27/7/17

Les cales de l'Ametlla

Si els seus habitants l'anomenen 'La Cala' no és perquè si; el litoral de l'Ametlla de Mar està ple de recòndites cales amb frondoses pinedes a frec de mar. Ara fa cent anys que es va constituir com a municipi. Descobriu els bellíssims secrets de l'Ametlla per celebrar-ho.

A cala Xelín
A l'Ametlla hi podeu arribar per carretera (AP-7) o amb tren, a l'estació del municipi. Situem el punt de sortida a la caleta que conforma el petit port pesquer que va donar origen a l'actual port. Comenceu a pedalar en sentit nord. Un cop deixeu el port veureu la platja de l'Alguer. Dirigiu-vos cap al passeig que la flanqueja. en sortiu per l'altre extrem, continuant endavant pel passeig Marítim. Al final del passeig, davant d0una barana des d'on es contempla la bella cala Pixavaques, hi ha un camí que davalla fins aquesta platja; aneu-hi. Completament urbana, però catalogada amb bandera blava, és la primera de les cales que descobrireu.
A meitat de la cala hi ha l'entrada a un càmping; és un pas públic. Aneu-hi i sortiu rectes per la barrera d'accés a les instal·lacions. Un cop al carrer, gireu a dreta en una curta i forta pujada. Passat el càmping, tombeu a dreta en direcció al cementiri. Descriureu una bella marrada entre petites finques plenes d'oliveres i separades per parets seques; mediterràniament. Des del cementiri hi ha un excel·lent mirador.
Torneu a la carretera principal i gireu a dreta, seguint endavant. Passeu el trencall que porta a  la platja d'Estany Tort i agafeu el següent, que du a Cala Xelín, un altre recó meravellós i pràcticament salvatge. Un cop observada, torneu a la carretera principal i continueu a dreta. el següent trencall baixa entre una frondosa pineda fins la platja del Torrent del Pi. Quan torneu a la carretera us trobareu una dura, i curta, pujada des del fons del torrent fins l'avinguda del Mig, que creua en línia recta tota una urbanització. després d'una rotonda (hi ha carril bici a esquerra) i passat el barranc de cala Forn, agafeu el carrer que surt a esquerra (c/ de la Goleta), que gira a esquerra i us portarà fins el castell de Sant Jordi d'Alfama, una antiga fortalesa situada en un dels caps del golf de Sant Jordi. Darrera hi ha la bellíssima cala de Sant Jordi, una de les joies de la costa daurada. Al fons, la marina de Sant Jordi. Sou a l'extrem nord de la ruta. Reculeu fins el primer carrera  dreta, agafeu-lo, i deixeu-lo pel primer a l'esquerra. Quan desemboca al carrer Goleta, per ton heu baixat abans, continueu recte per un camí asfaltat que baixa al fons del barranc i creua per sota la via del tren i l'AP-7 i, després d'una curta pujada, surt al carrer principal d'una urbanització. Continueu recte en paral3lel a l'autopista fins el carrer nº 2. Gireu a esquerra i, en desembocar a una carretereta, gireu a dreta seguint al costat de l'autopista. després d'un parell de profunds guals, desembocareu a la carretera TV 3025. Sortiu a la rotonda, Passeu per darrera de la comissaria dels Mossos d'Esquadra i continueu per un camí rural asfaltat entre parets de pedra seca i oliveres que puja suaument.

Castell de Sant Jordi d'Alfama. Al fons, cala Sant Jordi
El camí desemboca en un de més ample a tocar de la N-340. Hi ha uns tallers enfront. Gireu a esquerra i seguiu endavant sempre per la pista asfaltada entre oliveres i pins. Deixeu un trencall també d'asfalt trencat, que s'incorpora per l'esquerra, i davalleu fins al fons d'un barranc, remunteu-lo immediatament (és dur, però de gran bellesa i molt típic de la zona) i continueu fins un altre camí asfaltat que es creua en tisora. Agafeu el que va cap a l'esquerra i continueu endavant fins una cruïlla de quatre camins amb un senyal de cediu el pas i una torre d'alta tensió a la dreta. Gireu cap aquest costat, sempre per un asfalt trencat.
El camí davalla ràpid amb cases de camp a l'esquera i un barranc a dreta. Arribeu al fons del barranc i busqueu el pas sota l'autopista (quan hi vam passar nosaltres estava tot empantanat d'obres). Remunteu fins una carretereta que du a un càmping (a dreta) i agafeu-lo a esquerra. Gireu pel primer carrer a dreta, una via d'una urbanització a mig fer (ai la crisi!). És un tram una mica inquietant. en arribar al final, busqueu un camí de terra que surt enfront i que davalla entre pins fins una preciosa caleta. Sortiu-ne pel camí que puja suaument i en paral·lel a la costa. Passareu per antigues fortificacions de guerra que han estat museïtzades, i desemboqueu a la platja de l'estany. Gireu a esquerra fins al fon de l'Estany, un altre bell paratge natural de l'Ametlla. Un cop passat el fons de l'estany, gireu a dreta per un camí asfaltat que puja i seguiu tot dret fins l'hotel l'Ametlla de Mar, que es veu des de tot arreu perquè és un monstre.
Deixeu l'hotel i seguiu fins desembocar a l'avinguda de l'Ensenyament. Gireu a dreta fins arribar davant de l'institut. Ara agafeu la rambla que surt a dreta (c/Cala Joanet) i davalleu fins al port. Creueu una rotonda i continueu fins la següent, enfront de la confraria de pescadors. Un cop aquí tombeu a esquerra vorejant el port fins la rotonda on heu començat a pedalar.
Dificultat: Fàcil Distància. 24 kms Temps: 2h 08’ (3h 10' amb aturades) Desnivell: 190 mts @: www.ametllamar.cat/turisme

Cala Pixavaques