11/12/13

Una tarda passejant per Fort Pienc

Formant un triangle irregular entre els eixos Passeig de Sant Joan/Nàpols, Diagonal i Meridiana/Almogàvers (amb el vèrtex a Glòries), el Fort Pienc és un dels barris més dinàmics de l'Eixample. El TNC, l'Auditori, els nous Encants o l'estació d'autobusos són factors d'aquesta vitalitat. Però hi ha molt més; us convidem a descobrir-ho pedalant-hi plàcidament una tarda.
L'Arc del Triomf, 'porta' del Fort Pienc
El naixement del barri és part de la història del tricentenari de 1714. Al lloc hi va haver el Fort Pius (per Francesc Pius de Savoia, capità general de Catalunya), una peça del sistema de control de la ciutat que Felip Vè va establir (amb la Ciutadella) a tocar del camí que sortia del Portal Nou. L'any 1854 es va iniciar l'enderrocament de les muralles, les fortificacions van desaparèixer el 1869, i va donar lloc al nou territori de creixement urbà que es va vertebrar a partir de 1861 amb la nova estació ferroviària de Lleida, que posteriorment es va ampliar amb la coberta de ferro (1910).
Tot i que la divisió en districtes li va furtar la part del territori que limitava amb la Ciutadella i que durant anys l'administració hi va fer ben poc, els JJOO, la necessitat de nous equipaments i l'acció veïnal han fet de Fort Pienc un barri atractiu per a viure-hi i molt interessant per a descobrir. Us proposem fer-ho tot començant a l'Arc del Triomf, un dels seus 'portals', i símbol de l'exposició universal de 1888. Des d'aquí agafem el carril bici que hi ha al centre del Passeig de Sant Joan.
Al pont de Marina hi va fer una jam session una nit de 1936 Django Reinhart
RECTE.- Passeig de Sant Joan. DRETA.- Alí Bey. ESQUERRA.- passatge carretera antiga a Horta i Cerdanyola (l'únic tram que es conserva és en aquest parc dins d'una illa de cases). ESQUERRA.- Ausias March. DRETA.- Passeig de Sant Joan. RECTE.- Plaça Tetuan. DRETA.- Gran Via. ESQUERRA.- Roger de Flor. DRETA.- Passatge Bocabella. CREUAR.- Nàpols. RECTE. Passatge Pagès. ESQUERRA.- Sicília (carril bici). DRETA.- Diagonal (Grup escolar Ramon Llull, obre de Josep Goday per a la Mancomunitat). DRETA.- Lepant. DRETA.- Gran Via (plaça de toros Monumental, de Joaquim Raspall). ESQUERRA.- Marina. DRETA.- Ribes. CREUAR.- Plaça de Fort Pienc (biblioteca, mercat, escoles i centre cívic construït a l'antiga illa Fitchet. RECTE.- Ribes. ESQUERRA.- Plaça d'André Malraux/Estació del Nord. ESQUERRA.- Parc de l'estació del Nord. DRETA.- pas sota el Pont de Marina (on va fer una llarga jam sesion nocturna Django Reinhart l'any 1936 quan va venir a actuar per única vegada a Barcelona). ESQUERRA.- Lepant (Auditori). ESQUERRA.- Alí Bey. DRETA.- lateral Marina. RECTE.- Marina. DRETA-. Ribes. DRETA.- Castillejos (nous Encants). DRETA.- Meridiana (TNC i Auditori). DRETA.- Almogàvers (Arxiu de la Corona d'Aragó). DRETA.- Lluís Companys (Palau Justícia i antiga seu Hidroelèctrica). ARRIBADA.- Artc del Triomf.
Dificultat. Fàcil. Distància. 7 kms Temps. 45’ (1h 10' amb aturades) Desnivell. inapreciable. Bibliografia. BCN.cat
L'únic tram del camí d'Horta que es conserva és dins d'aquest jardins
També podeu llegir-ho al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya