24/7/13

Es Castell i Sant Lluís, paradisos al sud de Maó

Talaiots, cales amagades, camins entre murs de pedra i petits llogarrets rurals plens de blanques cases de marès, conformen els termes municipals d’Es Castell i Sant Lluís, al sud de Maó. Un dels recons més autèntics i ben conservats de l’illa de Menorca.
Plaça de s'Esplanada, Es Castell
Comencem el recorregut a Bike Menorca (Avgda. Francesc Femeníes, 44), un establiment on us poden llogar bicicletes de muntanya senzilles i fiables. L’avinguda és el cinturó que ronda el casc urbà de Maó. Sortiu de la botiga a ma esquerra pedalant per l’ampla vorera (els cotxes corrent molt aquí) i gireu a l’esquerra a la primera rotonda, camí del cementiri. En arribar a una cruïlla l’agafareu a la dreta direcció el talaiot de Trepucó. Una mica més endavant girareu a la dreta cap a Trepucó, un dels monuments megalítics més ben conservats de l’illa. Un cop visitat reculeu fins la cruïlla (te tres camins) i tombeu a la dreta, direcció Trebalúger. No gaire després s’incorpora un camí a la dreta, vosaltres endavant per la ruta enquitranada fins la següent cruïlla, on girareu a l’esquerra direcció Es Castell. Avançant per aquesta carretera desemboqueu en una rotonda d’entrada al poble d’Es Castell. Travesseu i seguiu recte pel carrer de Fontanilles. Al carrer Bonaire gireu a la dreta i sortireu al portet de cala Corb, on hi ha la famosa taberna Es Cau, on es canta música tradicional menorquina.
Gireu a la dreta en paral·lel per la cala fins deixar-la enrere i, en creuar-vos amb el carrer Gran, agafeu-lo a l’esquerra. Esquerra de nou pel carrer Victorí i sortiu a sa plaça de l’Esplanada, antiga zona d’aquarteraments avui edificis municipals. Travesseu-la pel mig. Al final de la plaça agafeu a la dreta pel carrer de Cales Fons fins sortir en un altre dels preciosos portets de la vila, Cales Fons, un lloc on és agradable d’anar-hi a sopar tot contemplant les barques amarrades. Deixeu la cala a l’esquena sortint pel carrer de Sant Josep (contra direcció) fins una rotonda. Sou a la carretera PM 705. Gireu a l’esquerra i seguiu-la fins un trencall a la dreta que diu Cala de St. Esteve, gireu cap aquí i deixeu la carretera.
Corriol entre parets de pedra seca camí de Trebalúger
Un ràpid descens us porta fins aquest recó tan desconegut com tranquil. Un cop hagueu girat al fons de la cala veureu enfront un camí empedrat que s’enfila ràpidament per la dreta. A l’entrada hi ha un cartell del camí de cavalls, es tracta d’un tram d’aquest GR que volta l’illa. Haureu d’empènyer la bici fins guanyar l’altura que heu perdut en el descens a la cala. Ara, la vista paga la pena. Seguiu després pel corriol, que planeja entre murs de pedra seca, fins que desemboca en una pista polsegosa que surt a la dreta i que agafareu. A l’esquerra hi ha l’entrada d’una finca. Sou a la zona rural de Binisaída. La pista avança amb comoditat entre finques fins un trencall ample i asfaltat a ma esquerra on un rètol de fusta (itinerari cicloturista Maó Ciutadella del qual ja en vam parlar) diu Sant Lluís. Gireu a l‘esquerra. El camí és ample i asfaltat fins que, després de passar una finca, gira a la dreta, sembla que s’acabi en un mur, però a la dreta surt un corriol ombrívol entre parets seques que us portarà fins el lloc de Trebalúger, on hi ha un altre important talaiot. Desembocareu al camí de Rafalet, un carrer asfaltat que agafareu a la dreta, entre cases rehabilitades i d’altres de noves, i fins i tot passareu per un supermercat.
El camí desemboca a la carretera Me-6, que agafareu a l’esquerra per tornar a tombar pel primer camí que surt a l’esquerra a penes a 50 metres (hi ha un parada de bus). Un primer trencall a la dreta us porta al talaiot. Torneu al camí que porteu i seguiu-lo endavant; aviat es torna en camí de terra. Quan desemboca en un camí asfaltat que fa un angle de 90 graus, gireu a la dreta. Hi ha un cartell de l’itinerari cicloturista) i un rètol de fusta que diu Sant Lluís. Ara sou al lloc de Pou Nou, un nom que us sonarà per la popular marca de moda de Menorca. El camí asfaltat passa entre parets seques i nombroses cases, a quina més maca. A la primera cruïlla hi ha una placa de ceràmica que diu camí de ses cases Velles gireu-hi a l’esquerra. A la primera cruïlla de quatre camins seguiu a la dreta pel Camí de la Sínia Parruquet, també entre murs de pedra, i avanceu entre cases i finques deixant un trencall a la dreta molt clar, un altre d’estret i herbei i un a l’esquerra també clar, fins que desembocareu de front al camí des Consell. La placa de ceràmica ho diu.
Els estrets camins de la zona de Pou Nou
Gireu a esquerra fins desembocar a la carretera PM 702, que travessareu agafant el camí asfaltat que surt enfront i que us portarà al lloc de Torret, una altre joia de l’arquitectura popular rehabilitada. Creueu Torret sempre seguint la via principal fins desembocar a la carretera PM 7022, que seguireu rectes tal i com veniu, entrant al lloc d’Ullastrar. Passeu un supermercat i algunes cases que maregen, deixeu el trencall a Binibequer a l’esquerra i gireu a la dreta per la carretereta local que diu Llucmaçanes i camí de Biniparell. Després d’haver passat algunes vinyes, en uns tres quilometres sereu al poblet de Llucmaçanes, una altra joia de l’arquitectura popular que paga la pena de visitar. Travessant-lo tot recte agafareu el camí Baix, que us portarà a l’avinguda Francesc Femeníes de Maó. Gireu a ma dreta i quatre rotondes després sereu a les envistes de Bike Menorca, d’on heu sortit.
Dificultat. Fàcil. Distància 22.00 kms Temps: 2h (2h 45’ temps total) Desnivell. 185 m.