17/6/18

La Vall del Corb i el Cister (i 2)


Segona etapa de la volta circular a la vall del Corb, un riu de la Catalunya central que recorre la Conca de Barberà, l'Urgell, el Pla d'Urgell i el Sergià fins desembocar al Segre. Passadís natural de Barcino a Ilerda, la zona te un elevat valor patrimonial que va des del S IV aC, quan es funden els pobles, fins el XII, quan l'ordre del Cister hi crea monestirs com Santa Mª de Vallbona.

Davant del monestir cistercenc de Sta. Mª de Vallbona
L'itinerari circular que us permetrà descobrir aquesta extraordinària i desconeguda vall te sortida a Sta. Coloma de Queralt (Conca de Barbera), i el final de la primera etapa a Maldà (Urgell). La segona etapa comença en aquesta vila i torna de nou al punt de sortida recorrent la vall pel marge esquerra. Des de Maldà agafem la carretera LP 2335 cap a Llorenç de Rocafort, que pertany a Sant Martí de Riucorb, i Vallbona de les Monges.
Aquest poble, al peu de la serra del Tallat, ocupa la vall del petit riu Maldanell, afluent del Corb. Però Vallbona és conegut pel monestir de Santa Maria, just al centre de la vila. Fundat el S XII per l'eremita Sant Ramon, és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. Amb els de Poblet i Santes Creus forma la popular ruta del Cister.
L'església és una mostra de la transició del romànic al gòtic, i cadascuna de les galeries del claustre és d'un estil diferent. La Sala Capitular, del S XIV, acull una bella imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia del S XV. Obvi dir que és visita obligada. Des de Vallbona continueu per la mig desèrtica LP 2335 cap a Rocallaura. Gireu a esquerra i enfileu-vos cap al centre del poble. Entreu a la plaça de l'església per un portal i sortiu-ne pel carrer de la banda esquerra del temple (c/Nou). deixeu una pintoresca torre rodona a ma dreta (un dipòsit o un pou) i davalleu per un camí asfaltat entre camps. Després d'una menuda àrea de pic-nic s'acaba l'asfalt. Endavant.
Pedaleu entre camps i bosc baix a tocar del Maldanell fins trobar un trencall que, a esquerra, diu camí a Belltall. Aneu-hi. I amunt, que fa un parell de pujades ben fatigoses. Desemboqueu a la C-14 que agafareu a dreta. Creuareu tot el poble fins trobar una creu de terme (a dreta una mica elevada) i just enfront, un camí de terra que surt en diagonal. És per aquí. De lluny ja veieu molins de vent. Incorporeu-vos a un camí asfaltat que us surt per la dreta i continueu endavant vers els molins, que no són gegants. No patiu.

A les envistes de Vallbona
La pista asfaltada creua tot un camp d'aerogeneradors en franca ascensió. Hi passeu a tocar. Finalment davalla fins la T 222, que heu d'agafar a dreta en direcció a Forés, poble conegut com el balcó de la Conca de Barberà. Quan, en arribar al poble, us trobeu una gran bassa a ma esquerra, gireu. El carrer del Pla de la Bassa volta el poble per la part baixa. Si us hi voleu enfilar, cap problema. El primer trencall a esquerra i amunt i força. Si us conformeu amb veure el poble des de baix, continueu a dreta en direcció a Conesa. Deixeu encara un darrer trencall a esquerra que puja i marxeu cap a la dreta, abandonant ja aquest bell però molt enfilat poble.
Poc després veureu una zona de contenidors de brossa a ma esquera, i un camí al fons que baixa. Agafeu-lo i davallareu per una caminoi una mica pedregós fins desembocar en la carretera que, a esquerra, us porta ja sense més problemes fins a Conesa, de nou entre molins. A la darrera bifurcació, ja a les envistes del poble, continueu per la que planeja, la de l'esquerra (gairebé recta). Us du al centre de la vila. Busqueu la T 243 en direcció a Segura i Savallà del Comtat i, a les darreres cases del poble, trobareu un camí mal asfaltat que du a Santa Coloma de Queralt; està indicat.
Aquest camí no te pèrdua. A més, a partir d'un moment, ja veureu Santa Coloma al fons. I, poc abans d'arribar-hi, davalla fortament i entra a la vila per un polígon industrial. Sortiu a la C 241d i a l'esquerra cap al poble. A la primera rotonda que trobareu, rectes si voleu anar cap al centre i l'esquerra si voleu anar a buscar la rotonda d'on vàreu sortir el dia abans, en començar la ruta cap a Rauric.
Dificultat: Alta Distància total: 79.00 kms (35 + 44) Temps total pedalant: 4h 18' Desnivell total: 975 mts @: http://turisme.urgell.cat/

Pedalant pels carrers de Vallbona


1 comentari:

suby ha dit...

Hola,
Gràcies per compartir aquestes rutes! Series tan amable de publicar el track?
Salut i pedals!