12/7/17

Vilassar de Mar, entre hortes i flors

A finals dels 40, amb la introducció que el llombard Beniamino Farina va fer del conreu del clavell a la fèrtil horta, Vilassar de Mar (El Maresme) va encetar una transformació social, econòmica i paisatgística única arreu del país. Pedaleu entre camps, als peus del turó de la creu de Montcabrer, per descobrir aquest jardí vora la mar.

En un torrent, entre conreus de flor i amb el turó de Montcabrer al fons
La plana del Maresme és una franja de terra que s'inclina des del mar fins els contraforts de la serralada litoral. Per gaudir d'una bona perspectiva del territori, situem el punt de sortida a la plaça de la Fàbrica de Premià de Dalt. On abans hi havia una indústria tèxtil (se'n conserva la xemeneia), ara hi ha el nou ajuntament, habitatges i comerços. Sortiu d'aquí pel carrer de les Teixidores, passatge de vianants a l'esquerra de la façana del consistori. El carrer desemboca a l'avinguda de la Caritat, que agafareu a dreta fins la rotonda presidida per un conjunt ceràmic de l'artista Madola. Esquerra i avall per la carretera de l'Enllaç. A la següent rotonda esquerra de nou en pujada i un altre cop a esquerra pel primer carrer (Noguera Pallaresa), que seguireu fins el final. Allà, continueu recte pel camí de terra que davalla per sota un pontet i, després de girar, desemboca al carrer del Sot d'en Pi, a Vilassar de Dalt.
Seguiu recte a la rotonda pel Vial de can Maians i, al final, de nou recte endinsant-vos en un polígon industrial. El carrer gira i aviat en surt un a dreta que davalla. Agafeu-lo fins la rotonda i rectes en forta pujada (però curta). Desembocareu al Camí de Mataró, que agafareu a dreta fins el final. Llavors, per una petita rotonda, heu de girar a esquerra. El carrer, amb bones vistes ja de l'horta vilassarenca, us menarà a Cabrils. Desembocareu a la carretera que du a Vilassar de Mar, que agafareu a dreta en una nova rotonda. Inicieu el descens fins trobar un carril que us permetrà girar a esquerra. L'edifici de la cantonada és un punter laboratori agroalimentari del Departament d'agricultura. Agafeu el carrer i seguiu els rètol que indiquen urbanització Sant Crist i Camí del Mig. Malauradament l'ermita del Sant Crist no és visitable, doncs queda dins una gran finca que trobareu a ma dreta. Només se'n veu una torre Seguiu ara direcció Camí del mig. en una bifurcació sense rètol agafeu el de l'esquerra. en un dreta/esquerra posterior sereu ja al camí que, passant per damunt de la C 32, davalla vertiginosament cap al Camí del Mig. entreu a Vilassar de Mar.
L'actual Camí del Mig és hereu de la via Augusta que comunicava Roma amb Hispània. En desembocar-hi fixeu-vos amb la capelleta que hi ha a l'esquerra. Vosaltres, però, gireu a dreta. Avui el Camí del Mig és el vial central d'un polígon industrial. En arribar a la rotonda d'un supermercat, gireu a esquerra, passeu una benzinera i aviat sereu davant la imponent portalada modernista del cementiri, de l'arquitecte Eduard Farrés i Puig.

Portalada modernista del cementiri de Vilassar de Mar, obra d'eduard Farrés i Puig
Ara gireu a esquerra, un camí polsegós us menarà cap al Museu de la Mina Vella, l'antiga captació d'aigua del poble. Passat el museu el corriol es bifurca; agafeu el de la dreta i, entre conreus i hivernacles, davallareu fins el camp de futbol. Ara gireu a dreta i, per la primera travessia, a esquerra. davalleu per aquest ample carrer fins el carrer de Sant Ramon, que agafareu a dreta. Sou al centre de la vila. Les tradicionals cases de mig cos, amb planta pis i pati al darrera, conformem el casc antic. Passada la plaça de Vicenç Casanovas, surt un estret passatge de biaix per l'esquerra. Agafeu-lo, us durà al carrer de Sant Joan (vianants), centre neuràlgic de la vida local. Preneu-lo en baixada i gireu a dreta per Sant Roc.
El carrer mor a l'antiga carretera de Cabrils, ara pacificada. Gireu a esquerra i baixeu fins la N-2 i el mar. Per la placeta de la dreta enfileu-vos a la vorera i deixeu-la ben aviat pel primer carrer: Passatge de l'estació. Ara fareu un breu recorregut per carrers tradicionals de la vila, autèntic aparador del que era la vida local als pobles del Maresme fins no fa tant. esquerra per Sant Andreu, que passa a dir-se Arpella. Dreta pel carrer de Cuba, que es bifurca en dos en una rambla i passa a dir-se Sant Artur. Passareu per davant de la biblioteca Ernest Lluch, i seguireu fins el final, una avinguda de doble sentit amb un bon carril bici a la part nord. Agafeu-lo cap a l'esquerra i fins el final. Aquí veureu un camí asfaltat que deixa l'avinguda per la dreta i s'endinsa de nou en zona agrícola. Seguiu els rètols vermells que diuen 'itineraris saludables' i, després de passar conreus i d'una rampa que salva un col·lector d'aigües pluvials, desembocareu de nou al Camí del Mig, però a l'altre extrem de la vila. Ara gireu a esquerra fins el final, un nou torrent entre els típics canyars, que agafareu a dreta.
Enfront hi ha un pas sota la C 32, oblideu-lo. Heu de girar a esquerra i seguir pel camí cimentat entre hivernacles i horta. Quan un disc de direcció prohibida no us deixa seguir gireu a esquerra i davalleu fins el primer carrer que pugueu girar a dreta. Sou al popular Barri de Santa Anna, dividit entre els dos Premià (Mar i Dalt). Gireu a dreta pel Torrent Sta. Anna, ple de terrasses, i seguiu-lo fins un descampat (a esquerra) amb cotxes aparcats. Entreu-hi i creueu-lo fins la carretera. Creueu-la pel pas de vianants i agafeu el carrer d'enfront (Conca de Tremp) fins l'avinguda Catalunya (segon a dreta), que puja fins la plaça de Catalunya.
Ara heu de creuar aquesta poc agraïda plaça i seguir pel carreró d'enfront (Vallès) que desemboca al carrer Montseny. Dreta entre naus i anireu a sortir a una carretera que, en pujada, us menarà a la plaça de la Fàbrica de Premià de Dalt, on heu començat la ruta.
Dificultat: Fàcil Distància. 17 kms Temps: 1h 23’ (1h 45' amb aturades) Desnivell: 185 mts @: http://www.vilassardemar.cat/coneix-vilassar

Un dels tradicionals carrers del centre de Vilassar de Mar, engalanat per la Festa Major