15/11/12

MM Lasa - Zeus

Amb aquest post dedicat a una bicicleta de producció quasi artesanal, encetem un nou espai dedicat a les bicicletes clàssiques. De fa uns anys els afeccionats al ciclisme estan rescatant de l'oblit nombroses màquines i fabricants que han forjat la història del ciclisme i de la industria moderna. I no es conformen amb restaurar-les, també les fan rodar en trobades i marxes que poc a poc es van escampant per la geografia europea. 
A El Tourmalet volem obrir una finestra per divulgar la passió per la història de la tecnologia ciclista i recuperar i actualitzar el patrimoni. Si teniu una d'aquestes màquines i voleu que en parlem, no dubteu a escriure a diesbici@gmail.com
La MMLasa amb components Zeus (foto Manuel Méndez)
En Miguel Maria Lasa, (Oirartzun 1947) va ser professional entre 1969 i 1981 amb els equips Pepsi-Cola, Orbea, La Casera, Kas, SCIC; Teka, Moliner i Zor. Germà del també ciclista José Manuel Lasa (Oiartzun 1939), va guanyar La Setmana Catalana, i les voltes a Mallorca, Menorca i Euskadi. També va vèncer en etapes de la ‘Volta’ a Catalunya, el Tour de França i el Giro d’Itàlia, tot i que els seus millors resultats els va fer a la Vuelta a España, on va fer dues vegades segon i dues tercer a la general i va guanyar sis etapes.
Els components Zeus estan ipmpecables (M. Méndez)
En retirar-se, a primers del vuitanta, va crear la seva pròpia marca de bicicletes, MMLasa, amb seu al seu poble, Oiartzun. Segons explica ell mateix en conversa telefònica amb El Tourmalet, “teníem un local al poble mateix, compràvem els tubs de la millor qualitat a Itàlia i hi muntàvem accessoris segons el gust de l’usuari o el preu: Campagnolo i Zeus els primers anys i, posteriorment, Shimano. Vam estar muntant bicicletes fins ben entrats els noranta”. En Miguel Maria, que continua sortint sovint en bicicleta pel plaer de pedalar, recorda amb enyor l’àpoca de fabricant, i se sorprèn que encara hi hagi qui busqui les seves bicicletes.
La MMLasa que us mostrem munta tot el grup Zeus critèrium, que és en un estat impecable, manillar 3 TT, tija i selló turbo Bernad Hinault i rodes Mavic per a pneumàtics tubulars. El quadre és de tub d’acer Columbus estirat en fred al carboni. La forqwuilla està cromada i la resta pintada en un color blau elèctric transparent precviós.
Pel model de grup i el plat petit de 42 dents, en Miguel Maria Lasa ha datat la bicicleta a meitats dels vuitanta, just al zenit de la producció de la seva artesanal marca. La casa Zeus va desaparèixer coma fabricant de components a finals de la dècada.

M.M Lasa als anys daurats del KAS

1 comentari:

carlessol@gmail.com ha dit...

Dons vinga Rafael, ja tens feina el diumenge 19 de Maig del 2013. Cap a la Pedals de Clip a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès)www.lapedalsdeclip.cat
Bona bici t'has firat !!!