27/2/09

El patrimoni esportiu català en vies de desaparició


D’aquí a dos anys arriba al centenari, és la prova per etapes més antiga d’Espanya i la tercera del món darrera de Tour i Giro, milita a la primera divisió del ciclisme mundial, l’antic UCI Pro Tour, i els seus organitzadors seuen a la mateixa taula federativa que els del Tour, però la Volta Ciclista a Catalunya, un patrimoni d’alt valor de la catalanitat, està en greu perill de desaparició per insuficiència de finançament.
La Generalitat en finança un 40 per cent i, tot i la deserció enguany (la crisi) del patrocinador principal, la prova es podria fer estrenyent-se molt el cinturó gràcies als altres petits espònsors i la participació dels municipis que acullen finals d’etapa. Però no és només la crisi la que la posa en perill, és Televisió de Catalunya. La televisió que te per mandant del parlamentari la promoció i difusió de tots els elements que conformen la vida i la cultura catalanes, no vol transmetre la prova. I sense tele no només falten els 360 mil euros de la seva aportació, sinó que la resta de patrocinadors, lògicament, tampoc no hi entren. És el peix que es mossega la cua.
Ara bé, TV3 està perdent la xaveta per recollir com sigui els 30 milions d’euros que el llunàtic Joan Laporta els exigeix per deixar-los transmetre partits del Barça. Algú dubta que aquests 30 milions els acabarem pagant els ciutadans a través de l’ICF o del que sigui? No, oi? Per les obscures i dubtoses maniobres al voltant del futbol i els drets televisius si que hi ha diners, i tant, tots correm-hi, però per recolzar un element del patrimoni nacional català com és la Volta no hi ha ni cinc.
I no només no hi ha diners, sinó que te el menyspreu d’una part del departament d’esports de la cadena, que ja remugaven l’any passat quan li havien de dedicar un minut i mig al TN vespre. Si la tel que paguem ens tracta així, perquè la volem?

1 comentari:

Jordi Pons ha dit...

Rafael,
també has de tenir en compte que "la nostra" estimada TV3 només sap parlar de ciclisme quan hi ha sang pel mig (de la operació Port és calr), i pot fer llenya del nostre esport i dels ciclistes. El criteri informatiu és bastant esbiaixat, ja que criminalitza qualsevol ciclista i en canvi durant el cas de dopatge de'n Guardiola tot eren lamentacions i pobrets Guardila.

Jordi