28/5/13

Àngel Edo presenta dijous 'Xavi Tondo. El triomf de l'obstinació' a Vilanova i la Geltrú

Text: biblioteca Armand Cardona
Aquesta setmana la biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú viurà un moment emotiu pel món del ciclisme en particular i de l’esport en general coincidint amb la presentació del llibre Xavi Tondo: el triomf de l’obstinació a la nostra vila el dijous 30 a les 19h. El llibre, obra de Rafael Vallbona, esdevé un homenatge pòstum a la figura del desaparegut i estimat ciclista de Valls.

En l’acte de presentació, a més del propi autor, participaran Àngel Edo, exciclista professional i representant de corredor, Rubèn Peris, president de la Volta a Catalunya, i Gerard Figueres, director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Xavi Tondo, nascut a Valls el 1978, va passar a professionals amb el Paternina l’any 2003, i després de diferents victòries a Portugal, va ser la seva trajectòria a l’Andalucia-Cajasur la que li va valdre un gran reconeixement dins el pilot i el posterior fitxatge per l’equip Cervelo. En aquesta formació va aconseguir victòries d’etapa a la Paris-Niza i a la Volta Catalunya i a finals de 2010 va fitxar per l’equip Movistar. Amb aquest equip el 2011 va guanyar la Volta a Castella i Lleó i una etapa al Tour de San Luis, tot abans de patir un desgraciat accident que li va costar la vida el maig d’aquell any a la serra de Granada.
Però més enllà de la seva trajectòria esportiva, el Xavi es va fer estimar per la seva personalitat i proximitat, de la que poden donar fe tots els que el varen conèixer. Això és el que pretén transmetre el Vallbona amb aquesta obra, apropar-nos a la història d’un home que tenia un somni: ser un gran corredor professional, però fer-ho des de la humilitat i l’honestedat.
Rubèn Peris, president de la Volta a Catalunya, resumeix al pròleg del llibre d’aquesta forma tan encertada el que representa el Xavi Tondo pel món del ciclisme: “Amb el seu gran humanisme a peu de carrer i la seva enorme qualitat com a esportista professional demostrada a la carretera, en Xavier Tondo va dignificar la seva feina i la va coronar amb els llorers dels campions indiscutibles, aplaudits i estimats. [...] La seva manera de ser, com a ciutadà i com a esportista, serà sempre la garantia que no l’oblidarem."
L’escriptor i periodista Rafael Vallbona ja va visitar la biblioteca Armand Cardona l’any passat en motiu de la presentació del llibre Volta a Catalunya: 1911-2011, un segle d’esport i país, que es va realitzar per commemorar el centenari d’aquesta prova i del que també va ser autor. Ha publicat una cinquantena de títols dels gèneres més diversos i alguns han estat traduïts a diferents idiomes. La seva passió pel ciclisme l’ha portat a participar en nombroses curses tant de carretera com de muntanya i ha fet alguns viatges en bicicleta dels quals n’ha escrit sengles llibres, com per exempleDe Donostia a Portbou: les rutes del Tour o Volta a les Dolomites i als Alps italians: les rutes del Giro.