25/1/17

Rodals de Blanes

De les correries carlines del pare de l'escriptor Prudenci Bertrana (Tordera 1865) seguint el comandant Salvador Solivella, als estiueigs de Teresa Gimpera a casa dels avis (que van obrir una rellotgeria el 1862); passant per la casa pairal familiar on, a partir de 1873, l'escriptor Joaquim Ruyra va trobar la inspiració, la zona nord del delta de la Tordera, des de la vila del mateix nom fins la desembocadura a Blanes, te una èpica cultural que, en aquesta ruta, us proposem de descobrir.
Pedalant pel passeig Marítim, amb Sa Palomera al fons
A Blanes hi arribareu en tren (R1 i RG1) o per l'autopista C-32. Situem el punt de sortida al gran aparcament que hi ha al passeig Catalunya, a tocar de la biblioteca comarcal, un indret que ens evoca un altre escriptor: Roberto Bolaño, sobre quina vida a Blanes ja us en vam fer un itinerari. Seguiu el passeig cap al mar fins arribar a la rotonda, on comença la ruta. Pedaleu cap a l'esquerra pel carril bici del Passeig Marina. Aviat sereu a la roca Sa Palomera, on comença la costa Brava. Seguiu per l'ample passeig marítim en direcció nord fins el port, que tanca la badia de Blanes.
Pedaleu pel moll de pescadors fins el final de l'escullera i després reculeu per la part del darrera, entre xarxes i atuells de pesca. El de Blanes és un dels grans ports pesquers de Catalunya. Retorneu ara per la calçada fins el carrer Roig i Raventós, on girareu a dreta. Enfront veureu la petita ermita marinera de la mare de Déu de l'Esperança. Agafeu el carrer del mateix nom a l'esquerra que, en una petita placeta amb un monument a les puntaires, passa a dir-se Roig i Jalpí. Continueu fins arribar a la plaça d'Espanya. Enfront (a la rambla de dins) hi ha l'ajuntament. Gireu a dreta pel carrer Ample i de seguida a esquerra cap a la plaça dels Dies Feiners, al darrera del consistori, que voltareu fins sortir-ne per l'extrem superior esquerre (c/Theolongo Bachio). Dreta pel c/Bellaire fins el final, dreta pel c/Mercaders i esquerre per Verge Maria. Passareu per una de les portes medievals de la vila i desembocareu al carrer Raval, que agafareu a dreta fins el carrer Jaume Ferrer, que prendreu a esquerra. Heu completat un bon tomb per l'atractiu centre històric i comercial de Blanes.
Anireu ara cap a les hortes de la Tordera, autèntic paratge de les aventures d'estiu dels personatges abans esmentats. Dreta per Rambla de Joaquim Ruyra fins una rotonda. Esquerra pel c/Mas Enlaire i de seguida a l'esquerra per Sebastià Llorens fins desembocar a Anselm Clavé, que puja. Dreta i amunt fins una de les rotondes d'entrada a la ciutat. Passeu-la i seguiu recte per la carretera de la Tordera que puja. En un punt comença un carril bici que agafareu. A la rotonda, baixant, heu de continuar pel carril bici que gira a dreta seguint la GI-600. A les envistes del final de l'autopista C-32 i un camí asfaltat amb indicacions per a ciclistes us mena a la dreta entre camps fins la cua de l'obra de la via (que ha de seguir algun dia fins a Lloret). Volteu a esquerra i sortiu a un camí que heu d'agafar igualment a esquerra i que us durà fins l'altra banda de la rotonda on desemboca tot el trànsit que surt de l'autopista. Continueu a dreta en una lleu pujada fins que veureu que el carril bici tora a aparèixer. Agafeu-lo fins la carretera d'accés a Mas Mora (gran rètol de pedra). Aprofiteu l'illeta per creuar la carretera i tornar breument en direcció Blanes fins el primer camí que surt a dreta (es veu de seguida). Pedaleu deixant enrere la carretera i en direcció al riu. Creueu la via del tren (ull no hi ha barrera a cap de les cruïlles) i passareu per un 'merendero', fins una bifurcació, que agafareu a esquerra cap al viaducte de l'autopista. Passeu-la per sota i deixeu un trencall a esquerra (en una caseta del servei d'aigües). Pedaleu a tocar del riu entre fèrtils conreus. El camí tomba a esquerra i passa un petit torrent fins desembocar en un altre camí. A esquerra hi ha el pas del tren, no hi aneu. Agafeu a dreta i pedaleu una estona entre les vies i el riu fins que, inexorablement, haureu de creuar de nou la línia fèrria.

Portal de la Verge Maria, una de les entigues portes de Blanes
Ara us dirigiu de front cap a un gran mas amb una preciosa torre de guaita. El camí volta el mas per la banda esquerra i el deixa enrere fins desembocar en un de més ample, que agafareu a dreta bo i passant per unes explotacions agrícoles fins que tomba a esquerra ben be en paral·lel de la via. El tren passa per sota la GI 682; vosaltres tombeu a esquerra per enfilar-vos-hi a la calçada. Agafeu la carretera a dreta i deixeu-la aviat en un camí que davalla i que indica cap a la depuradora i la desalinitzadora. Deixeu un primer trencall que la creua per sota i seguiu endavant fins desembocar en un camí més ample i paral·lel a la llera del riu, que agafareu a esquerra per passar per sota la carretera, a tocar de les plantes esmentades, sota la via i la GI 6831 i anar sempre a tocar del riu fins que el camí es bifurca en dos. Agafareu el de baix (més a l'esquerra a tocar dels camps), fins que gira a esquerra entre camps i prop d'un club de tennis, després ho fa a dreta i desemboca a l'avinguda de Madrid, la principal via que dona accés als càmpings de la zona. A la dreta el carrer va a parar a la mateixa sorra de la platja, a la desembocadura del riu. Aneu-hi. Heu acabat la vostra aventura pel delta de la Tordera
Ara reculareu per tota aquesta vinguda fins el c/Mercè Rodoreda (l'hotel Blaumar fa cantonada). Gireu a dreta i baixeu fins el passeig de S'Abanell, que, per carril bici, us portarà fins la rotonda on heu començat la ruta. A esquerra hi ha l'aparcament.
Dificultat: Fàcil Distància. 21.00 kms Temps: 1h 29’ (2h 05' amb aturades) Desnivell: 90 mts @: http://visitblanes.net/
Les hortes de la Tordera