26/12/16

Sant Boi, de la Muntanyeta al parc agrari

Situada als peus del Llobregat, l'any 1955 Sant Boi era una vila de 13 mil habitants que, amb la immigració, va créixer fins superar els 81 mil a principis d'aquest segle. Aquesta vertiginosa transformació ha donat a la ciutat una personalitat tan diversa, que és un dels seus principals atractius. Un itinerari per descobrir la riquesa de Sant Boi, del centre al parc agrari.

Al cap de munt del parc de la Muntanyeta, amb impressionants vistes sobre Collserola i l'àrea metropolitana
La millor forma d'anar a Sant Boi és amb els Ferrocarrils de la Generalitat, per això començarem la ruta en aquest punt. Si hi aneu amb cotxe hi ha aparcament darrera de l'estació. Des de la façana comenceu a pedalar pel carrer Torras i Bages en sentit nord. Aviat sereu davant la façana principal del que va ser popular manicomi de Sant Boi, centre de salut mental fundat per Antoni Pujadas pioner en la seva època. Avui és l'edifici històric del complex sanitari de Sant Joan de Déu. Seguiu pel carrer que puja per la banda esquerra de l'edifici. Al final del carrer desembocareu al Passeig Picasso, una moderna avinguda dotada de carril bici que us porta cap a un dels barris més populars i poblats de la ciutat: Marianao. Continueu fins la rotonda i gireu a l'esquerra per la Ronda de Sant Ramon. Primer baixa i després puja, i al tram final una mica més. Però val la pena arribar fins l'entrada del parc de la Muntanyeta, a l'esquerra. Entreu-hi i volteu-lo per l'esquerra i tornant a l'entrada. Les vistes sobre la ciutat, la conurbació de Barcelona i Collserola són úniques. Un cop de nou a l'entrada creueu el parc en sentit descendent pel passeig que surt a la dreta. Sortiu al carrer de la Muntanyeta. Agafeu-lo a la dreta i de seguida passa a dir-se Joan Miró i Pau Claris després. Aquest carrer us porta a un altre dels símbols de la ciutat: l'estadi de rugbi de la Unió esportiva Santboiana, primer club de la península. No deixeu de llegir els valors del rugbi, un gran cartell a la façana. Només així entendreu la noblesa d'aquest bell esport.
Gireu ara a esquerra per Marià Fortuny i a dreta per Jacint Verdaguer. Sortireu a la plaça de Catalunya, indret on es va celebrar el primer Onze de Setembre després de la dictadura; un dia per a la història de Catalunya. A la plaça hi ha una estela en record d'aquella diada i una escultura en memòria d'Oriol Martorell, qui va dirigir el cant dels Segadors interpretat pels milers de persones d'aquella concentració. Volteu la plaça i sortiu pel carrer de Francesc Macià, que després tomba a esquerra lleument i passa a dir-se Lluís Pasqual Roca. Gireu a dreta per Montclar, que passa a dir-se Vidal i Barraquer, fins el final. Gireu a dreta per Lluís Castells fins la petita plaça del Cap de la Vila. Entreu al centre històric de Sant Boi.

Escultura a Oriol Martorell, a la plaça de Catalunya
Enfront surten dos carrers, seguiu pel de la dreta, el carrer de la Rutlla, fins girar a esquerra per l'estret carrer Major, que desemboca a la plaça de l'ajuntament. Un cop voltada sortiu-ne pel carrer Alou, que en pujada us porta fins la plaça de la Constitució i la parròquia de Sant Baldiri, on hi ha enterrat Rafael de Casanovas. Deixeu la plaça pel carrer del Pont, que baixa ben fort passant pel museu. Gireu a dreta pel carrer de Sant Pere més Baix, que gira a esquerra dient-se Llevant i desemboca a l'avinguda de Bonavebtura Calopa. Seguiu-la a la dreta fins una rotonda. Mossèn Pere Tarrès a esquerra i Enric Granados a dreta fins una gran rotonda. Gireu a esquerra, creueu l'avinguda, i pedaleu entre concessionaris d'automòbils pel carrer d'Osca, i esquerra pel carrer València fins el final. Enfront surt un camí (amb un arc per limitar l'alçada dels vehicles). Hi ha un rètol que indica que entreu al Parc Agrari del Llobregat i un altre que assenyala la direcció d'un Garden Center. Aneu-hi.
Passeu la carretera per sota i, al primer trencall, gireu a esquerra cap al Garden. Quan hi arribeu heu de tombar a la dreta i endinsar-os per entre els magnífics masos del parc. Quan el camí es bifurca (hi ha un mas a dreta, seguiu pel camí de l'esquerra. el camí, estret però ben asfaltat, va descrivint ziga-zagues entre masos i camps, però no l'heu de deixar mai. Passareu per can Comas, seu del Parc Agrari, per can Parellada, i al final anireu a parar al talús de la B-20, on hi ha un petit canal. Gireu a esquerra en paral·lel a l'autovia fins les envistes del riu. Aquí hi ha una carretereta en molt bon estat que surt a esquerra i que us tornarà cap a la ciutat. Per damunt vostre hi ha un talús per on circula un altre camí, però el vostre és aquest de baix. Passareu per la part de davant de Can Comas. Hi ha un moment en què el camí es bifurca entres. El de la dreta remunta el talús i empalma amb el de dalt. El del centre te un cadenat; agafeu el de l'esquerra que, ja no tan ben asfaltat, circula entre camps.

Pedalant entre les finques del parc agrari del Llobregat
Continueu per aquest camí fins que passa per sota el viaducte de l'AVE. Un cop creuat gireu immediatament a dreta i pedaleu en paral·lel al pont fins desembocar en un camí, ja a les envistes del riu. Gireu a esquerra. Al cap d'un moment, davant una rotonda i un pont d'autovia, el camí baixa cap a la llera del Llobregat. Aneu-hi i pedaleu entre vegetació de ribera fins tronar una rampa cimentada a ma esquerra que puja. Passareu un pont damunt la BV 2002 i baixareu fins l'avinguda de Maria Girona. Pedalant cap a la dreta arribareu ben aviat a les envistes de l'estació dels FGC, punt des d'on heu sortit.
Dificultat: Fàcil Distància. 16.70 kms Temps: 1h 26’ (2h 04' amb aturades) Desnivell: 95 mts @: http://www.santboi.cat/turisme

Sota el viaducte de l'AVE