24/1/09

Clàssiques per a cicloturistes, emocions de ‘pro’


No cal tenir mentalitat ultracompetitiva (aquí no en som partidaris), tampoc cal mobilitzar amics i familiars ni buscar patrocinadors ni disposar d’un pressupost elevat. Això si, cal viure intensament el ciclisme, emocionar-se amb l’èpica de l’esport, desitjar sensacions que recordareu per anys que passin. Per això un dia voldreu anar a córrer una de les grans clàssiques europees. I quan hi aneu la vostra percepció del ciclisme canviarà per sempre.
Per les estretes carreteres d’Europa, elsls cicloturistes també podem emocionar-nos com Tom Boonen, Stijn Devolder, Oscar Freire o Joan Antoni Flecha.
La primera del calendari és la Ronde Van Vlanderen (Volta a Flandes), dia 4 d’abril. Hi ha tres recorreguts: 256 kms, igual que els pros, entre la Grande Place de Bruges (una de les més maques d’Europa) i Ninove. El segon recorregut te 150 kms i comença i acaba a Ninove. Us estalvieu les llargues rectes a tocar de l’Atlàntic i les ratxes de vent de cara, però de murs no us en estalvieu ni un. El tercer recorregut te 75 kms i puja set murs. L’arribada és la mateixa per a tothom. Ja podeu inscriure-us al web que us hem enllaçat, però no patiu que hi ha lloc per a tothom, car la prova no és competitiva, no hi ha classificacions i, qui vol la medalla, l’ha de pagar a part (la inscripció és molt barata). L’any passat eren 17.000 ciclistes.
I a l’endemà, a veure els professionals. Ells van més de pressa, és clar, però les emocions són les mateixes, us ho assegurem. Comproveu per vosaltres mateixos l'emoció de la RvV per a cicloturistes en aquest vídeo.
Per anar a Flandes podeu volar amb Ryanair de Girona a Charleroi o amb Vueling de Barcelona a Brussel•les. A prop de Ninove hi ha força hotels, però convé reservar abans. Si sou dels que us ofegueu amb la logística, us recomanem visiteu el web de Giant Tours, estan preparant una anada en grup a la RvV.

Quinze dies després, el 18 d’abril, es corre la versió cicloturista de l’Amstel Gold Race, que no per ser una clàssica jove (és dels anys seixanta) és menys emocionant. Les estretes carreteres del Lindwurg, amb sortida i arribada a Maastrich i una breu incursió a Bèlgica són un escenari magnífic per una cursa sense llambordes, però amb uns murs que tomben i un final en pujada que us remata. Com a curiositat, tot i no ser una marxa competitiva ni tenir classificacions, els controls de pas són electrònics, i immediatament us envia un sms on diu el temps i el promig que porteu. Hi ha recorreguts de 65, 100, 125, 150, 200 i 250 quilòmetres. Això és ciclisme per a tothom. Atenció que fa ben poc Ryanair vola a Maastrich des de Girona. Una temptació.
El 30 de maig és el torn de la Lieja - Bastogne - Lieja, amb tres recorreguts també de 67 -137 -237 quilòmetres, la cursa més antiga de la història del ciclisme. Murs, pluja, vent i una satisfacció fora de mida que reuneix a 15 mil ciclistes en una organització de Golazo Sports.
Enguany no hi ha París – Roubaix per a cicloturistes, és bianual, però si que hi ha la Milan - Saremo. La versió cicloturista de la classicissima es corre el dia 7 de juny amb 297 quilòmetres de recorregut i el famós Poggio al final. Tot com a la cursa dels pros. A Milà hi podeu volar amb moltes companyies, i l’organització posa un bus per tornar-vos des de l’arribada a la sortida, sempre que acabeu abans de dos quarts de vuit de la tarda!
Les emocions dels professionals també les podem sentir els cicloturistes.

2 comentaris:

oriol ha dit...

Bona dia! Perfecte l'informació. Un pèl complicat viatjar lluny amb una semanal laboral extensa. Per cert és segur transportar la bici en avió? Necessites un embalatge especial?
Enguany m'agradaria assistir com a espectador a la Paris-Roubaix, però no trobo cap mena d'informació, explicació, recomenació... de com anar-hi.
Excelent bloc per cert

Rafael Vallbona ha dit...

Oriol,
gràcies per usar aquest bloc, i si,a és, et pot ser útil, doncs és que el meu compromís amb el ciberespai ciclista val la pena.
Respecte la Roubaix, és molt fàcil. La cursa es corre enguany el dia 12 d'Abril, en plena Setmana Santa, per això s'en diu 'La Pascale'.
Comença al nord de París, a Compiegne i acaba a Roubaix. Pots volar amb Ryanair (sembla que tingui accions, que més voldria), fins a Beauvais (aeroport de París), que és a una vintena de quilòmetres de la sortida i a uns 80 de la capital). Allà pots llogar un cotxe i anar seguint la cursa. El plànol de la competició el pots trobar a www.letour.fr buscant la Roubaix a baix de la pàgina, on diu 'Épreuves cyclistes'.
També pots voler a Charleroi (Ryanair Brusel·les) i anar, amb cotxe de lloguer si et vols moure, a Roubaix, que és a uns 85 kms.
Jo et recomano la primera opció. Els vols són molt barats i n'hi ha dos o tres cada dia.
Pel que fa a portar les bicis a l'avió...hi ha de tot. Ibèria em va tractar la bici com si fos un farcell de fems, Ryanair i Air europa la van tractar amb la cura imprescindible. El que cal mirar és que no et crobrin més per portar la bici que per viatjar tu (cas de Ryanair) i busca packs que incloguin transport il·limitat de paquets.
I passat-ho bé a l'infern del nord.