23/7/14

Per terres baixes del Fluvià

En recollir la humitat dels vents de llevant a la Garrotxa on neix, el Fluvià és un riu d'un cabdal notable tot i la poca distància i tenir una evaporació gran. Això el converteix en un espai natural ric i divers, sobretot al seu darrer tram, entre Sant Miquel i Sant Per Pescador, amb un seguit de meandres on hi viuen nombroses plantes d'aigua.
A Santa Mª de Vilacolum
Us proposem descobrir aquest espai natural des de Sant Pere Pescador, un municipi amb equipaments turístics i hotelers de tota mena. La sortida la feu des de l'oficina de turisme, a l'inici de la carretera de la platja.
Creueu el pont cap al poble, gireu a la dreta per la primera carretera i a l'esquerra pel primer carrer (c/Escoles). L'escola fa cantonada. A la plaça de Catalunya rodegeu-la per darrera l'església fins desembocar al c/ Verge del Portalet, antiga GIV-6303 i avui un carrer de vianants. Gireu a dreta i seguiu la carretera sortint del poble. Agafeu l'últim carrer del poble que surt a ma dreta, c/Mestrall. Després d'un aparcament de caravanes i remolcs el camí es bifurca i deixa d'estar asfaltat. Seguiu pel de l'esquerra. Passareu un torrent i desembocareu a Vilamacolum pel c/ Escoles. Just abans d'entrar-hi veureu a ma esquerra la imponent església de Santa Maria, temple romànic d'una sola nau que val la pensa visitar. Entrant ja al poble deixeu la plaça de l'ajuntament a dreta i, en desembocar a una cruïlla múltiple (hi ha uns contenidors i un petit mas amb un porxo d'uralita), gireu a dreta. Aviat heu de deixar el carrer asfaltat que gira a la dreta i seguir per la pista de terra que surt del poble. En arribar a la primera granja (el camí es bifurca) seguiu pel de la dreta i, abans no hagueu acabat d'ultrapassar els edificis, agafeu el camí que surt ben perpendicular a la dreta deixant la pista que porteu.
Passant per alguna altra granja aquest camí us conduirà fins l'ermita de Sant Feliu, una esglesiola que queda amagada dina una gran explotació ramadera que us queda a la dreta quan acaba el camí per on veniu. Gireu ara a l'esquerra, tal i com ve el camí, i seguiu-lo sempre fins pràcticament desembocar a la C-31. Hi ha una casa i un camí ample que surt a ma esquerra en pujada. Seguiu per aquí, és la única costa de tota la ruta. Aneu sempre en paral·lel a la C-31 i, sobretot, no us confongueu en un punt on el camí que porteu, ample i llis, se'n va a l'esquerra. Vosaltres heu de seguir pel que ve enfront (una mica a dreta) que baixa pedregós. Passa per un petit bosquet, se li incorpora un per la dreta que ve de la carretera i li surt un important trencall a esquerra. Però vosaltres seguiu rectes fins que desemboca a una altra carretera.
Amb cura agafeu-la a la dreta. Passeu una rotonda, un pont damunt la C-31, una altra rotonda i seguiu rectes fins endinsar-vos a Vilacolum per un passeig arbrat. Rectes per un carrer de xalets fins el final, tombeu a esquerra i, just a l'alçada de la segona travessia, agafeu la pista de terra que surt a dreta en baixada. Passeu la sèquia de la mota, deixeu un trencall ample a esquerra i una cruïlla de quatre camins, i seguiu rectes fins el lloc de La Brava. Enfileu-vos-hi deixant un camí a dreta i rodegeu el conjunt pel camí que segueix per la dreta envoltant el conjunt de cases, porxos i magatzems. Finalment el camí mena a una carretereta que heu d'agafar a l'esquerra en suau baixada.

Entre camps de blat, amb les Alberes al fons
Ara heu de vigilar per què som en un punt perdedor. Seguiu pedalant una estona per aquesta carretera fins un punt on, a les envistes d'un minúscul bosquet, se us incorpora un camí en diagonal per l'esquerra, en surt un altre ben be en perpendicular per la mateix ma que te un cartell d'àrea privada de caça, i a la dreta surt un camí ample i clar. Agafeu aquest. Travessant el bosquet i alguns camps, el camí desemboca en un que se li travessa i que heu de prendre a esquerra. De nou heu d'agafar el primer que us surt a la dreta, altre cop per un bosquet. entre camps i una mica brut de brolla, el camí desemboca a la GIV 6216, que agafareu a dreta entrant a Sant Miquel de Fluvià. Seguiu cap a l'estació de tren. Un cop passada fa un llarg tobogan de baixada fins creuar el Fluvià.
Passat el riu la carretera és creuada per un ample camí que gira. Agafeu-lo a l'esquerra, sembla que recula, però ben aviat surt un ample trencall a la dreta que heu de prendre. rodareu una bona estona en paral·lel al Fluvià fins que apareix l'asfalt i arribeu a un conjunt de cases anomenat Vila-Robau. Gireu a l'esquerra pel c/Sant Genís. Deixeu a l'esquerra la plaça, passeu un torrent entre dos xiprers i, a la primera bifurcació, seguiu pel camí de terra de l'esquerra deixant l'asfalt. A la següent bifurcació, després de passar una granja, també a l'esquerra. Us portarà a travessar un petit torrent. Un cop passat seguiu el camí de l'esquerra que indica Valveralla. Aviat estareu creuant els meandres del Fluvià, un espai natural protegit que disposa fins i tot de zona de bany a una de les llacunes. El camí es torna asfaltat i us porta al lloc de Valveralla. Però no hi heu d'entrar.
Seguiu la carretera fent esquerra, dreta i esquerra fins sortir a una rotonda. Agafeu-la a esquerra, passeu per damunt de nou la C-31 i a la següent rotonda agafeu també a esquerra i per la GIV 6302 arribeu a l'Arbre Sec. La carretera gira a dreta i molt poc després hi ha un pontet de pedra a esquerra, a tocar del molí, que creua un torrent. Agafeu-lo. El camí gira a dreta i avança per dins d'un bosc. Li desemboca un camí de biaix per l'esquerra, seguiu endavant. El camí fa un gran revolt a la dreta amb el riu cada cop més a tocar, passeu el camp de futbol de l'Armentera, el camí fa un revolt a la dreta i arriba a l'entrada de l'estació nàutica de Sant Pere Pescador. No hi entreu, agafeu el carrer que surt a dreta i gireu pel primer carrer a esquerra. Al final del carrer hi ha una mena d'explanada. Al fons un corriol que puja us menarà a la rotonda d'accés a Sant Pere Pescador. Al trencall de la dreta, direcció platges i càmping, trobareu aviat l'oficina de turisme d'on heu sortit.
Dificultat. Fàcil. Distància. 32 kms Temps: 2h 38’ (3h 34' amb aturades) Desnivell. 115 m. @: http://ca.santpere.cat

Alzinar prop de Sant Miquel de Fluvià