abans d'entrar-hi i seguiu pel camí asfaltat.
Deixeu dos trencalls a la dreta, un a l'esquerra i, ja a les envistes del Ter, girareu a dreta direcció Manlleu. Deixeu el carrer de la Font a l'esquerra i agafeu el d'en Vicenç en aquest sentit. Més endavant el carrer passa a dir-se passeig del Ter, continueu (deixareu el club de tenis Manlleu a la dreta).

El pont d'en Bruguer creua el riu Gurri
Pedaleu ara ja de nou a tocar del Ter deixant el canal industrial a ma dreta. Passeu el pont de la carretera B 522 fins que s'acaba el parc. Seguiu llavors pel carrer del Vendrell, que porta a una zona industrial antiga. Al final del carrer sereu ja a l'extrem de la zona esportiva. Pedaleu pel camí paral·lel al camp de futbol i, a l'altra punta, ja veureu l'aparcament on heu deixat el vehicle i el poliesportiu.
Dificultat: Fàcil Distància. 28.00 kms Temps: 2h o0’ (2h 44' amb aturades) Desnivell: 170 mts @: www.osonaturisme.cat

Enclusa del canal industrial de Manlleu