9/7/14

Pels arrossars de l'Ampolla, l'Aldea i Camarles

El Delta de l'Ebre és un dels ecosistemes més diversos i fràgils a la vegada del país i sempre serven racons indòmits per descobrir. Si en anteriors rutes hem conegut la desembocadura, les platges, l'illa de Buda o la badia dels Alfacs, avui us proposem recórrer els extensos arrossars del nord del parc, un indret únic avui amenaçat per la plaga del cargol poma.

Travessant Lo Goleró
El punt de sortida és el port del poble de l'Ampolla, on hi podeu arribar en cotxe per l'autopista AP7 o en tren a l'estació de la mateixa vila. Comenceu pedalant cap al sud, en direcció al càmping. A partir d'una rotonda (que seguiu rectes) hi ha un carril bici. Deixeu el càmping i seguiu en paral·lel a la badia del Fangar. En una rotonda, quan el carrer es desvia a la dreta seguiu rectes per la pista de terra d'enfront fins arribar a un aparcament amb un cadenat enfront. Seguiu encara rectes deixant un trencall a dreta. Arribareu a un aguaitador des d'on tindreu una magnífica vista de la bassa de les Olles. Reculeu fins el trencall (ara a esquerra) i agafeu-lo. Voltareu tota la bassa. Després que una pista se us incorpori per la dreta arribareu a un pontet amb uns graons. Travesseu-lo i seguiu rectes creuant l'estació depuradora just enganxats a l'edifici i continueu camí enllà. Aneu seguint el desaigüe que va girant a esquerra fins trobar una comporta a dreta amb un pas de formigó, creueu-lo i seguiu baixant per l'altra banda.
Quan arribeu a la goleta de la bassa i a la platja gireu a dreta pel camí, sovint sorrenc. Passareu una petita gola i, després de trobar un trencall important a dreta que deixareu, una zona d'aparcament i el Goleró, on desemboca el riu Fondo. Creueu per damunt d'una nova comporta de formigó i gireu a esquerra, en direcció a la badia, tot seguint el camí que hi discorre paral·lel. Després de passar una altra petita gola arribareu al port d'Illa de Mar. Ull amb el primer camí que surt a esquerra just després de creuar un petit pont en arribar al port, és pel que heu de sortir-ne després. Volteu per aquest peculiar port de pescadors de la badia i deixeu-vos seduir per les peculiars barques i arts de pesca. Abandoneu el port pel camí que us hem indicat abans. després de passar l'edifici a esquerra, deixant el pont per on heu entrat al port a dreta.

Pedalant entre els arrossars de l'Aldea
Portareu el desaigüe de la Unió a la dreta, i heu de seguir rectes fins el final del camí. en arribar-hi, gireu a dreta. Passeu la finca Illa de Cort i la Caseta del Casseret. Quan s'acaba l'asfalt gireu a esquerra bo i portant una altra sèquia a la dreta fins desembocar a un altre camí que agafareu a esquerra. El camí descriu un arc i, immediatament abans de creuar la sèquia mare, gira a esquerra. Agafeu-lo i porteu l'esmentada sèquia a la dreta creuant dues carreteres. A la segona (TV 3409) canvieu de banda de sèquia i seguiu endavant per la via asfaltada fins just després de la depuradora de l'Aldea. Gireu a dreta deixant la sèquia per dirigir-vos a l'ermita de l'Aldea (S XII) per una carretereta entre plàtans. Després de visitar l'ermita, que conté una resta romana) i la imponent torre de guaita, recupereu la carretereta en direcció al poble de l'Aldea (esquerra o seguint tal i com veníeu).
A les envistes del poble arribareu al Canal Nou. Gireu a dreta abans de creuar-lo. Primer aneu en paral·lel, però la ruta aviat enquitranada es desvia. Seguiu-la. Deixeu un trencall a dreta i, a la primera bifurcació, seguiu a dreta. Desemboca un una altra carretereta que agafeu a esquerra. Poc després gira a dreta entra cases i granges, fa una ziga-zaga esquerra dreta i, finalment, gira a esquerra abans de desembocar en una carretera més important. Agafeu a dreta tot creuant una petita sèquia que portareu a l'altra banda. A la primera cruïlla de quatre camins agafeu a esquerra fins entrar al Lligallo del Gànguil. I just passar el pont damunt el Canal Nou, gireu a dreta per la carretereta asfaltada. Després de creuar la T-340 la carretereta passa per l'institut de Camarles i la Torre de la Granadella abans de desembocar a la carretera que agafeu a dreta, i què us mena a Camarles. Travesseu el poble tal i com veniu i sense deixar mai el mateix carrer, tot i que canvia de nom. Primer es diu 1, després 2, després vint-i-set i finalment, després de passar una rotonda, trenta. Poc més endavant us trobareu la torre de Camarles, perfectament cuidada i en mig d'un jardí.

Ermita i torre de l'Aldea
Seguiu rectes bo i deixant una altra rotonda. L a carretera fa un parell de guals que pugen suaument. Passareu el barri del Roquer i la urbanització Mirador del Delta. Quan la carretera desemboca en una que es creua de través, gireu a dreta. Poc després, en una rotonda, girareu a esquerra per la carretera 3401. Quan la carretera es desvia a esquerra seguiu rectes en una mena de desviament/rotonda. està ben indicat l'Ampolla. Poc després sereu a la rotonda on començava el carril bici. A la dreta us queda el càmping, enfront ja veieu el poble.
Dificultat. Fàcil. Distància. 34 kms Temps: 2h 25’ (3h 30' temps total) Desnivell. 45 mts. Cartografia. Delta de l'Ebre, parc natural (Alpina).