4/10/16

Recons del port de Barcelona


Al llarg del litoral entre la Barceloneta i la desembocadura del Llobregat s'estén un dels majors ports de la Mediterrània. En constant creixement, del Port vell fins la Zona Franca, el port de Barcelona és una zona que defineix històricament la ciutat; però a la vegada també és un indret poc conegut. Ruta de descoberta, fins on ens deixen passar.

Pedalant pel moll de la Fusta
El punt d'inici i final és l'estació de metro de la línia IV, Barceloneta; un accés fàcil tant pels de Barcelona com pels de fora. Creueu l'avinguda del doctor Aiguader, que és com es diu el lateral de la ronda litoral, que en aquest punt passa deprimida, i comenceu a pedalar a l'altra banda en direcció nord fins el carrer de Pinzón, on us podeu desviar a dreta i passar entre les dues torres de vidre seu de Gas Natural fins sortir al passeig de Salvat Papasseit. La relació de la companyia del gas amb aquesta zona és antiga. Al parc de la Barceloneta, baixant Salvat Papasseit a esquerra, es pot veure el xassís d'un dels antics dipòsits de gas. Aquí s'hi va instal·lar la fàbrica de gas Lebón, que el 1843 va ser la primera a l'estat en obtenir concessió per a produir gas per a l'enllumenat públic.
Salvat Papasseit és el gran poeta de la Barceloneta, per això el passeig que baixeu tot dret fins el final, porta el seu nom. Poeta de l'avantguarda de primers de segle XX, socialista utòpic i allunyat de la cultura oficial, al seu 'Nocturn per acordió' recorda les nits passades fent de vigilant al moll de la fusta amb el seu pare. Salvat, que va viure a la Barceloneta gairebé tota la vida, va morir jove, però va deixar un dels llegats més valuosos de la literatura catalana contemporània.
El darrer tram del carrer es diu Conreria, passa a tocar del Centre Cívic del barri i desemboca en una font que darrerament ha estat restaurada. És la font de Carmen Amaya. La llegenda diu que la gran bailaora, nascuda al poblat de barraques del Somorrostro, on ara hi ha el passeig marítim, anava de petita a buscar aigua a aquesta font. Reculeu pel carrer de Miquel Boera, gireu a esquerra per Andrea Dòria i a dreta per Salamanca fins les envistes de la gran portalada que recorda que, en aquell indret, hi va haver la Maquinista Terrestre i Marítima, El gran fabricant de maquinària pesant que va ser fundat el 1855 per la fusió de dues companyies i que el 1993 va passar a formar part del grup multinacional francès Alstom. El 1965 va abandonar el seu emplaçament a la Barceloneta, però en la reforma del barri es va conservar la simbòlica portalada.

Plaça del poeta Boscà, amb el mercat de la Barceloneta al fons
Gireu a esquerra pel carrer de la Maquinista. És de direcció contrària, però podeu pedalar amb cura donat que és un carrer pacificat. A esquerra veureu el nou mercat de la Barceloneta. Gireu a esquerra pel carrer Baluard i enfileu-vos de seguida a la plaça del poeta Bosca, creuant-la fins el final. Seguiu rectes pel carrer de l'Almirall Churruca. Un cop creuat Almirall Cervera agafeu Pontevedra (enfront lleugerament a ma esquerra), que desemboca al passeig marítim de la Barceloneta. Gireu a dreta. Damunt la sorra veureu el monument als quarts de casa, nom popular dels minúsculs habitatges del barri dissenyats per l'enginyer militar Pròsper Van Verboom per als desallotjats per la construcció de la Ciutadella de Barcelona (1715-178).
Deixeu la Barceloneta pedalant a tocar de la platja pel passeig del Mare Nostrum. Hi ha un carril bici que passa a tocar del Club Atlètic Barceloneta i del Club Natació Barcelona, dues institucions de l'esport popular de la ciutat. Arribeu a les envistes de l'hotel Vela. Deixeu la platja i, per la rambla paral·lela a la seu de l'empresa Desigual, passeu per la porta principal de l'hotel i, per la rampa d'enfront, enfileu-vos fins la plaça; és un
dels extraordinaris miradors del port i del mar. Moment de relaxació.
Inicieu el retorn pel carrer que desemboca a la porta de l'hotel. Gireu a esquerra fins que una tanca us impedeixi el pas: magatzems de material naval, drassanes, vaixells en reparació... el port. Doneu la volta i enfileu tot el passeig Joan de Borbó. Passareu pel davant dels dos clubs abans citats, per la torre del telefèric del port a Miramar. Gireu a esquerra pel carrer Escar, un altre cop el port en estat pur. Deixeu el carrer per la dreta, just en un punt on s'indica un pàrquing, i sortireu a la plaça de Miquel Tarradell. Remunteu la costa empedrada amb embranzida i agafeu el carril bici cap a l'esquerra, en paral·lel a la Marina del port Vell. Els edificis d'enfront són antics magatzems portuaris, i avui allotgen, amés de nombrosos restaurants, el Museu d'Història de Catalunya. Passeu a tocar del mar. Creueu el carrer de l'Ictíneo pel semàfor i gireu a esquerra cap als jardins que pugen suaument. Baixeu per l'altra banda i, en un aparcament d'autobusos, gireu a esquerra fins al moll. Ara aneu a dreta fins el final voltant els edifici de l'aquàrium i el Centre Maremàgnum. Aquesta zona es resultat de la remodelació del Port Vell arran els JJ OO de 1992. Passeu el pont de fusta que us tornarà a la ciutat. Ull però: cal passar caminant

La seu històrica del Port estarà aviat a disposició dels ciutadans
Un cop travessada la passarel·la, teniu a ma dreta l'edifici històric del Port. Inaugurat el 1907 com a estació marítima i restaurant, va ser la seu de la Junta del Port i del Port Autònom. Avui pràcticament en desús, hi ha un projecte per convertir-lo en un edifici obert a la ciutadania, recuperant algun dels seus elements monumentals, com la gran volta de la sala central del primer pis. Deixeu Colom a ma dreta, pedaleu entre l'antiga Duana, un edifici monumental de 1902, obra d'Enric Sagnier, i el moll de Drassanes (estació de Baleària), i gireu a esquerra cap al World Trade Center i la torre de Jaume I, punt intermedi del telefèric. En arribar al final retorneu al moll i agafeu-lo cap a l'esquerra pel carril bici a través del moll de Sant Bertrand (estació Trasmediterrànea). Pedaleu fins la rotonda i gireu a esquerra cap al Pont d'Europa. Creueu el pont en direcció a la terminal de creuers. Però ull, un cop a baix desvieu-vos a l'esquerra de seguida per dirigir-vos per l’escullera cap al popular rompeolas, deixant l'estació marítima als vostres peus.
Pedaleu fins el final del rompeolas encara que un senyal us prohibeixi el pas. Pretenen que, els dies de molts creuers, aquest sigui un lloc de pas exclusiu per a taxis, però vosaltres ni cas. El rompeolas és el mirador més tradicional del port, un patrimoni ciutadà inalienable.
Reculeu fins la rotonda a l'altra banda del pont d'Europa i continueu cap a l'esquerra, carril bici, pel moll de Ponent i estació marítima de Grimaldi lines, fins que una tanca us impedirà el pas. No es pot anar més enllà, llàstima.
Toca tornar: Desfeu el recorregut de l'anada pels moll de Ponent, Sant Bertrand i Drassanes fins l'edifici del Port, agafeu per la banda dreta tot recte cap al moll de la Fusta (hi ha una estàtua de Salvat Papasseit), i al final trobareu l'escultura 'El cap de Barcelona', de Roy Lichtenstein. Aneu-hi. Arribats creueu el carrer Pas sota Muralla i, enlloc d'agafar el carril bici que surt a dreta, seguiu rectes pel carrer d'enfront (Reina Cristina), per darrera dels Porxos d'en Xifré, fins el Pla de Palau, zona tradicional de basars avui remodelada. Després de l'edifici de l'escola de Nàutica, a ma dreta trobareu la boca del metro on heu començat a pedalar. I tot el que podíeu veure del port ja ho coneixeu.
Dificultat: Fàcil Distància. 16.00 kms Temps: 1h 30’ (2h amb aturades) Desnivell: inapreciable @: www.portdebarcelona.cat

Monument als quarts de casa a la platja de la Barceloneta