20/2/17

La innovació i el coneixement a Cerdanyola

Al sud de la plana del Vallès, a tocar de Collserola, Cerdanyola del Vallès és el cor del coneixement i la innovació del país. La Universitat Autònoma, el Sincrotó Alba i el parc tecnològic li van valer, fa un temps, el sobrenom de Silicón Vallès, en referència al Silicon Valley de la badia de San Francisco. Itinerari per aquesta Catalunya californiana.

Cerdanyola i Collserola, al fons, camí de la UAB
La millor manera d'arribar a Cerdanyola és amb rodalies. La línia R4 us deixarà al centre. Aquí començareu la ruta. Primer descobrireu el centre històric de la ciutat, que no tot ha de ser modernitat i tècnica. Sortiu de l'estació i agafeu a esquerra per l'avinguda de Catalunya. Passeu sota les vies i gireu a dreta, per on continua l'avinguda, fins la plaça d'Enric Granados. Seguiu a esquerra per la mateixa avinguda fins creuar el riu Sec. Ara passa a dir-se Francesc Layret. Aviat sortiu a una gran plaça (que en són tres, de fet). A esquerra teniu l'ajuntament, i a dreta l'església de Sant Martí. Continueu rectes pel carrer de Sant Martí, de trànsit restringit. Sou al cor de Cerdanyola. el carrer passa a dir-se Sant Ramon, i l'heu de seguir fins Sant Casimir, on girareu a dreta (carril bici). Creueu la Diagonal i continueu rectes per l'Avinguda d'Espanya, també amb carril bici. El carrer passa a dir-se Argentina. Continueu fins una plaça, a dreta, amb un quiosc de música. Ara gireu a esquerar en pujada per l'avinguda d'Amèrica. El carrer desemboca a l'avinguda Serra de Galliners. A l'altra banda hi ha un carril bici. Agafeu-lo a dreta. Teniu una bona panoràmica de la plana vallesana. Seguiu rectes en una rotonda, passeu per damunt de l'autopista i  de seguida gireu a esquerra per dins un parc. Sortireu a una altra rotonda. Agafeu l'avinugda de l'Eix Central que surt a la dreta. Sou al recinte de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Aquest carrer és l'espina dorsal d'aquesta universitat creada l'any 1968. Passareu sota dels edificis històrics de ciències i de lletres, per sota la plaça cívica on Raimon va fer l'històric concert l'any 1974, sota les vies dels FF GG i, a esquerra, veureu el rectorat. En arribar a la rotonda on acaba l'avinguda, gireu a dreta en una curta però forta pujada, i abandonareu el centre de la UAB. Al cap de munt hi ha una altra rotonda., gireu a esquerra i continueu fins una rotonda més gran. Gireu a esquerra per la BV 1414 (deixant la benzinera a dreta) cap al poble de  Bellaterra. Davallareu ràpid fins l'estació dels FF GG. Aquí haureu de baixar de la bici i creuar pel pas soterrat fins l'altra banda, per on podreu sortir-ne pedalant. Agafeu el carrer d0enfront fins el final. A dreta veureu la torre Vila-Puig, seu dels Amics de la UAB. Per la dreta el carrer davalla cap a un hotel. Volteu-lo, entrareu a la vila universitària. Seguiu rectes pel carrer que va més per la dreta i que, després de creuar tota la vila, desemboca, en una cantonada amb un camp de futbol, al carrer de la Font del Carme, que agafareu a dreta baixant fins arribar a una gran rotonda. Ja heu voltat tot el campus de l'Autònoma. Ara en sortireu. Gireu a dreta i passeu de nou l'autopista.

Pel carril bici de l'eix central de l'Autònoma
En una posterior rotonda continueu rectes per l'avinguda de la Ciència. Ara entreu al parc tecnològic, on hi ha el Sincrotó Alba, quina singular coberta veureu a dreta poc abans de desembocar a la BP 1413, també pe runa rotonda. Aquí gireu a esquerra per un extraordinari carril bici que hi ha a l'altra banda de la carretera. A la següent rotonda seguiu per la dreta (Mossos a ma esquerra). el carrer es diu Avinguda del Parc Tecnològic. A les successives rotondes seguiu sempre recte, bo i que el carril bici s'acaba a l'entrada del Parc. Continueu pel carrer de Santa Rosa, ja dins el nucli urbà de Cerdanyola. després es diu Avinguda de la Primavera. I seguint sempre recte a totes les rotondes, passareu el riu Sec i desembocareu a l'avinguda Catalunya i a les vies (pas inferior) i l'estació del tren, on heu començat a pedalar.
Dificultat: Fàcil Distància. 14.50 kms Temps: 1h 10’ (1h 45' amb aturades) Desnivell: 170 mts

Prop del Sincrotó Alba. La més gran concentració de talent científic i tecnològic del Sud d'Europa va en bici