23/5/18

La Vall del Corb i el Cister (1)

El Corb és un riu de la Catalunya central que, en els seus 57 quilòmetres, recorre les comarques de la Conca de Barberà, l'Urgell, el Pla d'Urgell i el Sergià, abans de desembocar al Segre. En ser el passadís natural que connectava Barcino amb Ilerda, la seva vall te extens i viu patrimoni que va des del S IV aC, quan es van fundar la majoria de pobles, fins el XII, quan l'ordre del Cister hi va fa monestirs com Santa Mª de Vallbona.

Guimerà
 L'itinerari circular que us permetrà descobrir aquesta extraordinària i desconeguda vall te sortida i arribada a Sta. Coloma de Queralt (Conca de Barbera). És una ruta llarga i amb un desnivell pròxim als 1000 metres. Podeu fer-la en dos dies aturant-vos a fer nit a Maldà, aproximadament a meitat del recorregut i just quan inicieu el retorn per la marge esquerra del riu. Des de Sta. Coloma heu d'agafar la carretera local T 224 cap a Llorac i Vallfogona de Riucorb. Abans, però, no deixeu de visitar la plaça major porxada i els portals de les muralles que fan d'aquesta vila una desconeguda joia patrimonial.
No trigareu a arribar a Rauric. D'el poble, encimbellat dalt d'un petit turo, en destaca el campanar de Sta. Fe i les aspes dels aerogeneradors que li surten pel darrera; coses de la modernitat. A esquerra, un camí du a uns masos. A tocar de la pista, una llera de pedra vorejada de plàtans ve a ser, més o menys, el punt de naixement del Corb, tot i que no hi porti aigua.
Continueu per la carretera fins Llorac. Hi accediu per una pista de terra que davalla ràpida vers el riu en un revolt de la carretera. Pedalant a tocar del jove riu el creueu per un gual i entreu al poble. Al final, un pont nou (en obres quan vam dissenyar la ruta), us porta a creuar-lo de nou i torna a la T 224, que agafareu a l'esquera vers Vallfogona. La carretera planeja, el pedaleig és fàcil i el trànsit escàs.
A les envistes de Vallfogona heu de deixar aquesta carretera, que tomba a esquerra, i seguir en direcció La Guàrdia Lada i Cervera per la T 243. Bena viat, però, heu de deixar la carretera i agafar un ample camí pedregós que surt a esquerra paral·lel a la carretera i que passa pel vell Molí de l'Albió, el primer molí del riu Corb. Continueu pel camí, que creua el riu i desemboca de nou a la T 224, que agafareu a dreta passant el balneari, el poble de Vallfogona més endavant i el Molí de la Cadena, just al mateix peu de la carretera, encara més endavant. Sense adonar-vos-en sereu al bellíssim poble de Guimerà, ja a la comarca de l'Urgell. Des del riu, Guimerà s'enfila per la vesant nord de la vall fins els peus del castell i l'església gòtica. Vila medieval i antigament emmurallada, conserva encara vàries de les seves portes. Va ser declarada Be Cultural d'Interès Nacional. No podeu deixar de visitar-la.
Sortint del poble per l'extrem oposat, trobareu un trencall a dreta que indica Santuari de la Bovera. És una dura ascensió fins arribar el primer nucli cistercenc de l'itinerari, però encara que només sigui per les vistes de la plana urgellenca, d'una banda, i de la vall del riu, de l'altra, ja paga la pena l'esforç.

Santa Mª de la Bovera, santuari cistercenc
Deixeu un primer carrer asfaltat que du al poble, i al següent revolt deixeu l'asfalt i continueu rectes per una ampla pista polsegosa que passa pel costat d'un cobert. En un revolt de paella deixeu el camí que segueix recte i continueu per la pista ampla amunt fins arribar, ja planejant, a una creu de terme en una cruïlla de quatre camins entre camps. Gireu a esquerra i, en la següent bifurcació, a ma dreta de nou per asfalt. Ja hi sou. Fundat al segle XII i reformat el XV, el santuari de Sta. Mª de la Bovera depenia del de Vallbona, i conserva un apart del claustre romànic. Torneu a la darrera  bifurcació i continueu davallant, ara cap a la dreta, en direcció a la carretera L 241. Una mica a la vostra esquerra, just a l'altra banda de la carretera, surt un altre camí que heu d'agafar i que baixa fins la mateixa llera del riu. A tocar sempre del Corb, i sense deixar mai el camí principal, que ja comença a tenir vegetació de ribera al marge esquerra, veureu al fons, encimbellat, el poble de Ciutadilla, presidit per la poderosa silueta del seu castell.
Creueu per sota la T 234 i la C 14 i continueu resseguint el curs del riu fins sortir a la LV 2341, carretera que puja fins el poble de Nalec, que veieu a esquerra també damunt una petita serra. Agafeu la carretera a dreta fins desembocar a la L 201, que agafareu a esquerra. Passeu a tocar de Rocafort de Vallbona. Quan us trobeu a esquerra la LV 2017, que indica cap a El Vilet, agafeu-la. Però, just abans del pont que creua el riu, heu de girar a dreta per un camí terrer que us mena al poble de St. Martí de Riucorb, municipi nascut de la fusió de St. Martí de Maldà i Rocafort de Vallbona.
El camí va pujant cap al centre del poble, deixeu els trencalls enganyosos que baixen. Sortiu a l'asfalt (camí de Vilet) i agafeu a esquerra. El carrer us portarà vers l'església de St. Martí, que es veu al fons. Te una espectacular portalada barroca idònia per fer-s'hi una selfie. A l'altra banda de l'església la carretera L 201 davalla cap a l'Espluga Calba, Vallbona de les Monges i Arbeca. Aneu-hi. Pedalant suaument, però amb força trànsit, arribareu a Maldà, fi de la primera etapa. De Maldà no deixeu de visitar el castell dels Cardona i les esglésies de Santa Maria (S XVIII) i de Sant Pere (romànica S XII). I descanseu, doncs la tornada per la marge esquerra del Corb és força dura i espectacular.
Dificultat: Alta Distància total: 79.00 kms (35 + 44) Temps total pedalant: 4h 18' Desnivell total: 975 mts @http://turisme.urgell.cat/
Rauric, aquí neix la llera del Corb